Kati Jukarainen

Puutarhan moniottelija

Lasitettu terassi toimii kesäisenä oleskelupaikkana säällä kuin säällä. Kausi alkaa jo varhain keväällä ja jatkuu pitkälle syksyyn. Suojaiselle terassille voi huoletta tuoda sohvaryhmän pöytineen ja tekstiilejä jotka kutsuvat viihtymään. Matto on helppo keino lisätä huonemaisuutta terassilla. Sohvatyynyt ja viltit ovat olennainen osa viihtyisää kokonaisuutta. Komeus kruunataan tyyliin sopivilla viherkasveilla ja kesäkukilla.

terassin kesäilme viherkasveilla, kesäkukilla ja tekstiileillä

 

Vihreä olohuone viherkasveilla ja kesäkukilla

Tämän jutun lasitettu terassi sijaitsee Espoossa lähellä merta. Piha on pieni, ja tuulelta tarvitaan suojaa myös aurinkoisella kelillä. Lasitettu terassi on rakennettu olohuoneen yhteyteen. Parhaimmillaan terassi on sisätilojen jatkumo, jossa vehreä ulkotila on yhtä olohuoneen kanssa. Selkeä muutos pihan vihreässä olohuoneessa on kasvien määrä. Pienet oliivipuut ja kesäkukkien määrä ilahduttaa runsaudellaan.

terassin sisustus viherkasveilla kuten onnenapilalla

Kuvan onnenapila, eli toiselta nimeltään käenkaali, on tämän hetken trendikkäin ruukkukasvi. Onnenapilan eri lajikkeita löytyy iso- ja pienilehtisenä, punertavan ja vihreän eri sävyissä.

terassin sisustus kesäkukilla kuten pinkeillä neilikoilla

Vaaleanpunaista ’Pink kisses’ neilikkaa on hyvin saatavilla puutarhamyymälöissä. Koko kesän runsaan kukinnan varmistaa kesäkukkalannoite, jota on hyvä antaa kerran kaksi viikossa kasteluveden mukana. 

Tekstiilit tarpeen mukaan

Tekstiilit kannattaa valita aina tarpeen mukaan. Jutun terassi on pääosin perheen aikuisten käytössä, terassille on valittu erityisesti iltakäyttöön tarpeellisia vilttejä. Korillinen torkkupeittoja varmistaa, että jokaiselle riittää omansa. Jos kesä on kostea, kannattaa kiinnittää huomio tekstiilien materiaaliin. Mitä enemmän tekstiilit altistuvat kelien vaihtelulle ja kosteudelle, sitä tärkeämpi materiaalin valinta on.

Avoterasseille on kehitetty tekstiilejä, jotka kestävät auringonpaahdetta ja ehkäisevät pintahomeen muodostumista. Lasitetulle terassille voi huoletta ostaa samoja tekstiilejä kuin sisällekin, kunhan huolehtii siitä, että lasit ovat kiinni kostealla kelillä. Pihatekstiilien on hyvä olla konepestäviä, jotta erityisesti vaaleat tekstiilit pysyvät pitkään hyvinä. Kesään sopivimmat torkkupeitot on valmistettu puuvillasta ja pellavasta.

terassin kesäilme kesäkukilla kuten jalohortensialla, muratilla, villipelargonilla

 

Kuvan jalohortensia vaatii runsaan kastelun erityisesti paahteisella kelillä. Etualalla kirjavalehtinen muratti ja villipelargoni.

terassin kesäilme tekstiileillä

Ylimääräiset tyynyt ja torkkupeitot säilyvät siististi viikattuina korissa.

terassin kesäilme viherkasveilla ja kesäkukilla

Terassilla on useassa paikassa valkoista hortensiaa ja suikeroalpia. Taustalla kirjavalehtinen muratti ja villipelargoni. 

Runsas ja kodikas

Terassin kodikas ilme saatiin aikaiseksi rottinkisohvaryhmällä, sohvapöydällä, matolla ja useammalla ruukulla. Ainoastaan terassin sohvaryhmä on varsinainen pihakaluste. Muuten ulos valittiin rohkeasti kodin sisustustavaroita. Talon ulkoverhoilun voimakas keltainen on terassilla vahvasti läsnä. Sen pariksi valittiin useita vihreitä kasveja kuten kirjavaa murattia, oliivipuita, onnenapilaa ja raparperi.

Kukkivat kasvit valittiin ajatuksella. Neilikka ’Pink kisses’ ja jalohortensia kukkivat runsaasti ja näyttävästi. Sohvapöydällä on vaihtuva leikkokukkien asetelma. Pienen pihan pensa-aita kukkii valtoimenaan violetin ja valkoisen sävyisistä tulppaaneista. Nurmikko ja istutukset vaikuttavat myös terassin viihtyvyyteen. Tee pihasta niin helppohoitoinen, että jaksat ylläpitää sitä.

terassin kesäilme leikkokukilla

Valkoisista krysanteemeista ja keltaisista gerberoista syntyy helppo ja hauska leikkoasetelma.

viherkasveilla, kesäkukilla ja tekstiileillä

kesän tyylikkäimmät tulppaani-istutuksetKesän tyylikkäin tulppaani-istutus syntyy sekoittamalla vaaleanpunaisen, liilan ja valkoisen eri sävyjä. Mitä isompi, sen näyttävämpi istutus.

Terassikausi on nyt kuumimmillaan eikä vähiten helteisten kelien vuoksi. Millaisesta terassista sinä haaveilet? Inspiraatiota voi hakea Etuoven terassit ideagalleriasta.

Lue myös Riikan juttu Paritalon terassin lasitus ja sisustus kesäolohuoneeksi, jossa hän kertoo millainen lasitettu terassi heille tuli.

Kati J.

 

 

Katso myös nämä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio