Kati Jukarainen

Puutarhan moniottelija

Kerron tässä jutussa miten sujui helpon ja kevytrakenteisen pergolan rakentaminen pihaamme. Pergolat ja säleiköt ovat nopea tapa saada näyttävyyttä pihaan. Jo kevytrakenteinen ja lähes läpinäkyvä pystypergola antaa ryhdikkään ilmeen pihalle ja luo suureen tilaan huonemaisen jaon.

pergolan rakentaminenJos haluat vehreyttä ja vihreää ilmettä pihaan, istuta köynnöksiä pergolan juurelle. Rakenteet kannattaa valita silloin niin, että ne soveltuvat köynnöksen tukemiseen ja mahdollistavat kärhien tarttumisen pergolaan. Hyviä köynnöksiä pergolaan ovat villiviinit, humala ja erilaiset kärhöt. Omaani istutan helppohoitoisia alppikärhöjä ja säleikkövilliviinin.

Näin perustimme pergolan

Routimattomaan soramaahan pergolalle riittää perustukseksi pilareihin kiinnitettävät teräsjalat. Maapohjamme on hiekkasoraa, jossa on vähäinen määrä silttihiekkaa. Olemme perustaneet tolppajalkojen varaan pergolan ennenkin ja routiminen ei ole ollut ongelma. Jos haluat varmistua routimattomuudesta, kannattaa pergolalle rakentaa tukevat liikkumattomat betoniset peruspilarit.

Pergolan rakentaminenTolppajalat hakataan maahan lekan avulla. Suoran linjan saat linjalangan tai riittävän pitkän riman avulla.

Pergolan rakentaminenLautojen avulla tehty reevaus varmistaa sen, että tolpat pysyvät suorassa, kun ylätolpat kiinnitetään. Ne laitettiin kiinni kulmaraudoilla, jotka on tehty ruostumattomasta teräksestä.

Pergolan rakentaminenKunnon telineillä varmistat työturvallisuuden.

Pergolan ulkoasun valinta

Pergolan ulkoasuun vaikuttavat eniten tolppien paksuus, lappeet ja erilaiset rimat tai säleiköt. Oman pergolan ulkonäön valintaan vaikuttivat pihan rakennukset ja halu kasvattaa köynnöksiä pergolassa. Lisäksi halusimme, että pergola on helppo rakentaa.

Lappeet on kiinnitetty päältä ja niiden kärjet on muotoiltu. Lappeet voi halutessaan kolota ja upottaa ylätolppaan. Muotoilu ei ole välttämätön.

Pergolan rakentaminenPergolan tolpat ovat jatkumo vierasmökin pation katoksen tolpille.

Pergolan rakentaminenSäleikkönä toimii raudoitusverkko. Se on kiinnitetty hyvin yksinkertaisesti, sillä pergola maalataan valkoiseksi seuraavana kesänä, kun painekyllästetty puu on saanut kuivua riittävästi.

Pergolan rakentaminen

 

Jos valitset raudoitusverkon säleiköksi, varaa palojen leikkaamiseen sopiva katkaisulaikalla varustettu rälläkkä.

Kaunis ja käytännöllinen pergola – huomioi kulkuväylät

Kun lisäät huonemaisen seinän avaraan tilaan, tulet ehkä huomaamattasi muuttaneeksi pihan kulkuväyliä tai reittejä. Mikään ei estä pystypergolan rakentamista kulkuväylälle, jos jätät pergolaan kulkemiseen sopivan aukon. Aukot pitävät myös pitkät näkymälinjat auki.

Pergolan rakentaminen

Pergolastamme pääsee kahdesta kohtaa läpi. Aukot jätettiin tarkoituksella riittävän suuriksi, jotta niistä pääseee sujuvasti kottikärryn kanssa. Multaa, katetta tai leikkuujätettä kärrätessä lyhyin reitti on monesti tarpeellinen, kun pihatöitä tehdään päivittäin. Tiedän jo kokemuksesta, että en halua kiertää tai hankaloittaa kulkemistani.

Pergolan rakentaminen

 

Pergolan tekoon meni päivän verran kahdelta mieheltä.  Suosittelen rakentamiseen apukäsiä, joita tarvitaan erityisesti kannatteluun ja tukemiseen, jotta pergolasta saa suoran. Painekyllästetty puu, tolppajalat ja raudoitusverkko maksoivat noin 220 euroa. Aikataulussa ja kustannuksissa kannattaa ottaa huomioon myös tarvittavat perustukset. Meidän pihallamme homma hoitui kevyimmällä mahdollisella tavalla.

Odotan jo innolla istutusten laittamista pergolan yhteyteen. En malta odottaa, että säleikkövilliviini luo vihreän seinän puutarhaan. Olen todella tyytyväinen lopputulokseen. Hauskan ulkonäön lisäksi pergola yhdistää päätalon ja vierasmökin kivalla tavalla ja tuo hieman tuulensuojaa oleskelupaikalle.

Pystypergola toimii parhaiten tilanjakana. Jos kaipaat katettua tilaa oleskelualueelle, on oikea ratkaisu pergola, johon saa kiinnitettyä esimerkiksi valokatteen tai aurinkopurjeen. Hyviä vinkkejä terassin sisustukseen löytyy terassi-ideagalleriastamme. 

Katso myös: Ideoita pihaan ja puutarhaan

Aurinkoista kesää!

Kati J.

PS. Jos vielä etsit omaa kotia, jonka pihalle voisit pergolan rakentaa, hae myytäviä asuntoja sopivilla avainsanoilla, kuten ”iso piha”: Katso myytävät asunnot, joissa on iso piha.

 

2 kommenttia sivuun “Pergolan rakentaminen – näin luot huonemaisia tiloja omalle pihalle

  1. Moi, rälläkkää käytettäessä on siinä ehdottomasti oltava laikan rikkomasuojus paikoillaan. Jostain syystä se oli kuvassaolevasta poistettu.

  2. Hei, olet aivan oikeassa. Laittakaa te kaikki muut paikoilleen 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio