Kati Jukarainen

Puutarhan moniottelija

Keittiöpuutarha ja itse kasvatettu ruoka on tämän hetken kuumin puutarhavillitys. Pienikin tila muuntuu hyötykasvikeitaaksi oikeilla kasvi- ja ruukkuvalinnoilla. Monet syötävät kasvit viihtyvät myös parvekkeella ja terassilla, kunhan kasvualusta on riittävän suuri.

etuovi_parveke10

 

Huomioi ilmansuunta

Parvekkeella kasvupaikka tulee annettuna. Siksi on tärkeää selvittää mihin ilmansuuntaan parveke aukeaa. Eteläinen parveke on paahteinen, kun taas  pohjoinen on hyvin varjoinen. Itäinen ja läntinen parveke ovat puolivarjoisia. Lasitettu parveke takaa pidemmän kasvukauden, mutta voi olla läkähdyttävän kuuma kesähelteellä. Silloin varjostus, tuuletus ja kastelu ovat päivittäinen pakko. Lasitetulla parvekkeella kasvuolosuhteet muistuttavat kasvihuonetta, jossa lämpöasteet ovat aina muutaman asteen verran korkeammalla ulkolämpötilaan verrattuna. Kasvihuonekasvattajan vinkkejä voi hyödyntää suoraan lasitetulla parvekkeella.

etuovi_parveke11

 

 

Aloita yrteistä

Monelle yrit ovat helpoin tapa aloittaa hyötyharrastus parvekkeella. Helppoja ja kiitollisia kasvatettavia ovat minttu, persilja, ruohosipuli, salvia ja timjami. Paahteessa pärjäävät basilika, iisoppi, korianteri, laventeli, rosmariini, salvia, sitruunaverbena ja timjami. Puolivarjoisella kannattaa kokeilla laakeripuuta, lipstikkaa, minttua, oreganoa, persiljaa, rakuunaa, ruohosipulia ja tilliä.

Yrtit viihtyvät parhaiten, kun istutat monta yrtin tainta kerrallaan isoon ruukkuun. Kasvualusta ei myöskään kuivahda isossa ruukussa niin helposti kuin pikkuruukussa. Yrttejä kannattaa suihkutella päivittäin. Käytä ja saksi yrttejä rohkeasti. Latvominen kiihdyttää kasvua ja saa taimen tuuhentumaan silmissä.

etuovi_parveke1

 

 

Kokeile rohkeasti

Hanki reilun kokoisia ruukkuja ja kasvatussäkkejä niin vain mielikuvitus on kokeilujen rajana. Ämpärissä tai säkissä kasvatat perunoita ja isoissa ruukuissa pensastomaatteja ja kesäkurpitsaa. Kysy taimimyymälän myyjältä apua lajikkeiden valintaan. Suosi avomaalle tarkoitettuja lajikkeita jotka kestävät kylmää paremmin. Silloin tomaatti- ja kurkkusato on taattu myös parvekkeella. Mansikoista kannattaa valita jatkuvasatoisia lajikkeita. Koristeelleinen mansikka on hyvä reunuskasvi monelle pienelle koristepuulle tai rungolliselle pensaalle. Kun yhdistät rungollisen herukan ja mansikan, säästyy tilaa muullekin.

Multavalmistajien kasvusäkeissä- ja pusseissa on ravinteet optimoitu koko kesälle. Silloin ei tarvitse kuin kastella. Kokeile niissä papuja, maissia, kurkkua tai tomaattia. Erilaiset salataatit ja vihannesportulakka ovat kaikkein helpointa kasvatettavaa. Niiden satomaäärä on kokoon nähden moninkertainen uusien lehtien kasvaesssa päivittäin.

etuovi_parveke7

Joko multasormea alkoi syyhyttää? Jos harkitset asunnonvaihtoa ja mielessä siintää oma keittiöpuutarha, kannattaa parvekkeen koko ja sijainti tarkistaa huolella.

Lue myös, miten perustin keittiöpuutarhan pihalleni

Haaveiletko viljeleväsi keittiöpuutarhaa lasitetulla terassilla? Lue Riikan juttu paritalokodin terassin lasituksesta

– Kati J.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio