Veera Alppi

Intohimoinen amatöörisisustaja

Yhteistyössä:

Rakentajan haavelista on pitkä, ja meillä sen kärkipäässä oli monen muun asian lisäksi pihasaunan rakentaminen. Ulkosauna, pihasauna –miten vaan – oli saatava ja niin alkoi ankara kartoitus siitä, kuinka tuo rentoutumispaikka saataisiin tontillemme toteutettua.  Kerron nyt omista kokemuksistamme pihasaunan valinnasta, mihin päädyimme ja miten pihasaunan rakentaminen sujui. Katso videolta, miten pihasauna nousee tontille!

Video: Pasi Jormalainen / Etuovi.com

Pihasaunan valmistajia on paljon. Myös eri valmistustapoja on paljon. Niin paljon, että sain yli vuoden kulumaan kun pohdiskelin ja tutkin eri vaihtoehtoja. Hirrestä vai ei? Itse tehden vai valmispakettina? Tuvalla vai ilman? Variaatioita on monta, ja valmistajien määrä kertoo varmasti myös pihasaunojen suosiosta. Moni on huokaissut ihastuneena kuullessaan, että meille tulee – sähkölämmitteisen sisäsaunan lisäksi – takapihallemme ulkosauna. Juulia on listannut viikon valinnoiksi erilaisia pihasaunoja, joista itse huolisin mieluiten toki saunan rannalla, mutta valitettavasti ranta vielä uupuu (ojaa ei lasketa?).

Pihasaunan rakentaminen alkaa maatöillä

Jo talon pohjia tehdessä päätimme tehdä samalla paikan pihasaunalle. Saunan alla olevat maamassat ajettiin pois, lisättiin routaeristeet ja puolisen metriä isorakeista sepeliä päälle, ja tämä pohja tasoitettiin ihan tasaiseksi sopivaan korkoon. Tarkkaa suunnitelmaa tulevasta saunasta ei sen sijainnin lisäksi tässä vaiheessa vielä ollut, joten kerroimme maaurakoitsijalle ”noin suunnilleen” paikan ja saunan mitat. Pohjasta tulikin aika messevän kokoinen, noin kahdeksan kertaa kahdeksan metriä, joten myös saunan terassille jäi myös hyvin tilaa, ja kunnon routimaton pohja.

Rakennusvalvonta hoiti rakennuksen nurkkamerkinnät.

Kannatan ehdottomasti tätä maanrakennustapaa jos se vaan on mahdollista! Etuina ovat se, että saunan saa sijoiteltua haluaamansa paikkaan (kun muita rakennuksia/puita/pensaita tai koirankoppia ei tarvitse varoa), maanrakennustyöt tulevat todennäköisesti edullisemmaksi ja piha on tässä vaiheessa muutenkin ”myllätty”, eli valmis nurmikko ei mene pilalle maansiirtokoneiden vuoksi.

Oma mielipiteeni on – vaikka jotkin saunanvalmistajat eivät ehkä tätä suosittele ”välttämättömyytenä” – että vaikka sauna olisikin pienehkö, kevythirsinen rakennus, sen alle on silti syytä tehdä riittävä, routimaton pohja ja miksei kunnon perustuksetkin. Me rakensimme ”perustukset” 30 cm x 30 cm betonilaatoilla ja harkoilla (joita sattui löytymään muista projekteista ylijääneinä), koska a) aika ja b) raha. Ja näilläkin pärjää, kun viemäröintiä ei tarvinnut saunaan tehdä.

Sauna matkasi meille hyvin suojattuna ja sovittuna ajankohtana supersymppiksen kuskin toimesta!

Pihasaunan koko

Kuten jo totesin, jokainen saunaa pohtivaa tulee huomaamaan, että nykyään valinnanvaraa löytyy sekä valmiissa, paikoilleen nostettavissa saunoissa että paikalla rakennettavissa versioissa. Budjetti ja tontilla oleva rakennusoikeus rajoittavat tässäkin tilanteessa melko ikävällä tavalla kaikista suureellisimpia suunnitelmia. Omalla tontillamme rakennusoikeutta jäi talon ja tulevan talousrakennuksen jälkeenkin mukavat 75 kerrosneliötä, mutta sijoittuminen lähimpiin rakennuksiin nähden tuli olla yli kahdeksan metriä. Tämä johti siihen, että monet saunamallit olivat turhan leveitä – tai pitkiä, katselukannasta riippuen.

Halusimme myös saunatuvan saunan yhteyteen vilvoittelua ja vieraiden majoittamista varten. Ihan rimpulamallia en kelpuuttanut, vaan ehdoton minimipaksuus hirrelle oli 70 mm. Toki joidenkin mielestä noin ohkaista parrua ei voi hirreksi kutsuakaan, itse en ole turhan tarkka nimityksestä.

Harkkojen päälle asetellut alajuoksupuut paikoillaan

Saunan fasiliteetit eli luksus vai riisutumpi versio

Pihasaunan rakentaminen voisi olla yksinkertaisimmillaan sitä, että pikkuinen ns. tynnyrisauna tai vastaava nostetaan paikoilleen betoniharkkojen päälle ja sytytetään kiukaaseen valkea. Tällöin sauna on mallia perus, jonne ei viemäriä tai sähköjä helposti saada. Toisessa ääripäässä ovat täysin varustellut ulkosaunat, jotka monesti rakennetaan esimerkiksi terassilla yhdistymään päärakennukseen. Näissä saunoissa on käytetty samaa rakennustekniikkaa kuin asuintalossa, niissä on lämmitys, sähkö, juokseva vesi ja wc – ja usein myös saunatupa tai vierashuone.

Päädyimme itse siihen, että saunaamme ei tule sähköä eikä juoksevaa vettä. Tämä on luonnollisesti merkittävästi edullisempi tapa rakentaa, ja ainakin saunomisessa säilyy tietty ”eksotiikka” jota pihasaunalta toivoimme. Kynttilän valossa saunominen on aika rentouttavaa, ja lumisen pihan läpi kylpytakissa tarpoessa tulee vain jotenkin erityinen fiilis.

Saunan paikka ylhäältä kuvattuna. Kuva: Pasi Jormalainen

Saunamallin valinta ja rakennuslupa

Pitkällisen haeskelun jälkeen eteen tuli Vierasmaja Oy:n nettisivut, ja heidän L-muotoinen saunamallinsa Oliver lll. Viimein sauna, joka sopi kriteereihimme! Isot, kaksilasiset ikkunat, sopivan kokoinen tupa, ei turhan perinteinen ulkomuoto ja sopiva sijoiteltavuus tontillemme. Taisin ihastua saunaan heti, ja vielä kun samasta yrityksestä sai hankittua kuljetuksen ja saunan kasauksen, oli homma sillä selvä. Tai no, vielä sellainen pieni muodollisuus kuin rakennusluvan hankinta piti hoitaa alta pois. Pikkujuttu, ajattelimme. Mutta rakennusluvan saaminen osoittautui lopulta koko rakennusprosessin haastavimmaksi osuudeksi.

Sen enempää yksityiskohtiin paneutumatta kerron, että lupa rakennukselle lopulta saatiin, ja kutakuinkin yhteisymmärryksessä kotikaupunkimme rakennusvalvonnan kanssa pääsimme aloittamaan rakennustyöt muutaman kuukauden pallottelun jälkeen. Vierasmaja Oy:n Oliver oli yhteyshenkilömme heti tarjouspyynnöstä lähtien, ja vastaili kärsivällisesti kysymyksiimme sekä lupasi, että sauna toimitetaan heti, kun lupalappu on meillä. Näin myös tehtiin, ja hirret, kattohuopa sekä puunsuoja/maali tulivat nosturiautolla pihaamme odottelemaan asentajia.

Hirret aseteltiin aluksi oikeisiin pinoihin. Kuva: Pasi Jormalainen

Kuin palapelin kokoamista eli pihasauna nousee hirsi hirreltä

Sovittuna ajankohtana saapui meille aamuvarhaisella perjantaina kaksi reipasta käsiparia kokoamaan saunaa. Alajuoksut laitettiin paikoilleen bitumikaistaleen päälle (tärkeä vaihe, jotta kosteus ei pääse nousemaan harkoista puuhun). Hirret aseteltiin oikeiden seinien kohdalle, ja aseteltiin (lue: myös vasaroitiin) paikoilleen. Ovet ja ikkunat laitettiin paikoilleen, kun saunan seinät olivat valmiissa korkeudessa. Pihasaunan rakentaminen onnistuisi varmasti monelta rakennuttajalta itsekin, mutta me päätimme tässäkin asiassa mennä sieltä, missä aitaa ei ole. Vierasmaja Oy:n sivuilta löytyy ohjeet hirsirakennusten kokoamiseen.

Hirsiseinän perinteinen ristinurkka. Kuva: Pasi Jormalainen

Ihan näiden kavereiden työtahtiin harva silti pääsee – ensimmäisenä päivänä töitä tehtiin aamuseitsemästä yhteentoista illalla – jäisi itseltä tekemättä. Seuraavalle päivälle jäi vielä saunan katon viimeistely, johon meni aikaa noin kolme-neljä tuntia. Asennuksen hinta oli todella maltillinen, eli jos arvostaa vapaa-aikaansa, niin suosittelen tätä vaihtoehtoa.

Asentajien jäljiltä huomattiin ainoastaan yksi pienoinen ”problem” – vakiotoimitukseen ei kuulunut saunan lattian kaatoja/aukkoa valumavesille, ja tajusimme sen vasta asennuksen valmistuttua. Rakennuslupakuvissa tuo aukko oli, joten vaikka saunassa ei ole tarkoitus peseytyä sanan varsinaisessa merkityksessä, täytyi lattiaan saada kaadot ja aukko josta vesi valuu sorapatjalle. Tähän voisin lisätä vinkin asemakaava-alueelle pihasaunaa suunnitteleville: Selvittäkää rakennusvalvonnasta ennen maatöitä, kuinka pesuvedet tulee käsitellä, ja saako niitä ylipäätään laskea maahan. Voi olla, että jossain kunnissa vaaditaan ns. kivipesä vesien imeytystä varten.

Kuin palapelin kokoamista 😉 Kuva: Pasi Jormalainen
Sauna ennen tummaksi käsittelyä – aika nätti noinkin! Kuva: Pasi Jormalainen

Mutta takaisin meidän saunaan, jossa ratkaisimme asian korvaamalla noin neljä neliötä saunan lattiaa uusilla lattialaudoilla, jotka olivat keskeltä auki n. 3 cm matkalta. Seinän viereisiin alajuoksuihin lisäsimme noin sentin korkuisen pätkän puuta, jotta saimme riittävän kaadon noin metrin matkalle lattialle. Näin saunanpesuvedet ja löylyistä loiskuvat vedet valuvat suoraan maahan.

Saunan viimeistely ja tuvan sisustaminen

Pellavaverhot odottavat vielä lyhentämistä – mutta onneksi sisustus ei ole koskaan valmis!

Kun lattia-asia oli korjattu, oli aika suojata lauteet ja sauna – käytimme väritöntä laude/saunasuojaa kauniin vaaleille lauteille, ja mustaa saunasuojaa saunan lattiaan, seiniin ja kattoon. Täysin peittävää väriä varten piti väriä sutia kolmeen kertaan, mutta lopputulos oli vaivan väärti. Piipun ja kiukaan asentamisen jälkeen oli sauna valmiina löylyttelijöitä varten! Tuvan ja pukuhuoneen lattiat saivat värittömän käsittelyn, ja seinät saavat toistaiseksi olla luonnollisella hirsipinnalla.

Tupaan mahtuu mukavasti sohva vilvoittelua ja kesävieraita varten

Olemme äärimmäisen tyytyväisiä saunaamme – muutaman reklamaation (hajonnut ovenkahva ja ikkunan ”avaaja”) hoiti Vierasmaja Oy todella ammattimaisesti, ja uudet osat tulivat postissa parissa päivässä. Sauna saanee kesällä ympärilleen ison terassin, lopullisen kattohuovan  ja ulkopintaansa mustan värin – sitten tämä ihanuus on täysin valmis!

Valmis sauna

Löylyterveisin,

Veera

8 kommenttia sivuun “Pihasaunan rakentaminen hirsistä – ja kuinka se rakennettiin meidän uuden kodin pihaan

    1. Heippa,
      Vierasmajan sivustolta löytyy hinnastot kaikille saunamalleille, meidän on siis tämä : https://vierasmaja.fi/p/pihasauna-oliver-iii-16m2-70mm/.

      Saunan ja kokoamisen lisäksi kustannuksia tuli rakennusluvasta, maatöistä, perustuksista, saunan pintakäsittelystä, kiukaasta ja piipusta. Maatöiden osuutta on hankala arvioida, koska teimme samalla kolmen rakennuksen alle maatyöt ja täytöt sekä routaeristyksen, ja harkot perustuksia varten meiltä löytyi jo ennestään. Rakennuslupa maksoi meidän kotikaupungissa noin 600 euroa, saunan pintakäsittelyaineisiin meni noin 200 euroa ja piippu ja kiuas maksoivat noin 600 euroa. Toivottavasti näistä tiedoista oli apua,

      terkuin Veera

      1. Kiitos nopeasta vastauksesta! Kyllä näistä hiukan osviittaa saa. Pihasauna haaveissa täälläkin. Tarkoituksena olisi tehdä sellainen ympärivuotiseen käyttöön.

  1. Onko katossa ja lattioissa mitään lämmön eristettä?Onko katon sisäpuolen laudoitus ja huopakaton aluslaudat sama,eli huopa suoraan saman laudan päällä?.Onko pukuhuoneen lattia eristetty?Jos ei edellä mainitussa paikoissa ole eristystä ,tulee talvella ja varsinkin kovemmilla pakkasilla ongelmia!

    1. Heippa,

      saunan välikatossa on villaeriste. Lattiassa tai muualla katossa ei ole lämmöneristeitä, eikä niillä saunassa mitään tekisikään, siellä ei ole lämmitystä nimittäin. Sauna lämpenee kovallakin pakkasella parilla pesällisellä puita tosi lämpimäksi, eli toimii kuten pitääkin – vaikka kiukaamme on pienenpuoleinen ja siinä on vain noin 20 kg kiuaskiviä. Olemme lisänneet välikaton ja katon väliin ilmanottoaukon, samoin saunaan. Katossa on yksi ja sama laudoitus kyllä. Mitään ongelmia emme ole kovilla pakkasilla havainneet – mikään talviasuttava kun tuon pihasaunan ei ole tarkoituskaan olla. Ilma kiertää mökissä tosi hyvin ja siellä on raikas sisäilma.

      terkuin Veera

  2. Ilmastointi: ´Olemme lisänneet välikaton ja katon väliin ilmanottoaukon, samoin saunaan.´
    Kuinka saunan kostea ilma poistuu/tuulettuu välikaton ja vesikaton välitilasta?

  3. Terve,ilman poistumisventtiili(säädettävä)olisi oltava seinässä lähellä välikattoa ,sekä saunassa ,että pukuhuoneessa.Poistoilma sisältää paljon kosteutta ja tiivistyy ulkokattoon,jonka päällä huopa,ei hyvä ratkaisu pakkasella.Villaeriste,onko kivi vai lasivilla,ei kuivu ,kerää kostetta,spu-levy toimisi paremmin.Kylpemisen jälkeen kannattaa pitää tulia ja tuulettaa,kuivuu.

  4. Hei Veera,

    Mietimme kyseistä saunapakettia ulkosaaristoon. Oletteko olleet tyytyväisiä hankintaan? Onko jotakin yllättävää ilmennyt tähänastisen käytön aikana ja voitko edelleen suositella Oliver 1?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio