Kun haaveilu uudesta kodista alkaa, asuntoja selaillaan Etuovi.comin haun avulla. Hakua tehdessä mietitään joitain kriteerejä, kuten sopivaa hintaa ja asunnon kokoa, ja nämä tekijät laitetaan suodattamaan hakutuloksia. Unelmien koti voi löytyä monella erilaisella hakutyylillä. Millaisia asuntoja Uudeltamaalta sitten haetaan eniten?

Haun voi tallentaa vahdiksi, mikäli selailu ei tuota sopivaa tulosta juuri sillä hetkellä. Näin myyntiin tulevien asuntojen tarkkailu on helppoa, eikä mikään kiinnostava kohde jää huomaamatta, kun saat ilmoituksen sähköpostiisi uusista myyntiin tulevista asunnoista. Tästä syystä moni tallentaa haustaan vahdin, vaikka useammankin erilaisen!
Tarkastelin hakuvahtien tilastoja tätä juttua varten saadakseni selville, mitä kriteerejä uudessa asunnossa pidetään tärkeimpänä ja millaisia hakutulosten rajauksia tehdään eniten. Otin tarkastelun alle tässä jutussa vain ne vahdit, joissa etsitään asuntoa Uudenmaan alueelta.
Asuntotyyppi: omakotitalo on suosituin
Tärkeimpänä kriteerinä pidetään asunnon tyyppiä, eli asuntotyyppi on käytetyin hakukriteeri vahdeissa. Monen asuntohaaveissa siintää omakotitalo, sillä se on halutuin talotyyppi. Koska samaan vahtiin voi valita myös muita asuntotyyppejä samaan aikaan, osa omakotitalojen vahdeista on myös rivitaloasuntoihin. Osalle asuntoa etsivistä kaikki kriteerit eivät ole tiukkoja, vaan tämäkin kuvastaa sitä, että asuntoa valitessa kokonaisuus ratkaisee.
Omakotitalon ostamiseen liittyy tietenkin myös toiveet omasta tontista. Hieman useampi kuin joka kymmenes omakotitalon vahdeista sisältää minimirajan tontin pinta-alalle. Yleisin käytetty rajaus on 1 000 neliömetriä, mutta toisaalta keskimääräisesti tontin toivotaan olevan vähintään 2 000 neliömetrin kokoinen. Siinä onkin jo tilaa muokata pihasta omien toiveiden mukainen ja tehdä sinne vaikka nätti keittiöpuutarha.

Hinnalla on väliä
Seuraavaksi käytetyin hakuehto vahdeissa on kokonaishinnan yläraja. Moni asuntoa etsivä on siis miettinyt budjettiaan. Helsingin rivitaloasuntojen vahdeissa hinnan maksimi on keskimäärin 300 000 euroa, eli puolet hinnan ylärajan määrittäneistä etsii alle 300 000 euron rivitaloasuntoa. Vastaavasti Vantaan kerrostaloasunnoissa hinnan ylärajaksi on määritelty keskimäärin 190 000 euroa. Kauniaisista omakotitaloa vahtiville budjetin yläraja menee keskimäärin vajaassa puolessa miljoonassa.

Huonelukumäärä pinta-alaa tärkeämpi – kolmio on suosituin
Asunnon kokoa rajataan useammin huonelukumäärän valinnalla kuin pinta-alan rajauksella. Huoneluvuksi toivotaan useimmiten kolmiota, ja keskimäärin asunnon toivotaan olevan yli 72 neliömetriä. Toki näissä on paljon vaihtelua asuntotyypin mukaan: kerrostaloasuntojen vahdeissa minimipinta-alaksi on laitettu keskimäärin 55 neliömetriä, kun taas omakotitalojen halutaan olevan keskimäärin vähintään 90 neliömetriä.
Pinta-alan suhteen minimi on käytetympi kuin maksimi; läheskään yhtä usein asunnolle ei ole laitettu pinta-alan ylärajaa kuin mitä sille on asetettu alaraja. Niissä vahdeissa, joissa on asetettu pinta-alan molemmat rajat, on niiden väliin jätetty keskimäärin 31 neliömetriä. Se on melko iso haitari, mikä kuvastaa hyvin vahtien väljyyttä ja joustavuutta. Näin pidetään huoli siitä, ettei yksikään hyvä kohde jää pois vahtiviesteistä.
Hyväkuntoista ja remonttivapaata haetaan
Edellä mainittujen kriteerien jälkeen asunnon muut ominaisuudet eivät ole yhtä suosittuja tuloksia rajatessa, mutta toki niitäkin käytetään.
Asunnon halutaan olevan useimmiten hyväkuntoinen ja noin viidesosaan vahdeista on asetettu rakennusvuoden alaraja. Asunnon toivotaan siis olevan mahdollisimman remonttivapaa, mutta toisaalta nämä kriteerit eivät ole yhtä suosittuja kuin hintaan ja kokoon liittyvät hakutermit. Mikäli olet myymässä asuntoa ja mietit asunnon remontoimista, kannattaa lukea postaus asunnon remontoimisesta myyntikuntoiseksi.
Unelmien koti voisikin olla täysin uusi
Toisaalta myös pieni osa hakuvahdeista on määritelty vain uudiskohteille, eli osalle asunnon ostamisen kriteerinä on asunnon uutuus. Toki pieni osa vahdeista on asetettu myös välttäväkuntoisiin asuntoihin, eli vahteja löytyy remonttikuntoisiinkin asuntoihin! Mikäli kuulut näihin remonttireiskoihin, kannattaa lukea postaus asunnon remonttien kustannuksista.

Ja se sauna!
Suomalaiset ovat saunakansaa; taloyhtiössä oleva sauna ei useimmille riitä, vaan noin joka viides vaatii asunnossa olevan oman saunan. Nämä kuvat erilaisista saunoista lisäävät saunomisintoa entisestään.
Minkälaisesta asunnosta itse haaveilet? Meneekö jokin kriteeri sijainnin, asuntotyypin, hinnan tai koon edelle?
-Niina