Yhteistyössä:

Viime kesänä hankimme kakkosasunnon. Kerrostalossa ikäni asuneena en halunnut remontoitavaa, öljylämmitteistä rintamamiestaloa. Aivan liian vaativa urakka, johon ryhtyessä pitää olla osaamista ja kokemusta. Niinpä aikansa kierreltyämme teimme tarjouksen remontoitavasta, öljylämmitteisestä rintamamiestalosta.

Ihme kyllä, talo on edelleen pystyssä – emme ole aiheuttaneet suurta vesivahinkoa tai polttaneet taloa maan tasalle. Soitin Ifin vahingontorjuntaan JP Koskelalle leveilläkseni asialla. Hän kysyi muutaman tarkentavan kysymyksen.

If uusavutonta nuohousta

 

If, JP Koskela: Lämmititte siis hormia pikkuhiljaa viime syksynä pitämällä pientä tulta takassa? Jolloin hormiin kertynyt kosteus ei tiivistynyt, eikä syntynyt ilmalukkoa?

Minä: Juuri niin!  (Ensitöikseni sytytin tulisijassa vain hieman juhannuskokkoa vaatimattomamman roihun. Savutti.)

If, JP Koskela: Ihan ensimmäistä kertaa takkaa käyttäväthän eivät aina ymmärrä edes avata hormia.

Minä: Ihmiset on kyllä niin kädettömiä. (Vedin varmuuden vuoksi kaikki pellit auki, olivat ne takan lähellä tai ei).

If, JP Koskela: On niitäkin, jotka leikkivät sytytysnesteen kanssa. Takan eteen roiskunut neste sytyttää sitten sellaistakin mitä ei olisi pitänyt.

Minä: Hah hah, ei kai kukaan nyt niin tyhmä ole… (itse käytin kaapista löytynyttä tupakansytytinbensiiniä märille haloille – en kuitenkaan butaanikaasua, jota oli viereisessä purkissa).

If, JP Koskela: Ja kun siivotaan, tuhkia ei todellakaan laiteta muoviämpäriin ja parhaassa tapauksessa terassilautojen alle säilöön.

Minä: Muuten menee ns. ”tuhkatkin pesästä”. (Muistutus itselle: tulisijan tuhkat tulee joskus siivota.).

If, JP Koskela: Ketä nuohoojaa muuten käytit tarkastamassa hormit ja tulisijat? Vanhemmassa talossa niiden kunto on aina arvoitus.

Minä: Öööö.

Tässä vaiheessa tunnustin Ifin JP Koskelalle uusavuttomuuteni. Kuulin sitten, että tiilihormeista kuluvat rappaukset, joiden seurauksena kipinät voivat päästä rakenteisiin. Ja itse asennettavissa kevythormeissa suojaeristeet ja -etäisyydet voivat jäädä ohjeellisiksi. Että ammattilaisen tulee tarkastaa.

Huolestuneena hän kävi läpi myös palovaroittimet. Että pitää hankkia myös kellariin. Ja sammutuspeitteet ja mistä niitä saa. Ja jauhesammutinkin pitää muistaa tarkistuttaa. JP lupasi olla vinkkaamatta korvauspuolelle vakuutuskelvottomuudestani, kunhan kutsun heti paikalla nuohoojan. Lupasin kutsua.

 

Kimmo Hattunen

Kirjoittaja työskentelee If Vahinkovakuutus Oy:n markkinoinnissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio