Yhteistyössä:

Uuteen kotiin muutettaessa ei välttämättä mielessä päällimmäisenä pyöri poismuuttotilanne, on kiire miettimään huonekalujen paikkoja ja tupaantuliaisia järjestämään. Asunnossa kannattaa kuitenkin tehdä pieni alkukatselmus, jossa asunto kuvataan ja mahdolliset viat merkitään muistiin. Sen jälkeen pääsee hyvillä mielin sisustamaan uutta kotia! Pois muutettaessa kuvat kaivetaan esiin ja niitä verrataan asunnon sen hetkiseen kuntoon. Muuttotarkastus on hyvä tapa välttää erimielisyydet vuokralaisen ja vuokranantajan välillä.

muuttotarkastus

Tiedä oikeutesi ja velvollisuutesi

Joskus vuokrasuhteen päättyessä saattaa syntyä ristiriitoja vuokralaisen ja vuokranantajan välille. Yksi yleisimmistä syistä erimielisyyksiin on asunnon kunto. Vuokranantajan käsitys asunnon kunnosta voi poiketa merkittävästi vuokralaisen näkemyksestä ja hän saattaa pidättää vuokravakuutta sellaisten vahinkojen vuoksi, jotka olivat olemassa jo vuokralaisen muuttaessa asuntoon. Riitatilanteessa vuosienkin takaisia asioita voi olla vaikea todistaa, joten vuokralaisen riski menettää vakuussumma tai osa siitä on suuri.

Sekä vuokralaisen että vuokranantajan tärkeä tietää, kuka on vastuussa mistäkin. Huoneenvuokralain mukaan vuokralaisen on hoidettava asuntoa huolellisesti ja hän on vastuussa asunnolle aiheuttamistaan vahingoista. Vuokralainen ei kuitenkaan ole vastuussa tavanomaisesta kulumisesta, joka tarkoittaa esimerkiksi pieniä kolhuja tai naarmuja seinä- ja lattiapinnoissa. Vuokranantajan vastuulle kuuluu yleensä asunnon kunnosta ja kunnossapidosta huolehtiminen.

Vuokranantaja voi pidättää vuokravakuudesta vuokralaisen jälkien korjaamisesta aiheutuneita kuluja, mutta pidättämisestä ja sen syistä on aina ilmoitettava vuokralaiselle kirjallisesti. Mikäli perusteita vuokravakuuden pidättämiselle ei ole, on vuokravakuus palautettava viipymättä lopputarkastuksen ja avainten luovutuksen jälkeen.

Muuttotarkastus tuo sopua vuokrasuhteen päättyessä

Varmin keino sovun säilyttämiseen on suorittaa muuttotarkastus niin asuntoon kuin sieltä poiskin muutettaessa. Ihmisen muisti saattaa olla huono ja valikoiva, joten sinne ei kannata yrittää asunnon mahdollisia vikoja tallettaa – varsinkaan kun asuntoon ja sieltä pois muuttamisen välillä saattaa olla useita vuosia. Sen sijaan viat kannattaa dokumentoida kuvaamalla ja kuvat tallentaa varmaan paikkaan.

Lue täältä vuokralaisen vinkit vuokra-asunnosta huolehtimiseen

Katso myös nämä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio