Juulia Vuori

Esteetikko ja sisustusintoilija / Etuovi.com

Toisin kuin viime kesänä, tällä kertaa asuntomessupäivä oli aurinkoinen eikä kohteesta toiseen tarvinnut viilettää sateenvarjon alla –  niinpä talojen tyylikkäät pihat ja niiden pihaistutukset kiinnittivät huomioni. Tähän Viikon valinnat -juttuun kokosin messutalojen pihoilta poimimiani ideoita.

Tämän vuotisen asuntomessualueen suunnittelussa lähtökohtana on ollut ihmisten kokonaisvaltainen hyvinvointi sopusoinnussa ympäröivän luonnon kanssa. Pihoissa näyttikin korostuvan luonnonläheisyys, helppohoitoisuus sekä asukkaiden tarpeet esimerkiksi erilaisten harrastusmahdollisuuksien muodossa.

Luonto lähellä Saimaan Aavan ja Harmaja Saimaan pihoilla

pihaistutukset ja istutuslaatikot pihalla
pihaistutukset

Monen muun pihan tavoin Saimaan Aavan piha oli enimmäkseen kunttaa eli metsänpohjaa. Pihan perältä löytyy hiekka-alue oleskeluun ja viljelyyn, sekä lasten leikkialue tarmpoliineineen. Pihan poikki kulkevat ihanat lehtikuusesta sahatut pitkospuut.

moderni piha pihaistutukset

kunttaa takapihalla ihaistutukset

Kannustalon Harmaja Saimaan etupiha toivottaa tervetulleeksi tyylikkäine kivetyksineen ja istutuksineen. Istutuksissa on käytetty havukasveja ja erilaisia perennoja. Väriltään punertavat ja vaaleanvihreät kasvit tulevat hienosti esiin mustaa taloa vasten. Rannan puolelta piha on jätetty luonnolliseksi, sitä koristavat vain rantaan johtavat portaat.

Honka Inkin ja Villa Sukan ihanat hyötypuutarhat

hyötypuutarha pihalla

Villa Sukan sisätilat ja terassit kierrettyäni leukani loksahti auki, kun etupihalta löytyikin vielä tämä mieletön keittiöpuutarha. Se on nimittäin pengerretty rinnetonttiin ja kätkeytyy siten kivimuurin ja aidan taakse.  Noin isosta kasvihuoneesta en ole ymmärtänyt haaveillakaan! Nyt haaveilen. Talosta löytyy myös kellari, johon puutarhan sato säilötään. Haaveilen myös sellaisesta.

Jos sinunkin on tämän nähtyäsi ihan pakko saada keittiöpuutarha, lue Katin vinkit sellaisen perustamiseen

musta hirsitalo ja piha

kasvihuone pihalla

Honka Inkin pihaistutukset sopivat talon simppeliin ulkonäköön kuin nenä päähän. Kunttapihan läpi kulkee polku, joka johtaa pienelle kasvihuoneelle. Kekkilän vihervaja- ja lasimoduuleista koottu kasvihuone noudattelee hauskasti itse talon muotokieltä.

Istutuksissa on käytetty ihanan tuoksuvia, ajatukset välimeren aurinkoon vieviä kasveja, kuten laventelia, oliivipuuta ja appelsiinipuuta. Lue myös miten Minja sisusti terassinsa välimerellisellä twistillä

Runsaat pihaistutukset tuovat viihtyisyyttä Onnin ja Rauhan Jukkatalon pihalle

istuslaatikot pihalla

istutuslaatikot pihalla

Rauhan ja Onnin Jukkatalon piha koostui kivasti erilaisista alueista – oli metsäpihaa, kauniita istutuksia ja tilavat terassit. Kyseessä on ikääntyvän pariskunnan koti, joten esteettömyys ja helppohoitoisuus oli otettu huomioon myös pihasuunnittelussa. Kivannäköiset istutuslaatikot ovat siitäkin hyviä, että niiden korkeuden ansiosta puutarhanhoitohommissa säästyy turhalta kyykkimiseltä.

Helppohoitoisuus kunniaan Palan ja Talo Vahvaselän pihoilla

terassi designtalo pala, pihaistutukset

tekonurmi pihalla

Design-talo Palan pihassa korostuu helppohoitoisuus, sillä oleskelupiha on tekonurmea. Ei siis ruohonleikkuuta! Eikä paljon muutakaan puutarhan hoitoa, sillä istutukset rajoittuvat terassin ja pergolan istutusaltaiden koristeomenapuihin sekä ruukkuistutuksiin. Yksinkertaista ja tyylikästä!

golfkenttä pihalla kohteessa talo vahvaselkä, pihaistutukset

terassi talo vahvaselkä

Talo Vahvaselän pihalta löytyy tekonurmea golfgreenin muodossa. Aika hauska idea, rennon kesäpäivän ratoksi voi ottaa vaikka pienen puttauskisan. Yleisölläkin on mukavat oltavat laatoitetulla terassialueella. Jaksan aina tällaisia atrium-mallisia pihoja, ovat niin suojaisia ja viihtyisiä.

Asuntomessut tarjosivat taas rutkasti ideoita pihaan ja istutuksiin. Ja mikä parasta, näiden ideoiden toteuttamiseen ei välttämättä tarvita kovinkaan kummoista viherpeukaloa;) Lisää ideoita pihalle ja puutarhaan löydän Ideat & Vinkit -galleriasta

-Juulia

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio