Juulia Vuori

Esteetikko ja sisustusintoilija / Etuovi.com

 

Kävimme tällä kertaa kylässä Kirkkonummella tässä upeassa, uudehkossa kodissa. Villa Sundeck -niminen betonielementeistä rakennettu kivitalo valmistui puolitoista vuotta sitten ja vaikuttaa siltä, että lopputulokseen ollaan erittäin tyytyväisiä. Täällä asuvat Jenni, Juha ja 7-vuotias Juuso, sekä kissat Hulda ja Valdemar.

Kylässä-juttusarjassa pääset kurkistamaan erilaisiin, kiinnostaviin suomalaisiin koteihin, jotka ovat asukkaidensa näköisiä. 

Toinen kerta toden sanoo

Talo on asukkaidensa toinen rakennusprojekti, joten uuden kodin rakentamiseen lähdettiin kokemusta rikkaampina. Jenni kertoi olleensa tiiviisti mukana talon suunnittelussa Plus Arkkitehdit Oy:n kanssa sekä toimineensa projektipäällikkönä rakennusvaiheessa. Alun perin haaveena oli yksikerroksinen tumma puutalo, mutta rinnetontin asettamien vaatimusten takia talo rakennettiin kolmeen kerrokseen. Alin kerros onkin tummaa puuta, sen päällä vain sattuu olemaan kaksi kerrosta valkoista betonielementtitaloa 😉

Niin, toisin kuin useimmat kivirakenteiset pientalot, tätä taloa ei rakennettu harkoista vaan betonielementeistä. Se on kuitenkin aivan varteenotettava vaihtoehto myös pientalorakentamiseen. Betonielementeistä talo rakentuu nopealla tahdilla, mutta sen suunnitteluun kannattaa vastaavasti käyttää enemmän aikaa, elementteihin kun pyritään upottamaan kaikki mahdollinen tekniikka jo tehtaalla.

kivitalo

Perheen lempipaikka ja kodin sydän on keskikerroksen oleskelutilassa, johon Jenni on erityisen tyytyväinen. Tästä avautuu näkymä olohuoneen ja ruokailutilan läpi keittiöön sekä ulos isoista ikkunoista. Korkeassa tilassa on kiinnitetty erityistä huomiota akustiikkaan, joka on tärkeä osa kodikasta tunnelmaa. Seinälle tehtiin Marimekon kankaasta suuri akustiikkataulu ja kattoa peittävät turvemateriaalista valmistetut Konto-akustiikkalevyt.

kivitalo

Tämä talo on selvästi suunniteltu sellaiseksi, että arki sujuu. Saunatilat sijaitsevat alimmassa kerroksessa, joten ei haittaa vaikka siellä saunottaisiin samaan aikaan kuin lapsi jo nukkuu yläkerrassa. Kodissa näkyy myös elinkaariajattelu, esimerkiksi siinä että vierashuone on varustettu omalla sisäänkäynnillä ja sen vaatehuoneessa on suihkuvaraus, joten se voisi tulevaisuudessa olla vaikka teinin tai isovanhemman huone. Myös esteettömyys on keskikerroksessa otettu huomioon.

Ajattomat materiaalit – persoonallinen sisustus

Kodin materiaali- ja sisustusratkaisut on tehty itse. Jennillä oli alusta asti vahva näkemys siitä, miltä uudessa kodissa tulisi näyttää. Värimaailma toistaa mustan, valkoisen ja harmaan sävyjä, kuitenkin maustettuna pienillä väripilkuilla esimerkiksi tekstiileissä. Materiaaleiksi Jenni kannustaa valitsemaan melko neutraaleja talon jälleenmyyntiarvoa ajatellen, ja kuorruttamaan tämän pohjan omalla persoonallisella tyylillään sisustuksellisten elementtien muodossa.

Etuoven ideagalleriasta voit hakea lisää ideoita mustalla, harmaalla ja valkoisella sisustamiseen.

kivitalo

Alusta asti oli selvää, että keittiöstä tulisi musta. Puustellilta löytyi täydellinen harjattua mäntyä oleva hiilenmusta ovi. Tasot ovat mustaa kiveä. Yksi keittiön parhaista puolista on aamiaiskaappi, joka kätkee sisäänsä kahvinkeittimen ja muut aamiaistarvikkeet. Omassa kaapissaan ne eivät vie tilaa tasoilta ja avoimen keittiön ilme pysyy yhtenäisenä. Katso lisää mustia keittiöitä Etuoven ideagalleriasta.

Sisustuksessa punaisena (tai pitäisikö sanoa mustana) lankana ovat mustat metallipinnat. Niitä näkyy vähän joka paikassa. Eteisen muistitaulussa, valaisimissa, tuoleissa… Näyttävin asia jossa rakkaus pinnoihin näkyy ovat kuitenkin itse suunnitellut portaat, jotka toimivat oleskelutilan katseenvangitsijana.

kivitalo

kivitalo

Tärkeimmiksi inspiraation lähteiksi taloa ja sen sisustusta suunniteltaessa Jenni nimeää Pinterestin ja Instagramin. Pinterest on lyömätön, sillä sinne voi luoda omat taulut vaikka kaikille huoneille ja tallentaa niihin parhaat ideat. Instagramissa puolestaan on helppo olla vuorovaikutuksessa muiden sisustajien kanssa, vaikkapa kysellä mistä jokin tuote on ostettu. Jenni kirjoitti rakennusprojektin aikana myös omaa blogia, joka oli hyvä tapa jakaa omia kokemuksia ja saada hyviä neuvoja muilta rakentajilta.

Etuoven Instagram-tilillä @etuovicom nostetaan kauniisti sisustettuja koteja esille – käy seuraamassa meitä!

Viimeisimpänä sisustusvillityksenä Jennillä on designtuolit. Kun Vitran DSR-tuolit ilmestyivät kokomustina, oli ne pakko saada. Samoin kävi saman merkin RAR-keinutuolin kanssa.

kivitalo

Myös karvaiset kaverit eli kissat on otettu huomioon tätä kotia suunnitellessa. Keskikerroksen betonilattian sävyä valittiin harmaan kissan karvatupsu kädessä. Osaan huoneista valittiin tammiparketti, joka oli edellisen kodin pähkinäpuuparkettia vaaleampi ja kovempi vaihtoehto. Alas asti ulottuvasta eteisen ikkunasta kissat tykkäävät seurailla mitä pihalla tapahtuu. Kissoista varsinkin Hulda vaikuttaa olevan aikamoinen sohvanvaltaaja. Olohuoneen sohvan materiaali onkin helposti puhdistettavissa ja sopii myös väritykseltään tähän kissaperheeseen.

Käy lukemassa myös Niinan hauska blogijuttu millainen koti olisi, jos kissa saisi valita!

Oli iso ilo vierailla tässä sydämellä suunnitellussa ja asukkaidensa näköisessä kodissa, maista sinäkin palanen tämän kauniin kodin tunnelmaa katsomalla video:

-Juulia

Tutustu myös Espoon Kurttilassa sijaitsevaan ihanaan kotiin, jossa on tehty oman perheen asumisunelmista totta

Marika vieraili lapsiperheen kauniissa kivitalossa Helsingin Oulunkylässä

Jos rakentaminen houkuttelee, lue Memmun vinkit oman talon suunnitteluun

Katso myös nämä

Sammio