Etuovi.com

Oma toimitus

Yhteistyössä:

Uuden kodin hankinta on koko elämän suurimpia ostopäätöksiä. Ostajan onneksi myyjällä on velvollisuus kertoa olennaiset tiedot asunnosta ennen kaupantekoa. Lain mukaan ostajana olet kuitenkin yhtä lailla velvollinen tutustumaan asuntoon sekä sen kuntoon ja ominaisuuksiin. Lakikielessä tätä kutsutaan ostajan selonottovelvollisuudeksi.

Kun olet tarkastanut huolellisesti, millaisesta asunnosta on kyse, asunnon virheet tai epäkohdat voidaan korjata ajoissa tai hyväksyä yhdessä. Näin vältytään ikäviltä riidoilta. Jos asunnosta löytyy silti vakava virhe vielä kaupanteon jälkeen, sinun on mahdollista vaatia myyjältä korvausta, hinnanalennusta tai jopa kaupan purkamista. Kokosimme yhteen tärkeimmät lakiseikat, jotka ostajan tulee ottaa huomioon harkitessaan asuntokauppoja.

ostajan vastuu velvoittaa tarkastamaan asunnon perinpohjaisesti

1. Ostajan vastuu velvoittaa tarkastamaan asunnon huolella

Ostajana sinun tulee tutustua asuntoon ja siihen liittyviin tärkeisiin asiakirjoihin huolella. Tavallisesti pintapuolisesti nähtävissä olevien vikojen ja puutteiden huomaaminen ja kirjaaminen riittää. Rakennuksista on tarkastettava vain ne osat, joihin on esteetön pääsy. Kauppaan liittyvät asiakirjat on käytävä läpi kaikilta osin.

Myyjän ei lain mukaan tarvitse hyväksyä korvausvaatimuksiasi, jos olet tarkastanut asunnon huolimattomasti tai kieltäytynyt asunnon tarkastamisesta ilman hyvää syytä. Korvaukseen ei myöskään oikeuta virhe, joka sinun olisi pitänyt huomata kauppaan liittyvistä asiakirjoista, jos olisit tutustunut niihin huolellisesti. Jos taas myyjä on toiminut törkeän huolimattomasti tai kunnianvastaisesti, laki on luonnollisesti sinun puolellasi.

2. Ostaja ei voi valittaa virheestä, josta hänen olisi pitänyt tietää

Et voi enää kaupan jälkeen valittaa asunnon virheestä, josta olet tiennyt tai sinun olisi pitänyt tietää. Tämä ei päde, jos et ole kauppoja tehdessäsi voinut ymmärtää virheen tai ominaisuuden merkitystä tai jos sinulla on ollut syytä uskoa, että ongelma korjataan ennen asunnon luovutusta.

Se, miten yksityiskohtaista ymmärrystä sinulta vaaditaan, riippuu muun muassa asunnon iästä ja kunnosta sekä ostajan omasta osaamisesta. Jos olet esimerkiksi koulutuksesi ansiosta perehtynyt rakennustekniikkaan, sinun odotetaan ymmärtävän asunnon ominaisuuksista tavallista enemmän.

3. Ostajan ei tarvitse tarkistaa myyjän asunnosta antamia tietoja

Ostajana sinun pitää voida luottaa myyjän antamiin tietoihin asunnosta. Ne pitää tarkistaa erikseen vain myyjän kehotuksesta tai jos tarkistukseen on jokin muu erityinen syy.

4. Asiantuntijan apua tarvitaan tarkastuksessa harvemmin

Asuntoa tarkastaessasi sinun ei yleensä lain mukaan tarvitse tutkia mitään, mikä vaatisi erillisiä teknisiä toimenpiteitä tai muita erikoisjärjestelyjä. Vaikka laki ei edellytä kuntotarkastusta, on asiantuntija-avun käyttämistä kuitenkin hyvä harkita. Jos kuntotarkastaja ei ole ennen kauppaa huomannut vikaa asunnossa, ei sinunkaan tavallisesti voida odottaa huomanneen sitä.

Toisinaan laki saattaa vaatia, että tutkit asunnon tavallista perusteellisemmin, esimerkiksi jos kuntotarkastuksessa tai muussa yhteydessä on huomattu tai epäilty kosteutta tai vauriojälkiä seinissä tai sisäkatoissa tai jos esille on tullut jotakin muuta huolestuttavaa. Tällöin puhutaan ostajan erityisestä selonottovelvollisuudesta.

Kysy tarvittaessa neuvoa lakimieheltä

Ostajan selonottovelvollisuus määräytyy aina tapauskohtaisesti. Jos olet epävarma, mitä kaikkea olet velvollinen tarkastamaan ja mitkä ovat oikeutesi ostajana, suosittelemme kysymään neuvoa Herkulex.fi-yhteistyökumppanimme asuntokauppoihin erikoistuneelta asiantuntijalta. Onnea uuden kodin etsintään!

Lue myös:

Tiedätkö mikä on sitova ostotarjous? Harkitse tarkkaan ja vältä turha rahanmeno

Varo sanahelinää asunnon kauppakirjassa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio