Etuovi.com

Oma toimitus

Yhteistyössä:

Ostotarjousta ei kannata tehdä hetken mielijohteesta, sillä sen peruminen voi tulla kalliiksi. Asunto-osakekaupoissa ja kiinteistökaupoissa tarjous määritellään eri tavoin, joten varmista, ettet sitoudu kauppaan liian aikaisin.

Asunto-osakekaupoissa ostotarjous on aina sitova

Asunto-osakekaupoissa missä tahansa muodossa tehty ostotarjous on sitova, myös suullinen. Jos kauppa peruuntuu ostajan aloitteesta, myyjällä on oikeus pitää tarjouksen yhteydessä mahdollisesti maksettu käsiraha tai saada sovittu vakiokorvaus. Korvaus voi kuitenkin olla korkeintaan 4 % tarjouksen mukaisesta kauppahinnasta. Käsirahasta ja/tai vakiokorvauksesta on mainittava erikseen ostotarjouksessa.

ostotarjous

Mikäli myyjä tekee vastatarjouksen, sitä pidetään laissa kokonaan uutena tarjouksena. Tällöin alkuperäinen tarjous ei ole enää voimassa eikä sitova. Vaikka olisit siis tehnyt alkuperäisen ostotarjouksen, voit hylätä sinulle tehdyn vastatarjouksen ilman seuraamuksia.

Kiinteistökaupoissa ostotarjous vaatii esisopimuksen

Sitova kiinteistökauppa vaatii aina Maakaaren mukaisen, määrämuotoisen esisopimuksen. Esisopimuksessa tulee olla samat tiedot kaupan osapuolista ja kohteesta kuin varsinaisessa kauppakirjassa sekä viimeinen mahdollinen kaupantekopäivä ja kaupan ehdot. Sen on oltava myös kaupanvahvistajan vahvistama. Kauppahinta ja muu vastike voidaan sopia myöhemmin esisopimukseen kirjatuilla perusteilla. Jollei toisin määrätä, esisopimus on voimassa viisi vuotta.

Jos kiinteistökaupasta on sovittu, kaupan peruva osapuoli joutuu maksamaan korvauksen toiselle sopijalle, vaikkei sopimusta olisi tehty lain vaatimassa muodossa. Tämän korvauksen on katettava kohtuulliset kustannukset, joita on syntynyt ilmoittelusta, kiinteistöön tutustumisesta ja muista kaupantekoon liittyvistä tarpeellisista toimista.

Tee ostotarjous vain, jos olet valmis kauppaan

Kiinteistön kaupassa tarjouksen voimassaolon kriteerit ovat tarkkaan määritellyt, kun taas asunto-osakekaupassa vapaamuotoinenkin tarjous on sitova. Oli kyse kummasta tahansa, kannattaa aina ennen tarjouksen tekemistä harkita tarkkaan, onko valmis viemään kaupat loppuun asti.

Tarjouksen peruminen on mahdollista, mutta yleisen mielipahan lisäksi kustannuksia tulee maksettavaksi niin kiinteistön kuin asunto-osakkeen kohdalla. Tee siis tarjous vasta, kun olet valmis sitoutumaan kauppaan, niin vältät ikävät seuraukset.

Ostotarjoukseen apua asiantuntijalta

Jos ostotarjouksen laatiminen kaikkine ehtoineen mietityttää, voit pyytää apua asunto- ja kiinteistölainsäädännön asiantuntijalta. Riitoja selvitellessä ostotarjouksen muoto on ratkaisevan tärkeä, vaikka lain edessä huomioidaankin kaikki saatavilla olevat faktat. Herkulex.fi-yhteistyökumppanimme on tukenasi kaikissa asuntokauppoihin liittyvissä lakiasioissa.

Lue myös:

Varo sanahelinää asunnon kauppakirjassa

Ostajan vastuu velvoittaa – tutustu siis asuntoon huolella ennen kauppoja! 

Yksi kommentti sivuun “Tiedätkö, mikä on sitova ostotarjous? Harkitse tarkkaan ja vältä rahanmeno

  1. Eikö kiinteistökaupassa ole ” molempien osapuolien allekirjoittamalla ostotarjouksella” mitään
    juuriidista velvoitetta ( sakko ja korko pykälä )

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio