Etuovi.com

Oma toimitus

Oletko etsinyt sopivaa asuntoa jo jonkin aikaa, mutta sitä oikeaa ei tunnu löytyvän? Tai eikö aikasi riitä asuntotarjonnan intensiiviseen seuraamiseen? Onneksi apua on tarjolla – ostotoimeksianto voi nimittäin vauhdittaa ja helpottaa uuden unelmakodin löytämistä.

Mikä ostotoimeksianto oikein on ja miksi sen tekeminen kannattaa? Entä mitä se maksaa? Kysyimme ostotoimeksiantojen asiantuntijalta, JYA Housing LKV:n riveissä työskentelevältä  YKV Sanna-Leena Peltoselta. Hänellä on vuosien vankka kokemus kyseisen palvelun tarjoamisesta asiakkailleen ja käytännön työn lisäksi Sanna-Leena on kerryttänyt aiheesta laajan tietämyksen tutkimalla ostotoimeksiantoa eri näkökulmista ylemmän kiinteistönvälittäjän tutkintonsa lopputyössä.

Osotoimeksianto

Mikä on ostotoimeksianto?

Ostotoimeksiannon tehdessäsi määrittelet kriteerisi uudelle kodille, esimerkiksi sijainnin, huoneluvun, neliöt, hinnan sekä mahdollisesti muita yksityiskohtia. Välittäjä auttaa löytämään toiveitasi mahdollisimman hyvin vastaavan kodin.

Ostotoimeksiannosta tehdään sopimukset samaan tapaan kuin myyntitoimeksiannostakin. Samalla voidaan sopia työnjaosta: voit päättää, hoitaako välittäjä asunnon etsimisen kokonaan vai seurailetko asuntotarjontaa myös itse.

Miten asunnon metsästys ostotoimeksiannon avulla etenee?

Miten ostotoimeksianto sitten etenee käytännössä toimeksiantosopimuksesta kohti asuntokauppoja? Esimerkiksi näin:

  • Ensin määritellään kriteerit ja tehdään toimeksiantosopimus
  • Välittäjä alkaa etsiä asuntoa ilmoittelemalla useissa eri kanavissa, esimerkiksi Etuovi.comin ostetaan-osiossa
  • Kun yhteydenottoja tulee, välittäjä arvioi tarjolla olevat kohteet asiakkaan kriteerien näkökulmasta ja niitä käydään myös yhdessä läpi
  • Välittäjä ja asiakas käyvät tutustumassa kiinnostaviin kohteisiin paikan päällä
  • Kun sopiva kohde löytyy, välittäjä laatii siitä esitteen myyjän antamien tietojen perusteella
  • Myyjä tilaa asunnon paperit
  • Tarjousneuvottelut
  • Asuntokaupat

Miksi ostotoimeksianto kannattaa tehdä?

Tekemällä ostotoimeksiannon voit säästää ison vaivan, sillä välittäjä hoitaa potentiaalisten asuntojen etsimisen ja niiden alustavan arvioinnin. Jokainen joskus uutta unelmakotia metsästänyt tietää, että projekti voi viedä paljon aikaa sekä joskus myös palasen mielenrauhasta, kun koko ajan tekee mieli kurkkia sähköpostista josko sinne olisi tupsahtanut vahtiviesti kiinnostavasta kohteesta.

Ostotoimeksiantoa toteuttaessaan välittäjä hyödyntää useita kanavia ja omia verkostojaan, jotka voivat olla hyvä väylä päästä käsiksi sellaisiinkin asuntoihin, jotka eivät ole julkisesti myynnissä. Tämä on asunnon etsijän kannalta hyvä asia, sillä mikäli myyjällä ei ole kovaa kiirettä päästä eroon asunnostaan, onnistuu ehdollisen tarjouksen tekeminen joustavammin kuin normaalisti. Näin voidaan saada lisäaikaa vanhan asunnon myyntiin.

Ostotoimeksiannosta on myös se ilo, että saat asuntokaupan asiantuntijan seisomaan vierelläsi läpi asunnonvaihtoprosessin. Välittäjä auttaa potentiaalisten kohteiden löytämisessä, mutta myös esimerkiksi niiden hinnoittelun arvioinnissa ja taloyhtiön papereiden tutkimisessa.

Mitä ostotoimeksiannon tekeminen maksaa?

Ostotoimeksiannossa ostaja maksaa välityspalkkion, josta sovitaan toimeksiantosopimusta tehtäessä. Kiinteistönvälitystoimistoilla on  myös erilaisia käytäntöjä sen suhteen, maksaako asiakas ainoastaan välityspalkkion vai tuleeko sen lisäksi jonkinlainen kiinteä perusmaksu.

Ostotoimeksiannon rahoituksesta kannattaa muistaa neuvotella pankin kanssa. Koska palkkio on asunnon kauppahinnasta erillinen kulu, ei sitä välttämättä voida rahoittaa asuntolainalla vaan sitä varten tarvitaan muunlainen ratkaisu.

Mitä jos sopivaa asuntoa ei löydykään?

Joskus käy niin, ettei sopivaa asuntoa tule kohdalle ahkerasta etsimisestä huolimatta. Ostotoimeksiannon tekeminen ei sido asunnon etsijää mahdollista perusmaksua lukuunottamatta mihinkään eikä sen kautta tarjolle tuleviin kohteisiin ole pakko tarttua. Se on yksi työkalu lisää uuden kodin metsästykseen. Sopimus on voimassa tavallisesti neljä kuukautta, mutta se voidaan purkaa haun perusteen poistuessa (eli jos asunto löytyy muuta kautta tai päätät lopettaa asunnon etsimisen).

Parhaassa tapauksessa löydät kuitenkin ostotoimeksiannon kautta unelmiesi kodin ja mikä parasta, vähällä vaivalla!

Etuovi.comiin voi nyt jättää ostoilmoituksen tekemällä ostotoimeksiannon välittäjälle. Valitse itsellesi sopiva välittäjä alueeltasi ja sovi ostotoimeksiannosta!

Lue myös: Vuosia jatkunut etsintä päättyi – unelmakoti löytyi ostotoimeksiannon avulla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio