Piitu Mäkikomsi

Maalaisromanttisen hirsitalon asukki / Etuovi.com

Tässä jutussa pääset kurkistamaan 20-luvun rintamamiestalo-tyyppisen kodin yläkertaan. Kodin alakerran sisustus esiteltiin edellisessä Pieni talo Pirkanmaalla -jutussani ja nyt on siis aika siirtyä portaita ylös yläkertaan.

portaikon sisustus

Yläkertaan johtava portaikko lähtee eteisestä. Portaat on maalattu siniharmaaksi, seinät ovat valkoista sormipaneelia ja seinän yläosaa koristaa ihana Birger Kaipiasisen suunnittelema sinisävyinen Kiurujen yö –tapetti.

Kiurujen yö -tapetti portaikon yläosassa

Musiikkihuone

Yläkerran asuintilat koostuvat kahdesta pienestä aulasta ja makuuhuoneesta. Aulatiloissa jatkuu portaikon sinisävyinen teema. Siniseen sisustukseen olen hakenut ideoita mm. Etuovi.comin sisustuskuvagalleriasta.

Ensimmäistä aulaa kutsumme hiukan suureellisesti musiikkihuoneeksi. Soittimien määrästä päätellen voisi kuvitella, että itse tuotetut sävelet raikaavat kodissamme ihan alvariinsa, mutta satunnaisia laulutuokioita lukuun ottamatta näin tapahtuu valitettavan harvoin.

Viulunsoittaja-patsas musiikkihuoneessa

Kätensä menettänyt soittajapatsas alleviivaa jo kauan sitten katkennutta viulunsoittoharrastusta.

Usko, toivo & rakkaus -valot ikkunassa

Musiikkihuoneesta löytyy myös kappale talon historiaa, sillä ikkunaremontin yhteydessä tämä ikkuna jätettiin vaihtamatta. Tuuli tuppaa tuivertamaan rakosista sisään, joten ikkunateippi on ollut ahkerassa käytössä. Ikkunalla roikkuu tämän kodin toisen asukkaan pietarsaarelaisjuuria kunnioittaen Usko, toivo & rakkaus – valot. Joidenkin mielestä ne kuuluvat jouluun, meillä ne saavat olla tänäkin vuonna paikallaan todennäköisesti siihen saakka, kunnes ikkunan takana olevassa syreenissä on lehdet 🙂

vanhat ovet

Musiikkihuoneesta on käynti toiseen yläkerran aulaan. Vaikka talossa on neliöitä hyvin maltillisesti, emme ole halunneet luopua esimerkiksi väliovista. Väliovien hauska ulkonäkö on saatu aikaan (edellisen asukkaan toimesta) poistamalla ovea peittäneet maalikerrokset vain osittain. Aika kiva idea, vai mitä?

Aula

Säilytystilojen puute on ainainen ongelma ainakin tällaisessa pienessä ja vanhassa talossa. Kuvassa näkyvät Ikean MALM-lipastot saatiin hyvin pienellä fiksauksella sopimaan koloonsa täydellisesti, joten vaatesäilytykseen saatiin siten hiukan helpotusta. Tämä aula toimiikin pääasiassa pukeutumistilana. Arvaatko mikä tuo lipaston päällä oleva musta aukko on?

Vanha tulisija ja ovi aulassa

Lisää säilytystilaa on lohkaistu tulisijan vierestä löytyvästä kolosta ja sinne asennetut avohyllyt on peitetty verhoilla. Tulisija on toimintakuntoinen, mutta sitä ei käytetä, sillä alakerran pönttöuunin lämmittäminen tuo riittävästi lämpöä.

makuuhuone

Makuuhuoneen sisustus on koko talossa ehkä kaikkein pelkistetyin, toki tämä on ollut osittain tarkoituksellista.

Lintuvetimet lipastossa

Uudet ideat makuuhuoneen sisustukseen ovat meillä tällä hetkellä suunnittelupöydällä. Tässä yhteydessä lintuvetimillä tuunattu lipastokin saa todennäköisesti väistyä, koska haaveissa on saada makuuhuoneeseen jonkinlainen työskentelypiste.

Vanha ovi makuuhuoneesta vaatehuoneeseen

Makuuhuoneen kyljestä löytyy myös pieni vaatehuone – tämän oven takaa. Edellisellä asukkaalla vaatehuoneen oviaukkoa peitti pelkkä verho, mutta kissaeläinten kanssa asuessa säästyy monta tarrarullaa, jos vaatehuoneessa on suljettava ovi. Sopivankokoinen ja tyyliin istuva ovi löytyi sattumalta Tampereen rakennustorilta, joka on erikoistunut käytettyihin rakennustarvikkeisiin.

Tapetti ja koriste-esineet makuuhuoneen seinällä

Sängyn taustalla olevalle seinälle vaihdoimme muuttaessamme uuden tapetin, joka sopii sävyiltään muiden seinien tapetteihin, vaikka kuosi onkin erilainen. Sängyn päällä olevalla tauluhyllyn z-kirjaimet on löydetty eri sisustusliikkeistä ja osa on päällystetty askartelupaperilla. Pieni grafiikkateos on ostettu aikoinaan Tallinnasta ja kynttilänjalat ovat Aarikan tuotantoa.

Kissa sanoo kiitos käynnistä!

Näin meillä asutaan, kiitos käynnistä!

/Piitu

PS. Muita ihastuttavia sisustuskuvia tämmöiseen maalaisromanttiseen tyyliin löydät Etuovi.comin sisustuskuvagalleriasta

 

2 kommenttia sivuun “Pieni talo Pirkanmaalla – yläkerran sisustus

  1. Malm -lipastot on yllättävän pienen rahan toimiva sijoitus vaatesäilytykseen. Meillä on makuuhuoneissa viistokatot jotka on syntyneet rintamamiestalon puretuista vinteistä ja ne on olleet kuin tehty täntyyppisille lipastoratkaisuille. Toimii, on nättiä ja monitoimista.

    Meidän kissanpoika on tosin vielä niin pieni että ei osaa hypätä noin korkealla olevaan pesään :3

    1. Hei Jenna, kiitos kommentistasi! Olen täsmälleen samaa mieltä. Ylipäätään Ikealta löytyy mielestäni paljon toimivia, kukkarolle ystävällisiä ja vielä hyvännäköisiä ratkaisuja, jotka sopivasti ripoteltuna istuvat vanhaankin kotiin.
      Onnea pikkukaverin kanssa – kissanpentu on ehkä söpöintä, mitä maailmasta löytyy 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio