Etuovi.com

Oma toimitus

Asuminen muodostaa liikkumisen, ruoan ja muun kuluttamisen ohella ison osan suomalaisten hiilijalanjäljestä. Oman asumisen hiilijalanjälkeen voi vaikuttaa esimerkiksi energiamuodon valinnalla, mutta myös sisustusvalintoja tehdessä kannattaa kiinnittää huomiota niiden ympäristöystävällisyyteen. Tähän juttuun kokosimme vinkit ekologisempaan sisustukseen.

Käytä tila tehokkaasti

Yksi askel kohti asumisen pienempää hiilijalanjälkeä on arvioida kriittisesti sitä, kuinka paljon tilaa todella tarvitsee. Mitä enemmän neliöitä, sitä enemmän energiaa kuluu niiden lämmittämiseen. Neliöt tulee myös usein täytettyä tavaralla. Ekologisuutta on siis hyvä miettiä jo siinä vaiheessa, kun on hankkimassa uutta kotia. Neliöiden vähentäminen ei välttämättä tarkoita ahdasta asumista, vaan tarkempaa suunnittelua ja ehkä myös tavarapaljouden karsimista.

ekologinen sisustus
Kuva Tuusulan asuntomessuilta, kohde Honka Huomen

Korjaa ja kierrätä

Käytettyjen tavaroiden ja huonekalujen hankkiminen on ympäristöystävällisempää kuin uusien. Moni sisustaakin kotia kierrätyslöydöillä ekologisuuden takia, mutta myös siksi, että vanhat tavarat tekevät sisustuksesta kerroksellisen ja persoonallisen. Kirpputorit ja antiikkiputiikit ovat sisustajan aarreaittoja!

Käytettyjen aarteiden etsimiseen saattaa tosin joutua käyttämään enemmän aikaa ja viitseliäisyyttä kuin uuden ostamiseen, joten ekologisempi koti vaatii myös hitaamman sisustusfilosofian omaksumista. Sitä, että se oikea huonekalu tai esine osuu kohdalle voi joutua odottelemaan kauankin. Toisaalta kaupan päälle saa löytämisen ilon ja hyvän mielen siitä, että on tehnyt ympäristöä vähemmän kuormittavan valinnan.

Lue myös: Rakkaudella sisustettu rintamamiestalo – kirpparilöytöjä ja tuunattuja tavaroita

Tee harkittuja valintoja

Kun jotain uutta on hankittava, kannattaa valintoja harkita tarkkaan. Näin onnistuu tekemään ajattomia valintoja ja välttyy hutiostoksilta, joihin kyllästyy pian. Hyvä nyrkkisääntö on, että hankkii kotiin vain tavaroita, joista pitää todella paljon ja jotka tuntuvat merkityksellisiltä. Kun jokin tuntuu merkitykselliseltä, siitä haluaa pitää huolta.

ekologinen sisustus
Kuva Tuusulan asuntomessuilta, kohde Kastelli Villa Hiili

Laatuun kannattaa satsata. Esimerkiksi laadukas sohva voi tuntua isolta hankinnalta, mutta maksaa kyllä itsensä takaisin kestäessään kulutusta ja pysyessään ryhdikkäänä vuodesta toiseen.

Suosi luonnonmateriaaleja

Kodin materiaalivalinnoissa kannattaa suosia luonnonmateriaaleja, jotka ovat paitsi ympäristöystävällisiä, myös kestäviä. Kodin pinnoille esimerkiksi puu on ekologinen valinta, kun taas muovia sisältävät materiaalit kuormittavat ympäristöä. Erilaiset ympäristömerkinnät ja sertifikaatit auttavat suunnistamaan materiaaliviidakossa.

ekologinen sisustus
Kuva Tuusulan asuntomessuilta, kohde Finnlamelli Linnamajuri

Erityisen suuri merkitys on isojen pintojen materiaaleilla, mutta myös esimerkiksi huonekaluissa ja tekstiileissä kannattaa suosia kestäviä luonnonmateriaaleja. Ympäristöystävällisin materiaalein sisustettu koti on usein myös koti, jossa on hyvä olla – siihen, miltä puu, pellava tai kivi tuntuvat koskettaa ei koskaan kyllästy.

Huomioi energiatehokkuus

Jos haluaa asua ekologisemmin, kannattaa sähköä käyttää säästeliäästi. Sähkönkulutukseen voi vaikuttaa esimerkiksi kiinnittämällä huomiota valaistukseen ja kodinkoneiden energiatehokkuuteen. Luonnonvaloa kannattaa hyödyntää mahdollisimman paljon ja ottaa avuksi energiatehokkaat led-lamput.

Lue myös: Miksi kannattaa panostaa valaistussuunnitelmaan, kun rakentaa?

Lue myös: Näin teet keittiöstäsi ekologisemman – 6 vihreää vinkkiä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio