Etuovi.com

Oma toimitus

Suomalainen unelmakoti muotoutuu moneksi, selvisi Alma Median kesällä 2019 teettämässä kyselytutkimuksessa*.  Vastauksia kerättiin myös Etuovi.comin ja Vuokraovi.comin käyttäjiltä. Lähes 5000 vastaajan unelmat poikkesivat paljonkin toisistaan – ei siis ole olemassa yhtä tyypillistä suomalaista unelmakotia. Siksi vastausten perusteella tunnistettiin kuusi erilaista unelmoijatyyppiä, jotka arvostavat asumisessa erilaisia asioita. Unelmien kodin arvostuksia mitattiin esimerkiksi sijaintiin, asunnon arvoon, toiminnallisuuteen, tilavuuteen, ulkoasuun ja ekologisuuteen liittyen.

unelmakoti
Kuva: Etuovi.com / Tomi Heikkinen / Asuntomessut 2019, kohde ABC Apsi

Minkälainen asuntounelmoija sinä olet?

Asumiseen liittyvissä unelmissa korostuvat asumisen helppous, luonnonläheisyys, oma rauha, kauneus ja turvallisuus. Ympärille toivotaan sopivasti tilaa ja omaa pihaa. Myös  juuri itselle ihanteellinen sijainti on tärkeässä roolissa.

Unelmakodin ominaisuudet saavat useita merkityksiä, esimerkiksi toiselle sopivan kokoinen asunto tarkoittaa tiivistä ja kompaktia, kun taas toinen toivoo runsaammin tilaa perheenjäsenille ja harrastuksille. Tutkimuksessa kävi ilmi, että suomalaiset myös priorisoivat asumista eri tavoin; siinä missä jotkut haluavat panostaa unelmakotiin ja maksimoida sen arvonnousun, toiset panostavat mieluummin kodin ulkopuoliseen elämään ja asuvat edullisemmin.

Tunnistatko, mihin ryhmään itse kuulut? Kerro kommenteissa!

Avartajat 20 %

Avartajat arvostavat avaraa asumista rauhallisessa ympäristössä ja haluavat päästä luontoon liikkumaan heti kotiovelta, luonnollisesti avartajan unelmakotiin kuuluu myös oma piha. Jokaiselle perheenjäsenelle ja harrastuksille tulee olla riittävästi tilaa. Unelmakodin halutaan olevan ennen kaikkea käytännöllinen ja mieluiten muokattavissa omiin tarpeisiin tilanteen mukaan.

Näin avartajat haluaisivat asua:

”Omakotitalo, naapureilta sopivasti piilossa, tilaa ja avaruutta, vähintään 5h+k, riittävä piha jossa lapsilla turvallista, julkiset yhteydet kunnossa, ”metsässä” mutta sopiva matka sivistyksen pariin.”

”Unelmien koti olisi omakotitalo, lähellä merta. Rauhaisalla paikalla, mielellään päättyvä tie. Lähellä luontoa, hyvät lenkkipolut ihan talon lähellä. Hyvät kulkuyhteydet, ei liian syrjässä. Tilaa ja oma piha.”

Lue myös: Avartajien unelmakodit – asumista lähellä luontoa ja reilusti tilaa

unelmakoti

Varmistajat 19,3 %

Varmistaja viihtyy kauniissa ja tilavassa kodissa, jonka arvon säilymisestä ei tarvitse huolehtia. Kodin tulee siis sijaita rauhallisella, arvostetulla ja hyvämaineisella alueella, jossa tarvittavat palvelut ovat lähellä. Varmistaja haluaa panostaa kodin viihtyvyyteen, mutta sen tulee olla myös hyvä sijoitus.

Näin varmistajat haluaisivat asua:

”Lähellä rantaa, vesistöä, ei kaukana kaupungista. Lapsille lähellä hoitopaikat, koulut. Työmatka voisi taittua pyörällä. Avara, valoisa, toimiva, turvallinen, kodikas.”

”Uudenkarheassa pari-, rivi-, tai luhtitalossa lähellä keskustan palveluita ja ihania lenkkimaastoja. Makkareita saisi olla ainakin kolme ja tilantuntua rutkasti. Valoa ja ikkunoita ja lapsiperhearjessa toimivaa avaruutta.”

Lue myös: Varmistajan unelmakodit – kaunista ja sujuvaa arkea rauhallisessa ympäristössä

 

unelmakoti

Ekoilijat 17,9 %

Ekoilijat unelmoivat luonnon helmassa sijaitsevasta ekokodista, jossa asuminen säästää luontoa ja lompakkoa. Unelmakodin tulee olla kompakti, jolloin se kuormittaa mahdollisimman vähän ympäristöä ja asumiskustannukset pysyvät alhaisina. Ekoilija arvostaa asumisessa helppoutta ja vaivattomuutta.

Näin ekoilijat haluaisivat asua:

”Vanha hirsinen, muoviton, ekologisuuteen pyrkivä omakotitalo. Ei remontoitu pilalle, vaan vanhaa säilyttäen ja kunnioittaen. Keittiö, tupa, makuuhuone, kirjastohuone, pari lastenhuonetta, kylpyhuone. Pihasauna. Tarpeeksi kaukana naapureista. Tilaa kasvimaalle ja kesälampaille. Lapsille tilaa riehua. Metsä niin lähellä, että sinne ei tarvitse erikseen lähteä.”

”Haluaisin asua joko rivitaloasunnossa sen yhteisöllisyyden vuoksi tai itse rakennetussa omakotitalossa. Kotini ei olisi liian suuri, jotta se tuntuisi kodikkaalta ja unelmani olisi saada lattiasta kattoon ylettyvät ikkunat. Piha olisi myös ihana saada. Kotini saisi myös olla mahdollisimman ekologinen.”

Lue myös: Ekoilijoiden unelmakodit – luonnonläheisyyttä ja kompaktia asumista

unelmakoti

Vaivattomat 15,4 %

Vaivattomien elämä tapahtuu enimmäkseen kodin ulkopuolella, joten he suosivat perustarpeet täyttävää asuntoa kätevältä paikalta. Vaivaton haluaa käyttää rahansa muuhun kuin asumiseen, joten on tärkeää, että asuminen on edullista. Kodin tulee olla ennen kaikkea käytännöllinen. Sijainti ydinkeskustassa, palveluiden välittömässä läheisyydessä ja hyvien liikenneyhteyksien varrella kuuluu vaivattoman unelmakodin tärkeimpiin kriteereihin.

Näin vaivattomat haluaisivat asua:

”Lähempänä palveluita. Koti olisi valoisa, toimiva pohjaratkaisultaan, ajanmukainen, edulliset asumiskustannukset.”

”Rivitalon päätyasunto rauhallisessa ympäristössä hyvien kulkuyhteyksien päässä.”

Lue myös: Vaivattomien unelmakodit – kompaktia kaupunkiasumista hyvillä liikenneyhteyksillä

unelmakoti

Hifistelijät 14,1 %

Hifistelijää houkuttelee laadukas ja kaunis asunto, jonka tekniikka on huippuunsa hiottu – kaiken huonekaluista ja sisustusmateriaaleista laitteisiin tulee olla korkeinta mahdollista laatua. Kodin halutaan olevan olla kaikin puolin edustava. Hifistelijä helpottaa elämäänsä älykotitekniikalla.

Näin hifistelijät haluaisivat asua:

”Erillistalo, vähintään 120 neliötä. 3-4 makuuhuonetta (joista yksi pelihuoneena) Lähellä luontopolkuja ja jotain vesistöä, jonka rannalla voi fiilistellä. Oma piha, jossa grillata ja jossa aidat, jotta naapurit/ohikulkijat ei voi vakoilla mitä tehdään. Kaksi autopaikkaa, sähköauton latauspiste. Vesikiertoinen lattialämmitys (ei siis seinäpattereita), maalämpö. Sauna, jossa ikkuna, mielellään lauteet vastakkain. Kaksi suihkua, kaksi vessaa.”

”Uusi kerrostalo-osake kaikin nykyajan mukavuuksin”

Lue myös: Hifistelijän unelmakodit – tekniikkaa ja tyyliä viimeisen päälle

unelmakoti

Tyyliniekat 13,3 %

Tyyliniekka haaveilee tyylikkäästä ja huolettomasta arvoasunnosta ydinkeskustassa, jossa kaupungin viihtyisin kahvila on nurkan takana. Asumiselta kaivataan helppoutta ja vaivattomuutta. Myös tyyliniekan kodissa kaiken tulisi olla korkeinta laatua eikä estetiikasta tingitä. Kotinsa kauneuden lisäksi tyyliniekka ajattelee asuntonsa arvon säilyttämistä.

Näin tyyliniekat haluaisivat asua:

”Helsingin keskustassa vanhassa talossa ylimmässä kerroksessa ilman seinänaapureita. Asunto iso ja avara, huoneet isoja. Sisustus: industrial meets Scandinavian.”

”Täysin oman maun mukaisesti remontoitu koti vanhassa arvokerrostalossa.”

Lue myös: Tyyliniekan unelmakodit – laadukasta kaupunkiasumista kauneuden ympäröimänä

unelmakoti

Unelmointikyselyyn vastanneista vain 28 % kertoi asuvansa tällä hetkellä unelmiensa kodissa. Asutko sinä? Katso Etuovi.comista, löytyisikö sinulle oma unelmakoti

Jos yrityksesi tarjoaa asuntounelmoijille kiinnostavia palveluita tai tuotteita, katso mediatiedoistamme, miten voit tavoittaa tätä asumisen yleisöä Etuovi.comissa ja Vuokraovi.comissa.

*Suomen suurin asuntohakupalvelu Etuovi.com ja asuntojen vuokraukseen erikoistunut Vuokraovi.com kuuluvat Alma Media -konserniin. Tutkimus toteutettiin ns. pop-up -kyselynä Alma Median verkkosivustoilla vuoden 2019 kesäkuun lopusta elokuun alkuun. Tutkimuksen toteutti Alma Median toimeksiannosta Designtutkimus Helsinki. Vastaajia oli 4857. Vastaajien joukossa oli enemmän lapsiperheitä koko väestöön verrattuna, mikä kertoo lapsiperheiden olevan asumisesta muita kiinnostuneempia. Kts. Alma Median lehdistötiedote tutkimuksesta

talopiirros

Kiinnostaako asuntojen hintakehitys?

Tilaa sähköpostiisi asuntomarkkinakatsaus alueeltasi.

7 kommenttia sivuun “Suuri unelmointitutkimus – tällaisia ovat suomalaisten unelmakodit

 1. Yksi Varmistelija ilmoittautuu täältä! Mutta jos ihan villisti heittäydytään unelmoimaan, niin meillä taitaa asua myös Vaivaton, Hifistelijä ja Ekoilija 😄

 2. Koko tämänhetkinen ”muotoilu” asunnoissa ja sen käyttökohteissa (keittiötila) on niin yhtä ja samanlaista terävien kulmien juhlaa…Kyllästyttävine väreineen…Silmiin sattuu! Miksi asumiseen pitää olla terveyskeskusmainen tila?
  Puusta, yksinkertaista pehmeä muoto, toimiva.

  1. Sanos muuta, saman huomannut. Enkä halua asua tehdassalissa ja ulkoapäin, kuin isoja betoniharkkoja heitelty sinnetänne päällekkäin. Todella rumaa ja pilaa kauniin luonnon, missä nämä hökotykset usein ovat.
   Silmä lepää vanhassa kauniissa rakennustyylissä, kuten Hki; Ullanlinnan kohde toisaalla tässä oli.
   Tai Lopen maaseutukartano ym.
   Nyky arkkitehtien tulisi palata vanhaan hyväksi koettuun tyyliin ja kestävään ja ekologiseen työhön
   (ei homepesiä mm.tuulettuva alapohja ym), teki sitten puusta tai kivestä. .Betoni on vain rumaa.

  2. Olen samaa mieltä Hannu M:n kanssa. Kaipaan enemmän puupintoja, edes tehosteseinään, lattiaan ja keittiön tasoihin. Tosin kyllä täysin puulla verhoillut sisäseinät, varsinkin jos niissä on oksankuvioita, on taas liikaa, jolloin tulee mökkimäinen tunnelma. Harmaata ja mustaa on liikaa käytetty nykyisin, harmaa on masentava väri pitkään katseltuna, sen on jopa psykologinen tutkimus todennut. Musta pimentää asuntoa ja kun asutaan muutenkin pimeässä pohjolassa, sellainen synkkä värimaailma asunnossa ei ole terveellistä henkiselle hyvinvoinnille. Toisaalta myöskään liian kirkkailla väreillä maalatut seinät eivät sovi suomalaisten perusluonteeseen ja niihin kyllästyy nopeasti, eivätkä ne salli vapaata sisustamista. Värit vaikuttavat mieleen ja esim. punaiset seinät makuuhuoneessa eivät luo levollista ympäristöä.

 3. Näen itseni vahvasti Varmistajissa ja sanoisin, että kotoa löytyy myös toinen Varmistaja Hifistelijän vivahteilla 😀

 4. Itselleni suurin huoli on aina, että muutossa häviää jotain, varsinkin jotain tunnearvokasta. Hajoaminen ei niinkään, kuten sanoit, pakkaamiseen voi käyttää monenlaisia pehmusteita ynnä muita. Aika monet käyttävät ammattimaista muuttopalvelua tai tuttujen apua, mikä helpottaa muuton haastavuutta.

 5. Voi kun otettaisiin rakentamisessa enemmän huomioon suomalaisten tarve saada yksityisyyttä, kuten tästä kyselystäkin huomaa. Nykyrakentaminen on tiivistä, talot ovat lähekkäin, mikä on ymmärrettävää toisaalta, mutta ikkunoiden, parvekkeiden ja oleskelupihojen suuntaa voisi miettiä suunnitteluvaiheessa, ettei naapurin ikkunat olisi omaa olohuonetta tai pihaa vasten. Nyt on jo alettu rakentamaan Suomessakin esim. rivitaloihin korkeampia väliaitoja, kuten USA:ssa, tämä kyllä antaa näkösuojaa, eikä naapurin lemmikit pääse juoksemaan omiin kukkapenkkeihin. Lasiset parvekekaiteet luovat parvekkeella istujalle tietysti avaria näkymiä ulospäin, mutta julkisivuna ne ovat epäsiistejä, kun kaikki asukkaat eivät sisusta parvekkeita kauniisti, vaan tavararöykkiöt näkyvät ulospäin. Myös pihaistutukset ovat tärkeitä viihtyvyyden kannalta, joissakin uusissa rivi- ja kerrostaloissa yleisen pihan istutuksiin ei ole panostettu, vaan ne ovat vain asfalttia ja parkkipaikkaa, mikä antaa kolkon vaikutelman. Itse asun leikkipuistoa vastapäätä, josta aikuiset tölläävät ikkunoihini harva se päivä, mikä tuntuu kotirauhan häirinnältä, mutta verhoja en halua pitää kiinni, kun luonnonvalo on tärkeää. Me suomalaiset haluamme olla lähellä palveluita ja ihmisiä, mutta kuitenkin yksityisessä rauhassa ja näkösuojassa ja tämä tulisi ottaa rakentamisessa huomioon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio