Etuovi.com

Oma toimitus

Yhteistyössä:

Jos etsit tänä keväänä vuokra-asuntoa, meillä on sinulle hyviä uutisia: Vuokraovi.comissa ei ole koskaan ollut tarjolla yhtä paljon vapaita asuntoja kuin nyt. Tässä postauksessa kerromme, mistä asunnon vuokraajaa suosiva tilanne johtuu, miten koronapandemian aiheuttama poikkeustilanne on vaikuttanut vuokramarkkinaan ja miten kannattaa toimia saadakseen vuokrattua haluamansa asunnon.

Vuokra-asuntoja on tarjolla poikkeuksellisen paljon

Miksi vuokra-asuntoja on nyt poikkeuksellisen paljon tarjolla?

Koronaviruksen aiheuttama poikkeustila näkyy vuokramarkkinoilla erityisesti vapaana olevien asuntojen määrän hyppäyksenä ylöspäin. Tähän ovat vaikuttaneet esimerkiksi työmatkailun vähentymisestä johtuva asuntojen vapautuminen normaaliin vuokrauskäyttöön sekä matkailijoille aiemmin tarjottujen asuntojen siirtäminen pidempiaikaisesti vuokrattaviksi. Vuokra-asunnon etsijällä on nyt poikkeuksellisen paljon valinnanvaraa.

Onnistuuko asunnon vuokraaminen pandemian aiheuttamassa poikkeustilanteessa?

Jos tarve vaihtaa asuntoa on olemassa, ei kannata arastella vuokraamista. Kun löydät kiinnostavan asunnon, pyydä vuokranantajaa esittelemään asuntoa ensin etänä, vaikka videopuhelussa tai livestreamattuna. Useimmilla vuokranantajilla on tähän tarvittavat työkalut ja voit hyvin vaatia niiden käyttöä. Ennen vuokrasopimuksen solmimista voit vielä pyytää vuokranantajaa järjestämään yksityisnäytön ja tarkistaa, että kaikki on kunnossa.

Kysyimme Vuokraovi.comin käyttäjiltä, onko poikkeuksellinen tilanne vaikuttanut heidän asunnonvaihtoaikeisiinsa. Vastaajista 80 % suunnitteli vuokra-asunnon hankkimista, mutta vain kuusi prosenttia kertoo siirtäneensä vuokraamista poikkeustilan jälkeiseen aikaan.

Milloin asunnon hankkiminen on kyselyyn vastanneille ajankohtaista?

Milloin vuokra-asunnon hankkiminen on ajankohtaista
Vastaajat: asunnon hankintaa suunnittelevat, n=1209

Suurin osa on myös jatkanut asunnon etsimistä entiseen tapaan (66 %) tai jopa entistä aktiivisemmin (14 %) poikkeustilan aikana, ja on valmis osallistumaan yksityis- tai etäesittelyyn (67 %).

Miten kyselyyn vastanneet toimivat nykyisessä poikkeustilanteessa asuntoesittelyyn osallistumisen osalta?

Miten toimit nykyisessä poikkeustilanteessa asuntoesittelyyn osallistumisen osalta?
Vastaajat: asunnon hankintaa suunnittelevat, n=1209

Miten varmistaa, että saa juuri haluamansa asunnon?

Vaikka asuntoja onkin tarjolla paljon, voi halutuimmista asunnoista silti joutua kisaamaan. Kannattaa siis valmistautua hyvin.

  • Mieti, mitä asunnolta tarvitset: käytettävissä olevat neliöt voivat ratkaista enemmän kuin huonejako. Älä siis rajaa hakua ainakaan aluksi liian tiukoilla kriteereillä, vaan selaile tarjontaa laveammin.
  • Kun olet löytänyt itsellesi sopivat hakukriteerit, seuraa uusia kohteita aktiivisesti. Helpoiten tämä käy, kun tallennat vahdin Vuokraovi.comiin. Silloin saat sopivista uusista kohteista heti tiedon sähköpostiisi.
  • Reagoi nopeasti, kun hyvä asunto löytyy! Ota viivyttelemättä yhteys vuokranantajaan ja kerro, miksi olisit hänelle hyvä vuokralainen. Anna itsestäsi myönteinen mutta realistinen kuva. Sovi asunnon ensiesittely etänä nopealla aikataululla. Vuokranantajat pyrkivät yleensä vuokraamaan asunnon mahdollisimman nopeasti.

Täältä löydät lisää vinkkejä asunnon onnistuneeseen vuokraamiseen.

Vuokralla asuminen on yhä suositumpaa

Vuokralla asumisen suosio on kasvanut vahvasti viime vuosina. Helsingissä ja Tampereella vuokralla asutaan jo yleisemmin kuin omistusasunnossa. Ilmiötä selittävät esimerkiksi asunnon vaihtamisen helppous sekä halu asua tietyllä alueella tai tietyn tyylisessä asunnossa, vaikka siihen ei olisi taloudellista mahdollisuutta omistusasunnossa.

Kasvava kiinnostus näkyy myös Vuokraovi.comin käyttäjämäärissä. Kun aiemmin sivustoa käytettiin erityisen ahkerasti kesällä korkeakoulujen opiskelijavalintojen ajankohtana, rikottiin käyttäjämääräennätys tänä vuonna jo tammikuussa. Poikkeustilan julistaminen aiheutti pienen notkahduksen käyttäjämääriin, mutta huhtikuussa Vuokraovi.comissa on ollut jälleen ennätysvilkasta.

Eri kaupunkien vuokratasoon liittyvät blogijutut löydät täältä

Lue myös eri kaupunkien vuokratasosta ja vuokrien noususta

Katso myös nämä

Yksi kommentti sivuun “Vuokra-asuminen yleistyy ja asunnonetsijälle runsaasti vaihtoehtoja tarjolla

  1. Olen paluumuuttaja. Onko minulle asumisoikeusasunto vai vuokra-asunto paras ja edullisin vaihto-ehto?
    Tarkoitus on asettua Kuopioon keskustaan tai keskustan seudulle. Paluumuutto perhe-olosuhteiden vuoksi. En saanut oikein selville, koska molemmat asumismuodot tulivat esile parhaiden puoliensa kera.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio