Niina Matikainen

Data-analyytikko Etuovi.com / Vuokraovi.com

Tilastokeskuksen mukaan vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat jatkavat nousuaan, mutta vuokrien vuosinousu on hidastunut viime vuosina eri puolilla maata. Tarkastellaan eri kaupunkien vuokrien nousua ja vuokratasoa.

Tämän artikkelin tiedot perustuvat 6.2.2020 julkaistuun Tilastokeskuksen julkaisuun.

Vapaarahoitteisten vuokrien nousu suurinta Vantaalla

Suurista kaupungeista vapaarahoitteiset vuokrat ovat nousseet eniten Vantaalla, Turussa ja Tampereella vuoteen 2015 verrattuna. Helsingin vuokrataso on kuitenkin edelleen Suomen korkein, keskimäärin 21 e/m².

Vuokran nousu Helsingissä ei olekaan enää suurimmillaan kantakaupungissa, vaan Helsingin laitamilla. Indeksin vuosimuutos oli 2,2% alueella Helsinki 4, kun taas alueella Helsinki 1 se oli vain 1,5%. Ovatko Helsingin keskustan vuokrat nousseet jo niin korkealle, ettei niillä ole juurikaan enää nousun varaa? Myös Helsinkiin rakennettujen uusien kerrostaloasuntojen suuri määrä vaikuttaa vuokriin; voi olla houkuttelevampaa muuttaa upouuteen kerrostaloasuntoon uuteen kaupunginosaan kuin vanhaan asuntoon ydinkeskustaan korkeiden vuokrien alueelle.

Pääkaupunkiseudulla on selkeästi kovimmat yksiöiden vuokrat

Helsingin yksiöiden vuokrat ovat keskimäärin välillä 660 e – 816 e. Tämä jää ala- ja yläkvartiilikohtien väliin, eli neljännes Helsingin yksiöiden vuokrista on alle 660 euroa ja toisaalta kallein neljännes on yli 816 euroa.

Tampereen yksiöiden vuokrat ovat keskimäärin välillä 518 e – 613 e, Turun 478 e – 568 e, Porin 390 e – 467 e, Hämeenlinnan 468 e – 577 e, Lahden 450 e – 538 e, Kuopion 518 e – 600 e, Jyväskylän 488 e – 578 e ja Oulun 450 e – 538 e. Porissa on siis näistä kaupungeista edullisimmat yksiöiden vuokrat.

Alla olevasta kuvaajasta näkee selkeästi, että pääkaupunkiseudun alakvartiilikohta on suurempi kuin muiden kaupunkien yläkvartiilikohta. Tämä tarkoittaa sitä, että pääkaupunkiseudun yksiöiden vuokrat ovat ihan eri luokassa kuin muun Suomen. Kalleimmat vuokrayksiöt vaikkapa Tampereella ovat edullisempia tai samaa vuokratasoa kuin edullisimmat yksiöt pääkaupunkiseudulla.

Helsingissä monen kaksion vuokra on jo yli tuhat euroa kuukaudessa

Myös kaksioiden suhteen on sama ilmiö kuin yksiöissä: niiden vuokrat omat ihan omissa luokissaan verrattuna muihin kaupunkeihin. Edullisin neljännes Helsingin vuokrakaksioista on enintään 870 euroa, mutta toisaalta kallein neljännes on vähintään 1 101 euroa.

Jos on valmis ottamaan keskitasoa kalliimman vuokra-asunnon, menee se Helsingissä reilusti yli tuhanteen euroon, mutta esimerkiksi Porin kaksioiden kalleimman neljänneksen vuokrat ovat alkaen 568 euroa. Tämä on siis noin puolet Helsingin vastaavasta tunnusluvusta!

Tilastokeskuksen laatima asuntojen vuokrien neljännesvuositilasto perustuu Kansaneläkelaitoksen asumistukirekisterin ja yksityisten vuokrataloyhtiöiden tietoihin.

Lisää tietoa vuokrien kehityksestä ja taustalla olevista ilmiöistä voi lukea esimerkiksi Suomen Vuokranantajien uusimmasta vuokramarkkinakatsauksesta.

vuokrakerrostalo Kampissa
Kampissa on vuokrattavana kaksio. Kuva: Vuokraovi.com / Lumo-kotikeskus PKS

Katso Etuovi-blogista postinumeroalueen keskineliövuokrat

Viime kesänä julkaistuissa Etuovi-blogin postauksissa käytiin läpi 10 Suomen suurimman kaupungin eri postinumeroalueiden keskineliövuokria. Löydät ne alla olevista linkeistä:

Oletko jo kokeillut Vuokraovi.comin vuokralaskuria vuokratason tutkimiseen? Päivitämme taustalla olevaa koneoppimismallia nykyään kuukausittain, eli voit kokeilla sitä asunnollesi vaikka joka kuukausi saadaksesi uusimman arvion asunnon vuokratasosta.

-Niina

talopiirros

Kiinnostaako asuntojen hintakehitys?

Tilaa sähköpostiisi asuntomarkkinakatsaus alueeltasi.

Tutustu myös Vuokraovi.com Asuntoneuvos-palveluun, joka tarjoaa Suomen kattavimman ja luotettavimman markkinadatan Etuovi.comista ja Vuokraovi.comista asuntosijoittamisen tueksi.

Katso myös nämä

Yksi kommentti sivuun “Vuokrat jatkavat nousuaan, mutta tahti on hidastunut

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio