Kati Jukarainen

Puutarhan moniottelija

Pihasuunnitelma säästää aikaa ja usein myös rahaa, kun virheiltä vältytään. Ammattilaisella on myös kyky nähdä pihan monet mahdollisuudet, ja pääset valitsemaan omien tarpeidesi pohjalta itsellesi parhaan vaihtoehdon. Pihasuunnitelma maksaa noin 1000-5000 euroa. Suunnitelman osuus pihan kokonaiskustannuksista on kuitenkin vain noin 5-10% verran. Pihasuunnitelmia ja tekijöitä on monenlaisia. Keräsin tähän juttuun vinkkejä pihasuunnitelman ostoon, että osaat valita juuri sinulle oikeanlaisen suunnitelman. Avaan myös hieman tarkemmin sitä, mistä ammattilaisen tekemän pihasuunnitelman hinta muodostuu.

Pihasuunnitelma tarpeen mukaan

Erilaisille pihasuunnitelmille on erilaisia termejä ja nimiä, jotka usein on avattu hyvin palveluntarjoajien sivuilla. Tyypillisimmin pihasuunnittelija myy yleissuunnitelmia, toteutussuunnitelmia ja neuvontakäyntejä. Olet sitten tee-se-itse-tyyppi tai haluat mieluummin avaimet käteen paketin, on suunnitelmasta hyötyä.

pihasuunnitelma

Yleissuunnitelma sopii sinulle, joka haluat rakentaa pihan itse ja teettää ehkä vain raskaimmat kaivuutyöt. Suunnitelmassa ratkaistaan toimintojen sijoittelu, kulkuväylät, istutusalueet ja puutarhan perusrakenteiden sijainti. Suunnitelman kanssa on helppo edetä ja tehdä piha pala palalta valmiiksi. Jos kasvit tuottavat päänvaivaa, kannattaa yleisuunnitelmaan tilata lisäksi kasvisuunnitelma, joka pitää sisällään lajit ja määrät.

Toteutussuunnitelman tarvitset aina, kun aiot rakennuttaa pihan tai ainakin suurimman osan siitä viherurakoitsijalla. Tarjouksen viherrakentajilta saat vain tarkkaa suunnitelmaa vastaan. Laaja suunnitelma pitää sisällään piha-, valaistus-, kasvi- ja istutussunnitelman. Materiaalit, mallit ja tuotteet on valittu valmiiksi. Kaikki rakentamiseen tarvittavat määrät kuten kivet tai multa on laskettu valmiiksi urakoitsijaa varten. Toteutussuunnitelma sisältää sovittaessa myös rakennusdetaljeja, joissa on yksityiskohtaiset mitat ja ohjeet rakentajaa varten.

Neuvontakäynti on edullinen ratkaisu, kun haluat kysyä pihaasi liittyvistä ongelmakohdista. Saat eniten irti käynnistä, kun mietit etukäteen läpi mitä kaikkea haluat kysyä. Ota mukaan myös muistiinpanovälineet, jotta muistat kaiken. Moni pihasuunnittelija hyvittää neuvontakäynnin hinnan, jos päädyt tilaamaan neuvontakäynnillä suunnitelman.

pihasuunnitelma, istutukset

Pihasuunnittelijat tekevät myös osasuunnitelmia, yksittäisiä istutussuunnitelmia, valaistussuunnitelmia ja pinnantasaussuunnitelmia. Moni suunnittelijoista piirtää myös 3d-havainnekuvia ja detaljeja. Näitä kannattaa rohkeasti kysyä, vaikka niitä ei olisi nettisivuilla listattukaan. Suunnittelijalta voi tilata esimerkiksi omaan pihaan suunnitellun yksilöllisen pergolan.

Mistä pihasuunnitelman hinta muodostuu?

Pihasuunnittelija on ammattilainen, jolla on laaja osaaminen materiaaleista, kasveista, pinnanalaisista kerroksista, valaistuksesta ja veden vaikutuksesta pihaan ja rakennuksiin. Toteutussuunnitelmaa tehdessä suunnittelijalla on myös vastuu siitä, miten hänen suunnitelmansa mukaan tehdyt rakennekerrokset ja yksityiskohdat pihassa kestävät. Suunnitelman tekeminen vie useamman päivän aikaa ja vaatii käyntejä tontilla. Yksityisyrittäjänä työskentelevän pihasuunnittelijan tuntipalkka on keskimäärin 55 euroa + alv 24%.

Toteutussuunnitelma vaatii tuoreeltaan mitatut korkeuspisteet. Tämä vie suunnittelijalta aikaa tai hän ostaa mittauksen palveluna. Erityisen haastavat rakennekerrokset saattavat vaatia geoinsinöörin konsultointia. Suunnitelma voi pitää sisällään kustannuksia, joita suunnittelija tilaa aliurakoitsijalta.

Pihasuunnittelijat

Pihasuunnitelmia tarjotaan Suomessa monenlaisella koulutustaustalla. Pihasuunnittelijaksi voi kutsua itseään ammattikoulun käynyt puutarhuri, ammattikorkeakoulun käynyt suunnitteluhortonomi tai korkeakoulutasoinen maisema-arkkitehti. Koulutustaso saattaa näkyä suunnitelman hinnassa. On silti hyvä huomioida, että myös ammattitaitoiselta puutarhurilta voi saada loistavan suunnitelman.

Suunnitelmaa voi kysyä suunnittelutoimistojen lisäksi viherrakentajalta. Monilla viherrakennusyrityksillä on omat suunnittelijat tai yhteistyökumppani, joka tekee heille suunnitelmia. Suunnittelijoilla puolestaan on usein lista yhteistyökumppaneista joita suunnittelija suosittelee. Suosituksiin kannattaa tarttua, sillä harva suunnittelija uhraa oman maineensa suositellakseen kyseenalaista toimijaa. Suosituksien lisäksi suunnittelijalla saattaa olla yhteistykumppaneita, joiden kautta saat alennuksen suunnitelman tilattuasi.

Pihan kustannukset erilaisilla tonteilla

Tasamaatontti on edullisempi suunnitella ja rakentaa kuin rinnetontti. Myös lähtökohta vaikuttaa kustannuksiin. Jos pohjamaa on tiukkaa savea, saattaa pihassa olla pakko suuriin maamassojen vaihdoksiin. Kannattaa huomoida, että poistettavan maan hävittäminen on arvokasta, jos et löydä maalle ilmaista loppuläjityspaikkaa. Kotia ja pihaa ostaessa kannattaa miettiä haluatko satsata rinnepihaan vai olisiko tasamaa riittävä. Myös pohjamaan selvittäminen ostovaihessa on viisasta. Hiekka- ja multapohjainen piha on löytö!

iso piha ja puutarha
Keittiöpuutarha omalla pihalla. Kuva: Etuovi.com / Kiinteistömaailma Espoon Kodit Oy LKV

Pihan koon kasvaessa myös materiaalimäärät kasvavat. Valinnoilla on silloin merkitystä. Suurimpia vaikutuksia on erilaisten kulkuväylien ja parkkialueiden materiaalivalinnoilla. Sora- ja kivituhkapinnat ovat edullisin ratkaisu. Siistimpään ja huoltovapaampaan jälkeen päästään asfaltilla tai betoni- ja luonnonkivillä. Jälkimmäisistä edullisempi valinta on betonikiveys.

atriumpiha
Rivitalokodin ihana atriumpiha. Kuva: Etuovi.com / Luxusm2 LKV

Pihan kustannuksista uppoaa helposti suurin osa asfaltointiin, muureihin, terasseihin ja muihin rakenteisiin. Myös erilaiset rakennelmat kuten kesäkeittiö tai pergola nostavat pihan hintaa. Kasvillisuudesta edullisin – ja tylsin – ratkaisu on kylvää pelkästään suuri nurmialue. Viihtyvyyden kannalta kannattaa satsata vaihteleviin istutusalueisiin.

Lue myös mihin pihanostajan kannattaa kiinnittää huomiota sekä vinkkini miten laitat pihan valaistuksen kuntoon.

Onko suuri ja rehevä puutarha unelmasi vai viihtyisitkö mieluummin siistillä ja pienellä rivitalopihalla? Ideoita pihalle ja puutarhaan löytyy lisää Etuoven ideagalleriasta.

/ Kati J.

 

Katso myös nämä

Yksi kommentti sivuun “Mitä pihasuunnitelma maksaa ja miksi se kannattaa tilata?

  1. Meillä oli piharemontti keväällä ja jouduttiin tilaamaan kaivuutyöt koska kyseessä on rinnetontti ja maata jouduttiin mylläämään ja siirtämään paljon. Tasamaa tontti olisi tässä mielessä ollut helpompi. Niin kuin jutussa sanotaan, kannattaa huomoida, että poistettavalle maalle pitää löytää myös joko paikka pihasta tai hävittää muualle mikä saattaa maksaa myös. Lopputulokseen olen erittäin tyytyväinen, vaikka paljon työtä teettikin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio