Yhteistyössä:

Omannäköinen ja itse tehty on monen mielestä viihtyisän kodin merkki. Kaupan alalla nähdään, miten asumisessa suositaan nyt luonnollisuutta, aitoutta sekä laadukasta sisäilmaa.

Suomalaiset erottaa monesta muusta maasta vahva itse tekemisen kulttuuri. Haluamme painaa kädenjälkemme omaan asuntoomme, sillä kodissa täytyy olla yksilöllinen leima. Kaupan ala on havainnut, että muille pohjoismaalaisille yksilöllisyydellä ei ole yhtä suurta merkitystä.

Suomalaisilla on tarve erottautua muista. Halutaan tehdä jotain sellaista, jota muilla ei ole, kertoo Jonna Nummela K-ryhmästä.

DIY luonnollisuus vastuullisuus

K-Raudan ja Onnisen markkinoinnista ja viestinnästä vastaava johtaja on selvillä kuluttajien toiveista. Tuunaaminen kiinnostaa Suomessa kaikkia ikäluokkia, myös nuoria, jotka ovat kaikkea muuta kuin tumpeloita. Vaikka käden taitojen hiipumisesta puhutaankin, ne alkavat kovasti kiinnostaa, kun niitä tarvitaan.

Kyse ei ole iästä vaan pikemminkin elämäntilanteesta. Kun nuoret asuvat lapsuudenkodissaan, heidän elämänsä on jossain muualla, ulkona. Mutta heti kun heillä on ensimmäinen omistusasunto, itse tekemisestä tulee aito vaihtoehto, ja sitten aletaan opetella pintaremonttien tekoa, Nummela kertoo.

Nummelan mukaan raskaimmat remontit annetaan entistä useammin ulkopuolisen tehtäväksi, mutta pienemmät puuhat, muun muassa maalaaminen, tapetointi tai pihatyöt hoidetaan mielellään omin voimin. Vanhemmat ikäpolvet tekevät myös paljon itse, mutta he käyttävät lisäksi runsaasti palveluja, etenkin isoissa kaupungeissa. Remonttipalvelut keskittyvät luonnollisesti kasvukeskuksiin, joissa niille on eniten kysyntää.

Puusta hittituote

Kaupan ala seuraa tiiviisti suomalaisten asumiseen liittyviä toiveita ja unelmia. Tällä hetkellä toivelistan kärkeen nousevat kolme asiaa: luonnollisuus, aitous sekä laadukas sisäilma.

Aitojen hirsitalojen myynti kasvaa merkittävästi, samoin puun ja puusisustamisen menekki. Puuta käytetään pinnoissa entistä enemmän.

Sisustaminen jatkuu monessa kodissa myös seinien ulkopuolella. Piha on kodin jatke. Terassien koko kasvaa, ja niiden kalusteet muistuttavat yhä enemmän sisätilojen tyyliä. Hyvin varustellut ulkokeittiöt ja poreammeet ovat entistä tutumpi näky monella pihalla.

Ruotsissa piha- ja puutarhatuotteiden kasvu on jatkunut jo pitkään, mutta nyt sama ilmiö näkyy Suomessakin. Pihat ovat meillä nyt enemmän oleskelutiloja kuin työleirejä.

Kasvussa ovat myös vastuullisuuteen ja älyteknologiaan liittyvät tuotteet ja ratkaisut, kuten sähköautojen kotilatausjärjestelmät ja aurinkopaneelit.

Nummelan mukaan yritykset hyödyntävät jo nyt älykästä teknologiaa ja vievät sitä eteenpäin esimerkiksi älykkäissä toimitiloissa.

Seuraava aallon voimakkuus riippuu siitä, miten kuluttajat omaksuvat teknologian ja levittävätkö he sitä olemassa olevaan rakennuskantaan. Suurin kasvuharppaus lienee siis vasta edessäpäin, hän kertoo.

Vastuullisuus ja kiertotalous nousussa

Suomalaisten unelmien kodissa on turvallista ja terveellistä asua. Vastuullisuus näkyy K-ryhmän toiminnassa esimerkiksi kestävää kehitystä kunnioittavina tuotantotapoina ja ympäristöystävällisinä materiaaleina.

Panostamme vastuullisesti tuotettujen puutuotteiden valikoimiin pihalla ja puutarhassa ja rakenteissa. K-Raudassa myydyn puun kotimaisuusaste on yli 95 prosenttia. Olemme mukana myös kansainvälisessä puun alkuperän PEFC-sertifiointijärjestelmässä, joka takaa, että puu on peräisin kestävästi kasvatetuista metsistä. Myymme esimerkiksi PEFC-sertifioituna rakennuspuutavaraa, paneeleja ja terassilautoja. Meillä on iso rooli ilmastonmuutoksen torjunnassa, ja siinä vastuullinen hankinta, rakentaminen ja talotekniikka korostuvat, Nummela toteaa.

Keskon toimet on noteerattu laajalti. Se rankattiin maailman vastuullisimmaksi kaupan alan yritykseksi vuonna 2019 jo viidettä vuotta peräkkäin.

Vastuullisuuden rinnalla kuluttajia kiinnostavat kestävät ratkaisut. Rakentamisen ja talotekniikan kaupan markkinoinnista ja viestinnästä vastaava johtaja miettiikin, miten esimerkiksi rakennusjäte saadaan uusiokäyttöön ja miten lämmitysratkaisut voidaan toteuttaa ilmastoa mahdollisimman vähän kuormittavalla tavalla.

Vuoteen 2020 mennessä Euroopan unionin jäsenmaiden pitäisi kierrättää 70 prosenttia rakennusjätteistä. Koko ala tulee heräämään tähän. Meille vastuullisuus on strateginen valinta. Haluamme olla siinä johtava esimerkki ja näyttää, että pystymme parempaan kuin mitä sääntely edellyttää, Nummela kertoo.

Alma Median kesällä 2019 teettämässä tutkimuksessa kartoitettiin suomalaisten unelmien kodin arvostuksia. Tutkimuksessa arvostuksia mitattiin esimerkiksi sijaintiin, asunnon arvoon, toiminnallisuuteen, tilavuuteen, ulkoasuun ja ekologisuuteen liittyen. Erilaisia unelmoijaprofiileja tunnistettiin kuusi. Tutkimuksen toteutti Alma Median toimeksiannosta Designtutkimus Helsinki.

Lue myös:

Rahoittajaa kiinnostaa erityisesti sijainti – asuntokauppa keskittyy kaupunkeihin

Kodin valinta on järjen ja tunteen yhdistelmä

Unelmien asuinalueella arki on sujuvaa ja vaivatonta

Teksti: Helen Partti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio