Tällä kertaa tutustumme väljästi rakennettuun Myllypuron asuinalueeseen ja Ainu Kortelaisen kotiin keskellä metsäistä Myllypuroa. Ainu asuu kerrostalon kolmannessa kerroksessa, 71-neliöisessä läpitalon kolmiossa vuokralla ystävänsä kanssa. Kummaltakin puolelta avautuu vehreä näkymä, ja isolta parvekkeelta voi ihailla takapihan lähimetsää. Myös auringonnousu ja -lasku näkyvät suoraan Ainun kotiin. Juuri näiden asioiden sekä rauhallisuuden takia Ainu halusi muuttaa Itä-Helsingin Myllypuroon.
Myllypuro, ruotsinkieliseltä nimeltään Kvarnbäcken, on Helsingin 45. kaupunginosa Kehä 1:n itäpäässä, Itäkeskuksen pohjoispuolella. Myllypuron kaupunginosa on monipuolinen asuinalue itäisessä Helsingissä metron varrella. Asukkaita Myllypurossa on reilut 11 000. Kaupunginosa tunnetaan ehkä parhaiten 1960-luvulla rakennetusta esikaupunkialueestaan ja isoista kerrostaloistaan, mutta viime vuosina alue on kehittynyt monella tapaa niin palveluiden kuin uudisrakentamisenkin osalta.
Viimeisimpinä Myllypuron keskustaan on rakennettu uusi Helsingin Metropolian ammattikorkeakoulu, Myllypuron kampus. Se on suurin Metropolian neljästä kampuksesta: opiskelijoita on noin 6 000 ja työntekijöitä 500. Kampusalue on tuonut alueelle uusia opiskelijoita, minkä vuoksi Myllypuroon rakennetaan parhaillaan myös kerrostaloasuntoja opiskelijoiden käyttöön.
Myllypuron keskustan metroaseman läheisyydessä sijaitsee uusittu ostoskeskus kattavine palveluineen sekä Myllypuron terveyskeskus. Uusille toimitiloille ja asuinrakennuksille on varattu useita tontteja Myllypuron keskustan alueelta.
Mikä Myllypurossa on parasta?
Myllypurossa on ehdottomasti parasta luonnonläheisyys ja rauha. Kotoani kävelee 15 minuutissa mukavaa reittiä ostarille ja metrolle. Bussilla pääsee nopeasti myös Itikseen. Silti alue on metsän suojassa ja rauhallinen, Ainu Kortelainen kuvailee Myllypuron parhaita puolia.
Asuinalueessa Ainua viehättää myös sen monimuotoisuus – monella tapaa.
Täällä asuu monenlaisia ihmisiä ja perheitä – monimuotoisuus on minulle tärkeää, joten asuminen sellaisella alueella on mahtavaa, Ainu jatkaa.
Lähellä on myös monenlaisia asumistapoja; toiselta puolelta Myllypuroa löytyy paljon pieniä kerrostaloja ja toiselta suunnalta avautuu iso omakotitaloalue.
Ainu viihtyy yhteisöllisessä taloyhtiössä, jossa on runsaasti myös lapsiperheitä.
Taloyhtiö on todella mukava – tässä on viisi rappua, pihalla grilli, pöytä ja sulkkisverkko. Taloyhtiön lapset usein leikkivät ulkona ja olen muutamat pihajuhlatkin nähnyt. Se on sellaista mukavaa kotoisaa menoa täällä Myllypurossa, toteaa Ainu hymyillen.
Uutta ja vanhaa Myllypurossa
Myllypurosta löytyy asuntoja usealta vuosikymmeneltä, vaikka monille tutuinta Myllypuroa on 1960-luvulla rakennettu esikaupunkialue. Myllypuro on metsäinen ja kallioinen väljästi rakennettu asuinalue. Vapaasti tonteilla seisovat talot sijoittuvat runsaan puuston ja kalliosaarekkeiden väliin. Keskustan kehityksen lisäksi tulevina vuosina pääpaino asuntorakentamisessa on Karhunkaatajan alueella ja pientaloalueilla, kuten Puu-Myllypuron länsiosassa.
Viime vuosina Myllypuroa on täydennetty runsaasti uusilla kerros- ja pientaloilla. Esimerkiksi lähes valmis eteläisessä Myllypurossa sijaitseva Puu-Myllypuron alue on viehättävä asuinalue, jossa perinteinen kohtaa modernin. Aluetta kutsuttiin jo suunnitteluvaiheessa puiseksi kaupunkikyläksi, jonka tavoitteina on ollut yhteisöllinen asuminen ja lapsiperheille sopiva miljöö.
Myllypuron sujuvat liikenneyhteydet ja monipuoliset liikuntamahdollisuudet
Myllypurossa on hyvien kulkuyhteyksien, metron ja Kehä 1:en, lisäksi koko kaupungin mittakaavassakin huomattavan monia liikuntapaikkoja: monitoimihalli Liikuntamylly, salibandyhalli Arena Center sekä jalkapallohalli Pallomylly, jonka yhteydessä toimii myös laaja Myllypuron liikuntapuisto. Lenkkeilymahdollisuudet ovat asuinalueella huippuluokkaa – metsäteitä, kevyenliikenteen väyliä ja polkuverkostoja on moneen suuntaan.
Helsingin keskustaan saa vähän aikaa matkustaa, mikä on myös kiva juttu, sillä esimerkiksi työpäivän jäljiltä tunnin matkustaminen voi olla hyvä ”mielen puhdistamisen” kannalta. Matkan varrella kävelee aina vähintään yhden metsän läpi, Ainu kertoo.
Läheltä liikennöi myös bussi 550, joka kulkee lähes koko pk-seudun läpi idästä aina Westendin rantaan saakka. Se helpottaa esimerkiksi Espooseen matkustamista.
Myllypuro on nouseva alue, jota on viime vuosina kehitetty entisestään. Myllypuron peruspiirissä toimii neljä suomenkielistä ja yksi ruotsinkielinen päiväkoti sekä peruskoulun ala- ja yläluokat.
Valmistunut Metropolian monen tuhannen opiskelijan kampus houkuttelee Myllypuroon jatkossakin lisää opiskelijoita ja sitä kautta myös palvelut kehittyvät ja monipuolistuvat.
Lopuksi kätilöksi opiskeleva Ainu heittää Myllypurolle myös mielenkiintoisen kehitysidean tulevaisuutta silmällä pitäen.
Alueen asukkaat hyötyvät meistä sote-alan opiskelijoista, joten nämä kaksi porukkaa yhdistäviä palveluja voisi hyödyntää entistä paremmin. Miten olisi pop-up-neuvola, fysioterapiaa vanhuksille tai kenties jotain muuta yhteisöllistä?
Lämmin kiitos Ainu, kun sain tulla kylään luoksesi Myllypuroon!
Lue myös muiden kaupunginosien esittelyt:
Urbaani Jätkäsaari meren äärellä
Katso myös nämä

Yhteistyössä Iitin kunta

Yhteistyössä Obsidian

Yhteistyössä Health City Finland