Maija Lukkari-Nyman

Maijan Maailma - helsinkiläinen sisustussuunnittelija, LKV ja varatuomari

Tällä kertaa menimme Etuovi.comin kanssa käymään kylässä Töölössä sijaitsevassa kaksiossa, joka laitettiin remontilla täysin uuteen uskoon. Kaksion hurjassa remontissa mm. keittiö ja makuuhuone vaihtoivat paikkaa. Jotain vanhaakin kuitenkin säilytettiin talon henkeen sopivasti. Katso videolta miltä hurjan remontin läpikäynyt kaksio näyttää nyt! Lue myös tarkempi kuvaus remontista alempana ja katso kuvat, miltä asunto näytti ennen remonttia.

Kodissa asuu 28-vuotias Oliver, joka oli vierailumme aikana ulkomailla. Vaikka Oliver itse ei ollut kotona, pääsimme kylään yhdessä remontin suunnittelusta vastanneen Charlottan kanssa.

Kun Charlotta oli ensimmäisen kerran päässyt käymään kodissa, tunnelma oli ollut melkoisen toisenlainen. Asunto oli ollut vuosia vuokralla, eikä remonttia oltu tehty vuosikymmeniin. Remontilla asuntoa lähdettiin muokkaamaan asujan tarpeiden mukaiseksi ja samalla asunnon ilme sekä tekniikka saatettiin vastaamaan nykypäivän moderneja tarpeita.

Kaksion remontissa keittiö ja makuuhuone vaihtoivat paikkaa

kaksion remontti, vanha pohjapiirrosKaksion pohjapiirros ennen remonttia. Kuva: Charlotta Savander / YinYangDesign

kaksion remontti, uusi pohjapiirrosKaksion pohjapiirros remontin jälkeen, makuuhuone tuli vanhan keittiön paikalle ja keittiö siirtyi oleskelutilan yhteyteen. Kuva: Charlotta Savander / YinYangDesign

Remontin suurin muutos syntyi, kun totaalisen pyörityksen kautta keittiöstä tehtiin makuuhuone ja keittiö siirrettiin olohuoneen yhteyteen. Tämän avulla asukkaan tarpeisiin turhan iso keittiö muuttui rauhaisaksi makuuhuoneeksi, kun nukkumatila siirtyi hiljaisen sisäpihan puolelle.

kaksion remontti, keittiö ennen ja jälkeen
Kaksion remontissa vanhan keittiön tilalle tuli makuuhuone.

Entiseen makuuhuone-olohuonetilaan puolestaan siirrettiin keittiö makuuhuoneen väistyessä sen tieltä. Muodonmuutos vaati mm. vesipisteen siirtämistä uuteen olohuone-keittiötilaan sekä vanhan keittiön kaapistojen, kaakeleiden sekä vanhojen vesipisteiden purkamista vanhasta keittiöstä.

kaksion olohuoneen nurkkaus ennenMakuualkovi kaksion olohuoneen nurkkauksessa ennen remonttia. 

uusi keittiö olohuoneen nurkkauksessa
Remontin jälkeen, uusi keittiö olohuoneen nurkkauksessa makuualkovin tilalla. Kuva: Tero Moilanen.

Keittiö uusittiin täysin – avokeittiö olohuoneen yhteyteen

Uudet marmoriset keittiötasot tekevät keittiöstä ylellisen ja harmaiden kaapinovien taakse integroidut suuret keittiökoneet tekevät keittiön tunnelman olohuoneen rinnalla hillityksi ja siistiksi. Olohuone-keittiön seinät maalattiin Farrow & Ball harmaalla Pavillon Grey -maalisävyllä. Harmaita sävyjä tästä kodista löytyykin useampia – kaikkiaan 7 eri harmaan vivahdetta.

kaksion remontti, moderni uusi keittiö
Kuva: Tero Moilanen

Etuoven ideagalleriasta löydät lisää kuvia, miten marmoria on käytetty kodin sisustuksessa sekä kuvia sisustuksista erilaisilla harmaan sävyillä.

Jotain vanhaakin säilytettiin

Mutta onneksi kodin saneerauksella ei sentään ihan kaikkea pistetty uusiksi. Paljon vanhaa säilytettiin tai palautettiin. Eteisen vanha peiliväliovi oli jossakin ajan saatossa vaihtunut 70-luvun tasapintaiseen oveen ja remontissa tilalle teetätettiin puusepällä uusi, samantyylinen ovi kuin se joskus aikaisemmin oli ollut.

eteisen vanha ovi puusepäntyönä
Eteisen ovi teetettiin puusepäntyönä talon vanhaan henkeen sopivaksi.

Aiheesta aikaisemmin täällä blogissa: Antti on kertonut, miten heidän 1920-luvun asuntoonsa tilattiin vanhantyyliset peiliovet puusepäntyönä.

Vanhat patterit maalattiin, jopa alkuperäinen ovikello kunnostettiin maalipeitteiden alta. Makuuhuoneen seinällä oleva upotettu kaappi sai jäädä katseenvangitsijaksi sängyn viereen. Se löytyi vanhan keittiön kaakeleiden ja yläkaappien takaa purkutöiden yhteydessä. Vielä, kun sitä korostettiin Oval Room Blue -maalisävyllä, syvennys seinässä jäi kivaksi muistoksi menneistä.

kaksion remontti, vanha seinään upotettu kaappisyvennys
Makuuhuoneessa sängyn viereisellä seinällä on asunnon vanhan jääkaapin syvennys, joka säilytettiin ja maalattiin katseen vangitsevalla Oval Room Blue -maalisävyllä!

Lisäksi kaikki vanhat peiliovet kunnostettiin ja perinteisestä valkoisesta maaliväristä poiketen kaikki ovet ja listat maalattiin harmaalla. Se antaa uudenlaista karaktääriä asunnolle. Lisää ideoita vanhan ja uuden yhdistämiseen löydät Etuoven ideagalleriasta.

Mitä kaksion remontti maksoi?

Rahaa remonttiin kuitenkin kului. Budjetin suhteellisesti isoin yksittäinen kuluerä oli eteisen uuden, vanhaan malliin teetetyn oven tilaaminen puusepäntyönä. Sitä ei äkkiseltään osaisi arvata eikä budjetoida oikein. Käsityö maksaa, usein enemmän kuin osaamme arvioida. Mutta kieltämättä ovi on täydellinen vanhanmallisena, modernilla korkeakiiltoisella maalilla maalattuna.

Mutta kuinka paljon kaikki tämä maksoi?

Paljon! Laskelmieni mukaan noin 1000 euroa neliöltä, Charlotta sanoo.

Materiaalien osuus näinkin pienen asunnon remontissa on melko vähäinen. Siksi kannattaa valita juuri ne kaakelit tai lattiamateriaalit, joista erityisesti pitää, vaikka ne olisivatkin hiukan kalliimmat, Charlotta vinkkaa.

Lempimateriaalin valinta ei vaikuta näin kokonaisvaltaisessa remontissa merkittävästi loppusummaan työn osuuden rinnalla. Työn osuus remonteissa on nimittäin vääjäämättä yksi suurimmista kustannuksista, niin se oli tässäkin tapauksessa.

Toisaalta hyvästä käden jäljestä ja ammattitaidosta pitääkin olla valmis maksamaan. Jos on valmis itse tekemään remonttia, siinä säästää kyllä pitkän pennin, Charlotta toteaa.

Kaikkeen työhön ei kuitenkaan kannata eikä saa ryhtyä, vaikka intoa riittäisi. Anna siis ammattilaisen hoitaa erityisosaamista vaativat työt.

Lue lisää esimerkkejä erilaisten remonttien hinnoista Urakkamaailman Kallen blogijutuista: Kylpyhuoneremonttien hinnat paljastettuna, Mitä maksaa keittiöremontti? ja Tutkimus: Miten remonttien hinnat eroavat kaupungeittain?

kaksion remontti, uudet laatat kylpyhuoneessa ja kunnostettu vanha oviKaksion remontissa uusittiin myös kylpyhuoneen laatoitus ja kalusteet. Myös kylpyhuoneen vanha väliovi kunnostettiin.

kaksion remontti, kylpyhuone ennen ja jälkeen
Kaksion remontissa kylpyhuoneen laatoitus ja kalusteet uusittiin.

Ammattilaiset apuna isossa remontissa

Vaikka usein kuulemme remonteista kauhukertomuksia, niin tämä kaksion remontti sujui hyvin. Kiitos taitaakin kuulua ammattitaitoiselle suunnittelijalle ja remontin tehneelle yritykselle. Aikataulukin lähes pysyi, jotain pieniä yllätyksiä ilmeni, mutta ne taitavat kuulua asiaan.

kaksion remontti, sisustussuunnittelija Charlotta Savander
Tämän kaksion remontin suunnitteli sisustussuunnittelija Charlotta Savander.

Ammattilaisen avustuksella voit välttyä isommilta karikoilta. Esimerkiksi sisustussuunnittelijan tehtävänä on helpottaa asiakkaan valintoja, säästää aikaa, neuvoa  ja eliminoida virheitä ja kyllä, samalla säästää rahaa.

Pitkässä juoksussa suunnittelijan käyttäminen onkin siitä syystä erittäin suotavaa ja kannattavaa, Charlotta toteaa.

Tässä kohteessa oli hienoa huomata, kuinka remontilla asuntoa voidaan muokata asukkaan tapeisiin sopivaksi. Asunnon alkuperäinen pohja ei ole välttämättä rajoittava tekijä. Huolellisesti harkitun budjetin, sisustusalan ammattilaisen suunnitelmien ja muiden projektiin kuuluvien ammatti-ihmisten avulla voidaan lopputulokseksi saada asukkaan näköinen ja hänen tarpeisiinsa toimiva koti.

kukkakimppu Huiskula
Nämä ihanat kyläilykukkaset hain Huiskulalta.

Charlotan suunnittelupalveluihin voit tutustua tarkemmin YinYang Design -sisustussuunnittelutoimiston sivuilla.

Urakkamaailma.fi:stä löydät remontillesi tekijän pyytämällä tarjouksia useammalta remonttityön tarjoajalta omalla alueellasi.

-Maija

PS. Jos haaveilet omasta remppakohteesta, kurkkaa Etuovesta millaisia remontoitavia asuntoja on tällä hetkellä myynnissä Töölössä! Muokkaamalla hakua voit kurkata myös muiden alueiden tai kaupunkien tarjontaa.

Katso myös nämä

Yksi kommentti sivuun “Kaksion hurja remontti – pieni asunto ennen ja jälkeen

  1. Onpa hyvä idea siirtää keittiö olohuoneen yhteyteen mutta mahtoi olla aika työläs homma. Niin kuin sanoit, tuon vesipisteen siirron vaati ainakin. Itsellä alkaa myös huoneistoremontti ensi kuussa ja sain tästä monta hyvää ideaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio