Veera Alppi

Intohimoinen amatöörisisustaja

Ennätyslumisesta keväästä huolimatta sisustuksessa vaalean valtakausi tuntuu olevan vaihtumassa, ja värit saavat kodeissa entistä enemmän tilaa. Viikon valinnoiksi olen poiminut erilaisia kauniita makuuhuoneita, joissa värimaailmat vaihtelevat retrosta pidättyväisen mustavalkoiseen. Makuuhuoneen värit helppo päivittää tekstiileillä, ja makuuhuone onkin se paikka jossa tekstiilit luovat tunnelmaa verhojen, tyynyjen, mattojen ja päiväpeitteiden eri sävyillä ja materiaaleilla.

Tummien värien tunnelmaa

Suomalaisissa kodeissa makuuhuoneiden koko vaihtelee yleensä kymmenen ja kahdenkymmenen neliön välillä, ja tällaiseen pienehköön tilaan sopivat hyvin myös tummat ja voimakkaat sävyt ja värit ilman, että ne liikaa määrittelevät koko kodin väritystä. Pitkä kaamosaika tuntuu monesti rajoittavan sisustuksessa käytettyjä värejä liikaakin. Sen sijaan, että valitsee kotiinsa ne väripaletin vaaleimmat sävyasteet ikäänkuin varmuuden vuoksi, kannattaa panostaa kunnolliseen valaistukseen ja päästää luonnonvaloa sisälle mahdollisimman paljon.

Tumman hämyistä fiilistä löytyy rutkasti tästä Ideat- ja Vinkit – osiosta löytyvästä makuuhuoneesta. Ihanan muhkea sänky ja sängynpääty viimeistelevät rauhallisen tyylin.

makuuhuoneen värit
Kuva : Etuovi.com / Bulevardin Kotimeklarit Oy LKV

Tämän myytävän kohteen makuuhuoneen värit ovat murrettuja. Upea kokolattiamatto ja verhot sävy sävyyn valittuina tuovat hotellimaisen ylellistä tunnelmaa.

makuuhuoneen värit
Kuva: Etuovi.com / In LKV Oy

Avaraa vaaleutta

Kokovalkoinen makuuhuone toimii helppona taustana tekstiilien väri-iloittelulle. Itse ottaisin mielelläni nykyiseen valkoiseen makkariimme piristykseksi näitä kesäisiä tekstiilejä. Valkoinen taitaa edelleen olla meillä Suomessa suosituin seinäväri, ja onhan se skandityyliseen sisustukseen oikein sopiva ratkaisu. Ja, jos makuuhuoneesta on näin kaunis metsänäkymä, se saa hallita sisustusta ja olla pääosassa kuten tässä upeassa kodissa.

Perinteisessä maalaisromanttisessa sisustuksessa käytetään paljon valkoisia pintoja ja tekstiilejä. Kokovalkoinen voi joskus tuntua hiukan kylmältä, mutta tämä romanttinen makuuhuone on tunnelmaltaan kaikkea muuta!

valkoinen moderni sisustus makuuhuoneessa
Kuva: Etuovi.com / Bo LKV Helsinki Oy
valkoinen maalaisromanttinen makuuhuone
Kuva: Etuovi.com / RE/MAX Royal | Royal Group Oy

Sisustuksessa mustavalkoisuus on hyve

Mustavalkoinen makuuhuoneiden värimaailma sopii mainiosti etenkin uusiin koteihin. Tässä kodissa makuuhuoneena toimii makuualkovi, ja harmaa väri alkovin takaseinässä ja verhoissa rajaa nukkumatilan selkeäksi alueeksi.

makuuhuoneen värit
Kuva: Etuovi.com / Bo LKV Helsinki Oy

Raitatapetti on moneen sisustustyyliin sopiva, ja näin mustavalkoisena se on todellinen klassikko. Puinen lattia tuo mukavasti lämpöä tähän makuuhuoneeseen.

makuuhuoneen värit
Kuva: Etuovi.com / Kiinteistönvälitys Glik Oy LKV

Täältä löydät lisää ideoita mustavalkoiseen sisustukseen

Tredikäs vihreä makuuhuone

Vihreä on nyt todella trendikäs väri, myös makuuhuoneissa. Vaaleampi vihreä hieman keltaiseen taitettuna toimii hyvin esimerkiksi lastenhuoneissa, ja on värinä energisoiva ja piristävä. Tässä kohteessa vihreää on käytetty tehosteseinässä ja hieman rauhoitettu sinisempään taittuvilla turkooseilla tekstiileillä. Lisää ideoita vihreän värin käyttöön löytyy täältä.

makuuhuoneen värit
Kuva: Etuovi.com /Kaisa Liski LKV Oy

Aina värien ei tarvitse olla seinissä tai tekstiileissä, vaan katseet kannattaa suunnata välillä myös lattiaan. Tässä myytävässä kohteessa on käytetty hauskaa retro-väritystä rohkeasti koko huoneen lattiassa.

makuuhuoneen värit
Kuva: Etuovi.com / Kahdeksas päivä Oy, Espoo

Musta on uusi musta?

Tämä upea Helena Karihtalan suunnittelema makuuhuone Seinäjoen asuntomessuilla rohkaisi minua valitsemaan tulevaan kotiimme reilusti mustia pintoja, myös makuuhuoneeseen. Musta on aina ajaton ja tyylikäs ratkaisu.

Makuuhuone kohteessa Pohjanmaa, Asuntomessut 2016 Seinäjoki
Kuva: Etuovi.com / Ideat & vinkit Asuntomessut 2016 | Kohde Pohjanmaa

Tässä makuuhuoneessa mustaa on käytetty vain päätyseinässä ja tekstiileissä, mutta siitä huolimatta huoneen yleisilme on dramaattisen tumma.

musta sisustus makuuhuoneessa
Kuva: Etuovi.com / Kiinteistönvälitys Johacon Oy LKV

Rohkean sisustajan värivalintoja

Joskushan se on hyvä räväyttää – miksei siis vaikka makuuhuoneen seinän värissä jos ei muuten. Jos et uskalla maalata koko makkaria (kattoineen) neuvostopunaisella kuten ystäväni aikoinaan, toimii jo yhden seinän sävytys dramaattisena efektinä.

makuuhuoneen värit pinkki
Kuva: Etuovi.com / Aninkainen.fi | Zadettan Oy LKV

Vanha talo rakastaa luonnonvärejä

Maanläheiset ja luonnolliset värit istuvat kauniisti vanhan talon sisustukseen. Vai mitä tuumitte tästä 1700-luvulla rakennetusta talokaunokaisesta ja makuuhuoneen hennon harmaanruskeista tapeteista?

makuuhuoneen värit
Kuva: Etuovi.com / Rauma LKV

Makuuhuoneen sisustukseen lisävinkkejä löydät Ideat & vinkit- kuvagalleriasta. Makuuhuone on hyvä paikka kokeilla ennakkoluulottomasti uusia värejä ja yhdistelmiä, sillä jos ei värivalinta osukaan ihan kohdilleen, voit lohduttautua sillä että vietät huoneessa suurimman osan ajastasi kuitenkin silmät kiinni.

Loistavaa viikonloppua!

-Veera

Kurkkaa myös ideat makuuhuoneen valaistukseen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio