Yhteistyössä:

Selätä painajaisesi – näin pidät kotisi turvallisena
Ennen kuin aloitin työt vakuutusyhtiössä, minulla oli selkeä mielikuva siitä, mitkä ovat kotiini liittyvät isoimmat uhat ja riskit. Ykköspelostani ei ole epäselvyyttä: tulipalo. Tästä olen nähnyt painajaisia lapsesta saakka. Tätä ei pidä vähätellä, sillä eihän tulipalojen ehkäisyn merkitystä voi tarpeeksi korostaa, mutta tilastollisten todennäköisyyksien valossa minun olisi kannattanut nähdä palon lisäksi pari painajaista myös vuotovahingoista! Ei ehkä kuulosta yhtä uhkaavalta, mutta vuotovahinkoja tapahtuu jopa kahdeksan kertaa enemmän kuin paloja ja ne saavat pahimmillaan isoa tuhoa aikaan.

Minäkään en ennen sukellustani vakuutusyhtiömaailmaan tiennyt parhaita niksejä astianpesukonevuotojen välttämiseksi, enkä myöskään tiennyt, että yhtä tärkeää kuin palovaroittimen hankkiminen on hankkia liesivahti. En tiennyt, että asuntomurtoja tapahtuu yhtä paljon kuin tulipaloja – puhumattakaan siitä, että kotitapaturmissa kuolee vuosittain noin kymmenen kertaa enemmän ihmisiä kuin liikenteessä. Päätin nyt avata muutkin kotiin liittyvät yleiset pelot ja faktat niiden takaa.

Tulipalo

Mielikuva: Me kaikki olemme lukeneet kauhutarinoita siitä, kuinka koko talo paloi hetkessä maan tasalle, eikä uhreiltakaan vältytty. Kynttilät muistetaan jo sammuttaa.

Totuus: Vuosittain tulipaloja sattuu noin 3 000. Koko kodin tuhoava palo on aika harvinainen.

Ratkaisu: Palohälytin löytyy toivottavasti meiltä kaikilta, mutta useimmilta vain tavallinen, paristokäyttöinen palovaroitin. Palovaroitin ehkä herättää, mutta eihän se paloja varsinaisesti estä. Hyvä hankinta on älypalovaroitin, mikä katkaisee virran sähkölaitteista sekä liesivahti, koska liedelle unohdetut ruuat, patalaput ja talouspaperirullat aiheuttavat paljon paloja. Liesivahti hälyttää ja katkaisee liedestä virran.  Vinkki lisävarusteeksi on palon tukahduttava sammutin.

Vesivahinko

Mielikuva: Astianpesukoneen hana pitää muistaa sulkea koneen käymisen jälkeen, jotta vedet eivät levähtäisi parketille.

Totuus: Vuotovahinkoja sattuu vuosittain lähes 25 000. Tämä tarkoittaa lähes 70 kotia joka ikinen päivä. Isoin syy vuotoihin on rikkoutunut tulo- tai poistovesiletku. Seurauksena voi olla kuukausien evakko kotoa ja kymmenien tuhansien eurojen vahingot.

Ratkaisu: Tiskikonevuotojen välttämiseen on olemassa monta peruskikkaa, joista yksi on se, että tiskikone ylipäätään toimii luotettavasti. Vuotohälytin on halpa ratkaisu yksittäisten laitevuotojen havaitsemiseen. Järeämpi ase on vesivuotokytkin, joka mittaa veden virtausta ja katkaisee vedet asunnosta, kun raja-arvot ylittyvät.

näin pidät kotisi turvallisena_vuotovahingot_kotivakuutus_IF

 

Murtovarkaus

Mielikuva: Mielikuvissa murto sattuu niin, että asunnon ovet tai ikkunat rikotaan ja sinne tunkeudutaan silloin, kun ollaan matkoilla. Valvontakamerat kuitenkin luovat turvallisuudentunnetta. Ja eikös senkin jo pitäisi riittää, että pyytää naapuria tyhjentämään pursuavan postilaatikon?

Totuus: Suomessa tehdään asuntomurtoja vuosittain noin 3 000. Yleistä on murtautua koteihin asunnon omilla avaimilla, jotka ovat kadonneet tai varastettu tai sitten lukkoa ei ole uudelleensarjoitettu asunnonvaihdon yhteydessä.

Ratkaisu: Kotimurtojen ennaltaehkäisy on helppoa. Lukitusta voi parantaa monin tavoin. Lisäksi kannattaa hankkia murtohälytin. Vinkvink, hankkiessasi hälytyskeskukseen yhdistävän hälyttimen saat Ifiltä 40 % alennuksen kotivakuutuksen varkaus- ja ilkivaltaturvasta.

murto_kotivakuutus

Kotitapaturmat

Mielikuva: Koti- ja pihahommat eivät tunnu niiltä kaikkein vaarallisimmilta uhilta.

Totuus: Kotitapaturmissa kuolee jopa yli 2 000 ihmistä vuodessa, mikä on noin kymmenen kertaa enemmän kuin liikenne- ja hukkumiskuolemia. Tapaturmia sattuu kaatumisten ja liukastumisten lisäksi pihatöissä, kuten puunkaadossa, kattojen putsauksessa ja rakennustarvikkeiden siirtelyssä.

Ratkaisu: Älä ahkeroi puutteellisilla välineillä, kyhäile itse viritelmiä ja kiipeile katolle yksin ollessasi. Käytä turvavarusteita ja luota myös ammattilaisten apuun.

Älä anna pelolle valtaa, mutta jos haluat nukkua yösi erityisen hyvin, käytä hyväksi havaittuja keinoja ja välineitä kotisi tragedioiden torjumiseen. Jos jotain ikävää kuitenkin sattuisi, niin onneksi kotivakuutus auttaa.

Oona Pirnes

Kirjoittaja työskentelee If Vahinkovakuutus Oy:n verkkosivustojen parissa

Katso myös nämä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio