Maija Lukkari-Nyman

Maijan Maailma - helsinkiläinen sisustussuunnittelija, LKV ja varatuomari

Millainen on sinun unelmakeittiösi? Kenties funktioiltaan toimiva, turvallinen ja kaunis. Moni toivoo myös kohtuuhintaisuutta. Sisustuslehdissä ja muissa julkaisuissa näemme toinen toistaan hienompia keittiöitä. Keittiösuunnittelussa onkin vain taivas rajana hinnan ja vaihtoehtojen suhteen!

Jokainenhan voi valita itselleen juuri sellaisen keittiön kuin tarpeelliseksi näkee ja lompakko kestää. Olen kuitenkin kerännyt tähän muutaman vinkin, jotka on hyvä ottaa huomioon keittiösuunnittelussa. Jos niistä haluaa poiketa, poikkeaapa tietoisesti.

toimiva keittiö
Tässä suunnitellaan meidän nykyistä keittiötä

1. Hahmottele pohjakuva

Hahmottele ruutupaperille keittiön pohjakuva mittakaavassa taikka pyydä sisustussuunnittelijaa tai keittiömyymälää tekemään se, jos se ei luonnistu sinulta. Käytä muutenkin apunasi sisustussuunnittelijaa tai keittiöliikkeen suunnittelijaa ja ota heidät mukaan melko nopeasti suunnittelun alkumetreillä.

2. Inspiroidu

Mieti, millaista tyyliä lähdet hakemaan. Googleta, roiku Pinterestissä, selaa sisustusjulkaisuja ja inspiroidu ennen kuin valitset keittiöliikettä. Tarkista, onko valitsemassasi keittiöliikkeessä mahdollista toteuttaa visiotasi. Joissain liikkeissä on vain standardikoot ja varsin rajoitettu ovimallisto. Tarkista, taipuuko valittu ovimalli integroitaviin kodinkoneisiin, jos ne ovat haaveissasi.

Inspiraatiota keittiön suunnitteluun löydät myös Ideat & Vinkit -galleriasta

3. Ole sinnikäs

Älä hyväksy myyjän ”ei oota” liian helposti, sillä usein ratkaisu visiosi toteuttamiselle onkin helpommin keksittävissä kuin keittiömyyjäkään edes uskoi.

toimiva keittiö

4. Valitse kodinkoneet heti alkumetreillä

Valitse kodinkoneet heti suunnittelun alkumetreillä. Haluatko integroidut vai vapaasti seisovat kalusteet? Selaa tarjouksia ja vertaa merkkikohtaisia hintaeroja. Hintakirjo on laaja. Haluatko esimerkiksi kaasu- vai sähkölieden? Onko kaupunkikaasu mahdollinen asuntoosi? Kaikilla ei kuitenkaan tarvitse olla huippukokin keittiön varustus. Vähemmälläkin selviää, varsinkin, jos lähinnä lämmität ruokasi mikroaaltouunissa.

5. Varaa paljon laskutilaa

Varaa paljon laskutilaa etenkin kodinkoneiden viereen. Turvallisuussyistä tämä on ehdotonta erityisesti uunin ja lieden vieressä.

toimiva keittiö

6. Vältä trendiylilyönnit

Vältä suurimmat ylilyönnit trendien suhteen. Keittiö saattaa olla kodin pitkäikäisin ja kallein hankinta. Suosi siis klassisuutta, jollet ole valmis tekemään uutta remonttia hyvinkin pian kyllästyttyäsi muoti-ilmiöön. Yksilöllistä ilmettä saat aikaan vaikkapa ylä- ja alakaapistojen väliin jäävän välitilan kaakeloinnilla tai muilla materiaaleilla. Ne on tarvittaessa melko helppo vaihtaa, vaikka muutaman vuoden välein.

7. Hyödynnä kulmat, jos tarpeen

Kulmakaapistoihin on tarjolla monenmoista ratkaisua karuselleineen ja ulostyöntyvine hyllyineen. Tarjolla on myös lukuisia oviratkaisuja, jotka helpottavat kulmakaapin käyttöä. Etenkin alakaapit aiheuttavat usein haasteita, kun syvimpään kulmaan ei tahdo käsi ulottua. Myös moottoroidut alakaapit ovat mahdollisia. Tällöin keittiötasoon tehdään leikkaus niin, että alakaapisto pääsee nousemaan moottoroidusti ylöspäin ikään kuin pöytätason läpi. Itse kuitenkin välttelen kulmaratkaisuja, jos se on mahdollista.

8. Varaa runsaasti kaappitilaa

Varaa riittävästi kaappitilaa, mutta älä tee keittiöstä tukkoista. Jätä ilmaa lattialle ja seinille. Itse suosin suuria alalaatikoita. Niihin saa kuivamuonat ja lautaset pinottua selkeästi. Lasten käyttöön tarkoitetut astiat kannattaa myös sijoittaa paikkaan, johon lapset ylettyvät. Näin kannustat lapsia omatoimisuuteen. Minä haluan myös kaiken mahdollisen ”sälän” pois keittiötasoilta, joten tarvitsemme riittävän paljon melko korkeata hyllytilaa, johon mahtuu myös pienkodinkoneet. Aamiaiskaappi voi myös olla oiva valinta.

9. Huomioi työskentelykorkeus

Ota huomioon työskentelykorkeus. Jos keittiössä puuhastelevien aikuisten pituusero on suuri, kannattaa valita keittiötasoille jonkinasteinen kompromissikorkeus. Tarvittaessa markkinoilla on myös kaapistoja, joiden korkeutta voi säädellä moottoroidusti. Lapsille voi hankkia korokkeita, jotta myös he ylettyvät toimimaan keittiössä.

10. Mieti sopiva asennuskorkeus kodinkoneille

Mieti, mille korkeudelle asennat kodinkoneet. Esimerkiksi tiskikone on meillä jatkuvassa käytössä ja lattiatasoon asennetun tiskikoneen täytön ja tyhjennyksen kanssa saa olla jatkuvasti kyykistelemässä ja kumartelemassa. Olisiko siis muu asennuskorkeus parempi sinun tarpeisiisi? Toisaalta esimerkiksi AEG:lta saa tiskikoneita, joiden alahylly nousee työntösaranan avulla ulos ylähyllyn tasolle ja helpottaa sen käyttöä.

11. Riittävästi valoa ja tunnelmaa

Työskentelyvalon on syytä olla varsin tehokas. Tunnelmallisuutta puolestaan saadaan, kun esimerkiksi ruokapöydän yläpuolella olevat valot voidaan tarvittaessa himmentää. Keittiön pöydillä voi olla myös pieniä pöytävalaisimia luomassa keittiöön kodikkuutta.

toimiva keittiö
Kuva meidän vanhasta keittiöstä

Maijan unelmakeittiön ominaisuudet

70 senttiä syvät tasot

Mielestäni 60 senttiä syvät tasot ovat turhan kapeita. Tasoille kertyy usein kahvinkeitintä, leivinpaahdinta, leikkuualustaa jne. Ne syövät liikaa tilaa 60 sentin syvyisistä tasoista.

Kaasuliesi

Meillä on taloyhtiössä kaupunkikaasu. En haluaisi enää kokata sähköliedellä. Niin ihanan tehokas kaasuliesi on.

Riittävästi säilytystilaa

Keittiössä pitää olla paljon säilytystilaa. Haluan piiloon harvoin käytössä olevat kodinkoneet ja on ruhtinaallista, jos astiat ja ruokatarvikkeet saavat kaapeissa myös hiukan ilmaa ympärilleen.

Kaksi vesipistettä

Yhdessä aikaisemmassa kodissamme oli keittiössä kaksi vesipistettä. Unelmakeittiössä on vesipiste ja pieni lavuaari lieden vieressä käsien huuhtelua, pastaveden ottamista sekä pois kaatamista varten ja toinen vähintään 50 cm leveä allas sekä vesipiste tiskihuollolle.

Iso uuni

Meillä paistuu uunissa yksi jos toinen ruoka-annos harva se päivä. Unelmauunilla on leveyttä 90 cm.

Lue myös: 4 x keittiöremontti ennen ja jälkeen

-Maija

Katso myös hintaesimerkit erilaisista keittiöremonteista 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio