Susan Ahonen

Sisustusmyyjä ja maatilan sisustaja, joka arvostaa käsityötaitoja ja aitoja materiaaleja.

Pääsin kyläilemään Pirkanmaalla sijaitsevaan kauniiseen maalaistaloon, joka on maalaisromanttinen koti vailla vertaa. Tiesin jo ennestään talon emännän olevan innokas ja taitava sisustaja. Olinkin todella iloinen, kun hän kiireidensä keskellä avasi kotinsa oven minulle ja kuvaajalle. ”Sehän on kunnia” oli emännän vastaus, kun kysyin mahdollisuutta saada kertoa sanoin ja kuvin hänen kotinsa sisustuksesta ja valmistautumisesta jouluun.

Tämän maalaistalon ainutlaatuisesta kodikkuudesta ja taidokkaasta sisustamisesta voi vain nauttia: nyt on luvassa joulutunnelmaa ja paljon maalaisromanttista sisustusherkkua, tervetuloa mukaan kyläilemään!

EDIT: Juttu on julkaistu alunperin 12.12.2017 ja uudestaan 19.12.2018. Ihanaa joulun aikaa Etuovi-blogin lukijoille! <3

Vanhan ajan nostalgiaa vastassa jo terassilla ja kuistilla

maalaisromanttinen koti terassi
Talon Sulo-koira ottaa vieraat vastaan sisääntulon penkillä ja aikoo selvästikin nauttia valokuvamallina olosta koko vierailun ajan.

Talo maalaismaisemassa toivottaa vierailijat tervetulleiksi heti terassilla: alkutalven synkkyyttä ja koleutta torjutaan terassilla lyhdyillä, talvisilla istutuksilla ja taljoilla.

Puutalon talvitunnelmaan johdattelevat vanhat puusukset. Vaikka nykytalvina maa on harvoin valkoinen, voi hyvin kuvitella, kuinka taloa ympäröivillä pelloilla on hiihdelty posket punaisina sekä osallistuttu kyläkoulun ja nuorisoseuran hiihtokilpailuihin, kuten maalaiskylällä on vuosikymmeniä ollut tapana.

maalaisromanttinen koti kuisti
Sisäkuistilla vanhan ajan talvinen ja joulua odottava tunnelma ihastuttaa.

Katso miten viihtyisä sisustus loihdittiin Riikan lasitetulle terassille valaisimin ja tekstiilein

Kynttilän valoa, takkatulen lämpöä ja kodikasta tunnelmaa

Lämpö on ensimmäinen asia, joka tulee mieleen, kun kuistilta astutaan peremmälle 1920-luvulla rakennettuun maalaistaloon. Lämpöisyys on kodikasta tunnelmaa, hämyisää kynttilänvaloa ja takkatulen antamaa pehmeää lämpöä. Vanhan talon viileät puulattiat yrittävät vähän viilentää oloa, mutta silloin kaivetaan esille käsinkudotut villasukat ja istutaan sohvalle pehmeiden lampaantaljojen ja tyynyjen keskelle. Kun ympäröivä maailma on kova ja kylmä, voi tässä kodissa kaivautua vaikka kuinka monen peiton, tyynyn ja taljan antamaan suojaan ja turvaan.

maalaisromanttinen koti

maalaisromanttinen koti
Mitä enemmän ympärillä on lämpöä ja pehmeyttä, sitä turvallisempi olo on talon kaikilla asukkailla.

Vanhoja huonekaluja ja esineitä, jotain uutta sekä kirpputorilöytöjä

Vanhan arvostaminen näkyy koko talossa ja sen sisustuksessa. Vanhan sukutilan alkuperäisiä huonekaluja ja esineitä arvostetaan, uutta ja vanhaa on yhdistelty hienovaraisesti ja remontit on tehty talon tyyliin sopien. Vanhat esineet muistuttavat nykyasukkaita aikaisempien sukupolvien tekemästä työstä ja heidän taidoistaan.

Talossa on tehty pieniä kulttuuritekoja, kun tilalta löytyneitä kalusteita ja esineitä on entisöity paikallisella entisöitsijällä tai itse harrastuksena. Tilan omien vanhojen kalusteiden ja esineiden lisäksi sisustusta on täydennetty uusilla hankinnoilla ja monilla kirpputorilöydöillä.

maalaisromanttinen koti

Maalaistalon ullakon aarteita ja löytöjä ulkorakennuksista

Olohuoneessa oleva vanha kapioarkku löytyi ullakkotilasta, jonne ei viime vuosikymmeninä ollut ovea tai muuta kulkureittiä. Salaperäinen ullakko ja sen mahdolliset aarteet kiinnostivat… Remontin yhteydessä tuli lopulta mahdollisuus avata seinärakenteita ja silloin ullakkotilasta löytyi ”uusia” mielenkiintoisia vanhoja kalusteita entisöitäväksi ja nykyiseen sisustukseen yhdistettäväksi.

maalaisromanttinen koti

maalaisromanttinen koti
Vanhoilla kalusteilla on oma tarinansa ja historiansa.

Olohuoneen iso massiivipuinen kulmakaappi on ollut aikoinaan työkalukaappi. Kaappi on siirretty entisöinnin jälkeen talon olohuoneeseen ulkorakennuksesta, jossa se toimi varastokaappina. Nykyään kaappi on kirjakaappi, johon mahtuu iso kirjakokoelma. Kulmakaappi sopii mitoiltaan täydellisesti nykyiseen paikkaansa. Ehkä se on joskus tehty tämän huoneen nurkkaan ja on vuosikymmenten jälkeen päätynyt takaisin alkuperäiselle paikalleen?

Jos maalaisromanttinen koti on sinunkin mieleesi, käy poimimassa ihanat ideat maalaisromanttiseen sisustukseen Ideat & Vinkit -galleriasta

Luonto elää sisustuksessa

Taloa sisustetaan taidolla, tiedolla ja omalla tunteella. Sisustuksessa on ajatusta ja talon emännän omaksi tyyliksi jalostunutta sisustusfilosofiaa.

Tärkeää sisustamisessa on, että kaikkialla aistii elämän ja elävyyden. Kukat, kasvit ja muut lähiympäristöstä löytyvät luonnonmateriaalit ovat sisustuksen perustaa. Elävä tuli on elementti, joka pitää kodin sisustuksessa yllä elämän tunnetta. Kynttilöiden liekit ja takkatuli luovat herkkää tunnelmaa ja ovat toisaalta osa luonnon vahvaa voimaa.

maalaisromanttinen koti
Luonto näkyy vahvasti sisustuksen yksityiskohdissa: esillä on sammalta, oksia, havuja, käpyjä, eläimiä, lintuja…

Maalaistalon keittiö on todellinen kodin sydän

Maatilan työt tehdään kodin pihapiirissä, joten keittiö on kodin keskus ja päivittäin kovassa käytössä. Keittiön kodikkuus syntyy sisustuksen luonnollisuudella ja arkitodellisuudella. Keittiö on toiminnoiltaan moderni ja käytännöllinen, mutta sisustuksen pienillä yksityiskohdilla keittiön tunnelmasta luodaan maalaishenkinen ja nostalginen.

maalaisromanttinen koti
Keittiössä mustan ja valkoisen sekä pehmeiden ja kovien materiaalien kontrastit muodostavat sopivasti särmää sisustukseen.

maalaisromanttinen koti

maalaisromanttinen koti
Kynttilä luo jouluista ja kodikasta tunnelmaa keittiössä vanhassa kakkuvuoassa.
maalaisromanttinen koti
Vanha vaaka punnitsee joulun alla tietenkin punaisia omenoita!
maalaisromanttinen koti
Pullataikinareseptin vieressä on leivonnassa tärkeät mittakannut.

Maalaisromanttinen koti – tunnelma huipentuu jouluun

Kyläilyn aikana hyasintti levittää joulun tuoksua lämpimässä keittiössä vanhan puuhellan lähellä. Jouluvalmistelut ovat tässä talossa jo alkaneet. Joulutunnelman luominen sisustuksen myötä jatkuu ja lisääntyykin vielä aina jouluun asti, jolloin tämän maalaistalon tunnelma huipentuu joulun juhlaan läheisten kanssa. Kiitokset talon emännälle, nuorisolle ja Sulo-koiralle, oli mukava käydä teillä kylässä.

Hyvää joulunalusaikaa, tunnelmallista joulua ja onnellista tulevaa vuotta kaikille!

-Susan

PS. Kannattaa vierailla myös toisessa ihanassa joulukodissa, Pienessä talossa Pirkanmaalla

4 kommenttia sivuun “Maalaisromanttinen koti valmistautuu jouluun – vanhaa, uutta ja lämmintä tunnelmaa

  1. Mistä on hankittu noi kaksi mustaa ihanaa kattolamppua pöydän yläpuolella?

    1. Hei! Talon asukas muistelee, että olisi hankkinut valaisimet Ellokselta. Valaisimet on hankittu jo vuonna 2012, eli valikoimat ja mallit ovat voineet muuttua vuosien varrella. Elloksen sivuilla näyttää tällä hetkellä olevan tarjolla paljon kattovalaisimia, myös tämän talon keittiön tyyliä edustavia malleja
      Terveisin Susan

  2. Hei. Kotisi on aivan ihana. heti sisääntulon vieressä on penkki, jossa ihana pikkuhauva istuu. penkin yläpuolella on kaksi somaa lyhtyä. Mistä tuollaisia ihanuuksia saa?

  3. Hei! Tiedustelin asiaa talon asukkaalta ja hän vastasi näin: Kiva, aina on mukava saada hyvää palautetta. Lyhdyt olen ostanut monta vuotta sitten niinkin eksoottisesta paikasta kuin Prisma 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio