Marika Ritala-Mäkinen

Luova sisustussuunnittelija

Yhteistyössä:

Jos edellisellä NunnaUuni-visiitilläni tuijotin haltioituneena loimuavaa tulta ja upeasti viimeisteltyä vuolukivipintaa Tampereella, Porissa vieraillessani huomiostani kilpailivat  Hestia Solo -takkaleivinuuni ja kauniisti takan luukuista kimmeltävä keväinen meri.

Salmisen perheen, vuonna 2016 valmistuneessa, merenrantatalossa kaunista katseltavaa riittää. Seiniä koristavat taideteokset, isoista ikkunoista avautuva meri ja taidelasipintainen takkaleivinuuni nivoutuvat kauniisti yhteen tämän merenrantakodin alakerrassa.

Olohuoneen, ruokailutilan ja keittiön suunnitteluun on panostettu ja perheelle tärkeä seurustelu ja yhteinen ajanvietto on huomioitu tilassa hyvin. NunnaUunin Hestia Solo -takkaleivinuuni on luonnollinen osa kokonaisuutta, ja voin kuvitella, miten ihanasti sen loimu lämmittää tilassa, kun tuuli oikein kylmänä puhaltaa mereltä syksyllä. Solo-takkaleivinuunissa on tulipesän yläpuolella uuni, joka soveltuu ruuanlaittoon. Se lämpenee vaivattomasti takkaa lämmitettäessä. Siellä valmistuvat maukkaat pataruuat hitaasti hauduttaen.

NunnaUunin Hestia Solo on räätälöitävissä toiveiden mukaisesti koon ja ulkonäön osalta. Salmisen perhe valitsivat takkaleivinuuniinsa vuolukiviset kulmalistat ja valkoisen taidelasin.

Seinällä näkyvän valoteoksen rannan hiekasta ja kivistä on tehnyt kuvataitelija Anna Halls.

NunnaUunin kehittämän Kultainen tuli -kaasutuspalomenetelmän ansiosta kaikissa varaavissa NunnaUunien tulipesissä puut palavat korkeassa lämpötilassa, kaasuuntuen tasaisesti ja palaen puhtaasti. Yhdellä lyhyelläkin lämmityskerralla tulipesän Mammutti-vuolukivirakenne ottaa lämmön talteen nopeasti luovuttaen sitä tasaisesti.

Miten NunnaUunin takkaleivinuunit eroavat perinteisestä leivinuunista?

Perinteisessä leivinuunissa tuli tehdään paistouunin sisälle. Palamisen jälkeen kekäleet ja tuhka pudotetaan hiilihangolla hiilitilaan. Leivinuunin lämmitystä voi seurata lämpömittarista. Perinteisellä leivinuunilla saavutetaan noin 300 asteen paistolämpötila. Leivinuuniin leivonnaiset asetetaan kypsymään isolla lapiolla tai uunivuuassa. Eri leivonnaisia voidaan tehdä yhdellä lämmityskerralla, leivonnaisten paistolämpötilan mukaisessa järjestyksessä. Leivinuunin jälkilämmön voi hyödyntää tekemällä pataruokia tai vaikkapa uunipuuroa.

NunnaUunin Solo-takkaleivinuunissa tuli tehdään takan tulipesään, jolloin erillinen uuni tulipesän yläpuolella lämpenee. Solo-mallin takkaleivinuunissa uunin lämpötila nousee reiluun 200 asteeseen, mikä soveltuu erinomaisesti ruokien haudutukseen ja kypsennykseen.

NunnaUunin Duo-takkaleivinuuneissa on oma tulipesä takalle ja leivinuunille, joissa molemmissa voidaan polttaa puuta. Duo-malleissa uunilämpötila nousee noin 300 asteeseen, joten paistouunilla voi perinteisen leivinuunin tavoin paistaa korkeita lämpötiloja vaativia leivonnaisia.

Takkaleivinuuneissa takka ja uuni voivat sijaita joko samalla tai vastakkaisilla puolilla. Kaksipuolinen takkaleivinuuni soveltuu hyvin esimerkiksi keittiön ja olohuoneen tilanjakajaksi.

Summa summarum: Solo-takkaleivinuuni soveltuu erityisesti uuniruokien ystäville, mutta innokkaan leipojan kannattaa satsata Duo-takkaleivinuuniin tai perinteiseen leivinuuniin.

Takkaleivinuunin jämäkkä luukku aukeaa helposti yhdelläkin kädellä, mikä helpottaa mahdollisesti käsissä olevan vuuan laittamista uuniin. Uuniin mahtuvat yleisimmät uunivuuat.

Kiitos Salmisen perhe kyläilystä! Näiden kuvien myötä jäämme ihailemaan Porin keväistä rannikkoa sekä haaveilemaan omista uunileivoksista ja -ruuista 😉

/ Marika

Psst… Jos tulisijahankinta on ajankohtaista, kurkkaa vinkkini takan sijoittamiseen

Katso myös nämä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio