Etuovi.com

Oma toimitus

Pia Helsingistä myi asuntonsa Etuovi.comissa elokuussa 2016 vain muutamassa päivässä, pyyntihintaan. Haastattelimme Piaa hänen kokemuksistaan vauhdikkaana asuntokauppiaana.

EDIT: Oletko jo kokeillut Etuovi.comin hintalaskuria? Laskurin antama hinta-arvio perustuu muiden samankaltaisten asuntojen hintapyyntöihin ja kertoo, millaista hintaa asunnostasi kannattaa pyytää. Voit laskea asuntosi hinta-arvion, kun olet kirjautunut Etuovi.comiin. Tekemäsi hinta-arviot tallentuvat profiiliisi.  Kirjaudu tästä!

Millaisen asunnon myit ja mistä?

Myin Helsingin Tapaninvainiosta 69m2:n rivitalokolmion, jossa oli avokeittiö-olohuone, sauna, piha, erillinen wc ja vaatehuone.

Miksi päätit myydä asunnon itse?

Kysyimme ex-mieheni kanssa noin 3v. sitten kolmelta eri kiinteistövälittäjältä arviota ja tarjousta sekä erotessamme noin 1.5v. sitten yhdeltä välittäjältä. Emme silloin päätyneet myymään asuntoa. Yksikään näistä välittäjästä ei vakuuttanut osaamisellaan, halukkuudellaan tai persoonallaan minua niin, että olisin halunnut antaa asuntoni välittäjälle myytäväksi. Nyt myydessäni en harkinnut välittäjää.

Oliko ilmoituksessasi paljon kuvia? Otitko kuvat itse? Miten valmistauduit kuvien ottoon ja esittelyihin?

Noin 12-15kpl muistaakseni. Itse kuvasin, asunnon valokuvaaminen oli sinällään helppoa, joskin työlästä: tavaroiden siirtelyä, siivousta, järjestelyä, sopivien kuvakulmien hakemista. Vein muutamia kalusteita pois, turhat tavarat kaappeihin, vaatekaappien ja vaatehuoneen järkkääminen, wc-hyllyjen järkkäys – muutama uusi viherkasvi ja tyynyjen, peittojen, tavaroiden asettelu toimi ”stailauksena”.

Pia kertoo kokemuksistaan asuntokauppiaana, tässä myynnissä olleen kodin ruokailutila.
Kuva: Pia, Helsinki. Tämä kuva asunnon kauniista avokeittiöstä oli myynti-ilmoituksessa, kun Pia myi asuntoaan Etuovi.comissa, Helsingissä myynnissä olevien kolmioiden listalla.

Käytitkö esittelytekstissä asuntoasi kuvaavia avainsanoja?

Kyllä, katso tarkemmin tässä alla.

Pia asuntokauppiaana, tämä esittelyteksti oli asunnon myyntiesitteessä.

Asuntoa etsivät käyttävät Etuovi.comin avainsanahakua löytääkseen juuri tietynlaisen kohteen. Suosittuja avainsanoja ovat esimerkiksi ylin kerros, parveke ja erkkeri.

Saitko paljon yhteydenottoja, miten pidit yhteyttä ostajiin?

Sain heti useita yhteydenottoja, soitin heti takaisin jos en ollut pystynyt vastaamaan tai soitin jos minulle oli lähetetty sposti tai tekstiviesti. Sovittiin pikaisesti yksityisnäyttö jokaiselle kiinnostuneelle erikseen. Julkista näyttöä en pitänyt lainkaan.

Jaoitko ilmoitustasi somessa tai markkinoitko muuten muualla kuin Etuovi.comissa?

Kyllä, yhdessä Facebookin myydään asuntoja -ryhmässä.

Miten järjestit esittelyt ja montako niitä tarvittiin?

Yleisnäyttöä en edes harkinnut. Jokaiselle kiinnostuneelle järjestin yksityisnäytön, jolloin muita kiinnostuneita ei ollut paikalla, näin voin keskittyä täysin heidän tilanteeseensa, esitellä asunnon, vastata kysymyksiin, kertoa yhtiön yms. asunnon, sekä yksi tärkeimmistä seikoista selvittää heidän asunnonvaihtotilanteensa.

Laitoin ilmoituksen torstai-iltana myöhään julki, sovin esittelyjä viikonlopulle muistaakseni noin 8. Täyshintaisen tarjouksen sain ostajilta, jotka kävivät kohteessa toisena, tarjoukseen liittyi maksuaikatauluun liittyvä selvitettävä asia. Näytin kuitenkin kaikille viikonlopun aikana yhteyttä ottaneille. Yhteydenottoja tuli myös myöhemmin, kun tarjousselvittely oli vielä kesken. Heidän kanssa sovin ottavani yhteyttä, jos tarjouksessa ei päästä sopimukseen. Kiinnostuneita oli mielestäni paljon verraten kuulopuheisiin ja kavereiden kokemuksiin.

Lue lisää vinkkejä asuntoesittelyiden järjestämiseen Etuovi.comin myyntivinkeistä.

Muokkasitko ilmoitustasi ostajien kysymysten perusteella?

Lisäsin tiedon sähkönkulutuksesta (yhtiössä suora sähkölämmitys) ja vedenkulutuksesta.

Miten tarjous- ja kaupantekovaihe sujui, teitkö asiakirjat itse vai teetitkö ne asiantuntijalla?

Tarjousta jouduimme hieman säätämään ostajien kanssa, ehdotettua maksuaikataulua jouduimme miettimään ja kysyin siinä apua Etuoven sopimukseen kuuluvalta lakimieheltä. Häneltä sain hyviä neuvoja ja asioita, joita kannattaa tietyissä vaihtoehtoisissa ratkaisuissa miettiä. Kiitos avusta, oli todella hyvä ja tarpeellinen puhelinkeskustelu lakimiehen kanssa. Tämän jälkeen pääsimme ostajien kanssa nopeasti sopimukseen.

Asiakirjat laadin itse Etuoven, netistä löytyneiden lomakkeiden sekä oman ostotarjouksen ja kauppakirjan (jotka teimme ex-mieheni kanssa ostaessamme tätä nyt myytyä asuntoa, siinä myyjä oli myös yksityinen) pohjalta. Kysyin myös neuvoa pankistani osakekirjojen siirtämiseen sekä asuntolainan maksuun liittyvistä järjestelyistä. Asiakirjojen teko vaati hieman selvittämistä ja paneutumista ja miettimistä eri tilanteiden näkökannalta, mutta en kokenut sitä vaikeana.

Saitko asunnosta pyytämäsi hinnan?

Sain.

Mikä asunnon myynnissä oli helppoa, mikä haasteellista?

Esittely oli helppoa ja antoisaa, teen asiakastyötä ja olen tottunut toimimaan hyvin erilaisten ihmisten kanssa. Koin esittelyt hyvin luontevina ja mielestäni pystyin muutaman kiinnostuneen ”rentouttamaan” tilanteessa, jossa sanoi kokevansa vaivaantuneeksi tullessaan katsomaan jonkun toisen kotia.

Minulla on taustalla myös jonkin verran rakennustekniikan opintoja, joten pystyin kertomaan yhtiön kunnosta yms. varmasti paremmin kuin yksikään välittäjä. Pystyin myös vastaamaan mm. ympäristöstä, naapureista ja yksityiskohtaisesti kertomaan tietoja asunnosta vrt. välittäjään.

Sinällään mitään en kokenut hurjan haastavaksi, asiat tapahtuivat niin nopeasti, kun päätöksen myyntiin laittamisesta olin tehnyt. Asioita joutui selvittämään aina yksi kerrallaan kun eteen tuli. Ajankäyttö ehkä ilmoituksen laadinnassa oli ongelmallisinta, ja muuten etuoven lomakepohjainen ilmoituksen laatiminen oli työläintä 😉 Se on erittäin kankea eikä lopullista ilmoitusta aitoine kuvineen ole mahdollista nähdä ennen julkaisua.

Miten asunnon myynti sujui kaikkinensa, suositteletko asunnon myymistä itse?

Suosittelen, riippuen ihmisestä. Tarvitaan selvittämis-, organisoimishalua ja –taitoa, näkemystä, seurantaa alueen tarjonnasta (itse seurasin muutaman vuoden alueen vastaavia kohteita). Pitää tietää myytävästä kohteesta ja yhtiöstä, ja tietää omat vastuut ja velvoitteet mitkä liittyvät huoneisto-osakkeen kauppaan. En myisi itse kiinteistöä. Mutta jatkossa myyn ihan varmasti itse osakkeeni.

Kiitos Pia haastattelusta, ja että jaoit meille tarinan kiinnostavista hetkistäsi asuntokauppiaana 🙂 Otamme myös huomioon kehitysehdotuksesi myynti-ilmoituksen esikatselua koskien!

Jos mietit oman asuntosi myyntiä, katso miksi asuntosi kannattaa myydä Etuovi.comissa >

Haastattelijana toimi Sarianne Etuovi.comista.

PS. Lue myös Sinikan tarina, miten hänellä sujui kerrostalokaksion myynti Helsingin Puotilassa.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 20.10.2016 ja uudelleen 27.12.2018

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio