Hilla Stenlund

Lifestyle-bloggaaja, ekonomi, koti-ihminen ja elämästä nauttija

Tällä kertaa pääsemme kurkistamaan tunnelmalliseen kaupunkikotiin Punavuoressa, aivan Helsingin ydinkeskustan liepeillä. Tässä kauniissa kodissa asuu nuoripari, joka arvostaa keskeistä sijaintia, kaupungin kattavia palveluja sekä Punavuoren omanlaista fiilistä. Pariskunnan koti sijaitsee ensimmäisessä kerroksessa. Soitan kadulla ovikelloa, saan pyyhkiä heti rappukäytävässä kenkäni ovimattoon ja astua suoraan eteiseen. Kuinka vaivatonta ja olemme aivan Helsingin keskustassa! Asunnon ikkunat avautuvat kuitenkin kauniille sisäpihalle, joten tunnelma kodissa on rauhallisen seesteinen.

punavuori kokemus

punavuori kokemus

Punavuori, stadin slangilla Rööperi ja ruotsinkielellä Rödbergen, on Helsingin viides kaupunginosa ja kuuluu Ullanlinnan peruspiiriin sekä Eteläisen Helsingin suurpiiriin. Kallion ja Sörnäisen tapaan myös Punavuoren asukastiheys on Helsingin korkeimpia – kaupunginosassa asuu yli 20 000 henkilöä neliökilometrillä. Tämä siis tarkoittaa, että alueella sijaitsee verrattain paljon pieniä ja keskisuuria asuntoja.

Punavuoren juuret ovat Rööperissä. Alueen itäosassa Rööperiksi kutsuttiin 1800-luvun lopulla työväen, kalastajien ja satamatyöntekijöiden asuttamaa omaleimaista puutaloaluetta, joka sai osin myös pahamaineisen leiman. Alueen hämärähommia symboloi yömaja Nubbis sekä sataman läheisyys, jotka toivat alueelle levottomuutta ja salakauppaa. Sittemmin työväestövaltainen Punavuori on keskiluokkaistunut, ja kuuluu nykyään Helsingin arvostetuimpiin kaupunginosiin. Punavuori tunnetaan trendikkäänä kaupunginosana kivijalkaliikkeistään, ravintoloistaan ja vilkkaasta elämänmenostaan. 

punavuori kokemus

Tutustu Punavuoreen myös Etuovi.comin aluesivulla 

Katso kartalta, minkälaisia asuntoja Punavuoressa on myynnissä tällä hetkellä

Mikä Punavuoressa on parasta?

Parasta Punavuoressa on ehdottomasti kokonaistunnelma; kivat ihmiset, vanhat talot ja super sijainti. Punavuori on vain noin kahden ratikkapysäkin päässä ydinkeskustasta, mutta alue on huomattavasti keskustaa rahallisempi, summaa Anna-Sofia Säämänen asuinalueensa parhaita puolia.

Anna-Sofia muutti Punavuoreen vuonna 2016 ja on tähän mennessä ehtinyt asua alueella parissakin eri paikassa.

punavuori kokemus

Alueen ihana fiilis vetää puoleensa ja lisäksi vanhat jugendtalot ovat heikkouteni. Ne houkuttelivat minut alkujaan tänne, mutta ei täältä enää osaa lähteäkään, kun on tottunut tällaiseen sijaintiin aivan ydinkeskustan liepeillä.

Anna-Sofia asuu 70 neliön kaksiossa yhdessä poikaystävänsä Robertin sekä Lilla-kissansa kanssa.

Asunto on tunnelmallinen korkeine huoneineen ja isoine ikkunoineen, tietyllä tapaa aivan unelmien täyttymys Punavuoressa. Asukkaat kutsuvat kotiaan leikkimielisesti Fredan unelmaksi ja täysin syystäkin!

punavuori kokemus

Punavuoren monipuolinen katukuva

Nykyään Punavuori on noin 9000 asukkaan koti. Asuinalueella asuu monenlaisia asukkaita: nuoria aikuisia, työssäkäyviä, perheellisiä, eläkeläisiä, opiskelijoita ja keski-iän ylittäneitä pariskuntia, joiden lapset ovat muuttaneet jo omilleen ja tilaa ei tarvitse olla enää yhtä paljon. Ei siis ole tyypillistä punavuorelaista vaan sekaan mahtuu vaihtelevasti erilaisia taustoja ja ihmisiä.

punavuori kokemus

Myös katukuva on monipuolinen. Vanhoja toimisto- ja tehdasrakennuksia on muutettu asuinkäyttöön, on historiallisia jugenlinnoja, funkistyylin rakennuksia, uusrenessansin aikakautta, julkisia palveluita, pieniä yrityksiä ja kivijalkakauppoja, kahviloita, klubeja, ravintoloita ja pieniä trendikkäitä putiikkeja. Kaupunginosasta löytyy myös pieniä puistoja sekä säilyneitä puutalokortteleita.

Kaupunginosan monipuolisuuden allekirjoittaa myös Anna-Sofia puolisonsa kanssa:

Arki Punavuoressa sujuu tässä elämäntilanteessa mainiosti. Kaupat, ravintolat, harrastusmahdollisuudet ja kulkuyhteydet ovat kaikki erittäin saatavilla. Alueella on useampi kuntosali ja lempparilenkkireittini vie Punavuoren läpi Eiranrantaan, jossa on mukava käydä niin pitkillä päämäärättömillä kävelyillä, kuin juoksemassakin, Anna-Sofia listaa.

punavuori kokemus

Monia nuoria aikuisia pitää keskustan liepeillä myös vilkas iltaelämä sekä ravintolat ja kahvilat, joissa ystäviä voi tavata vaivattomasti oman olohuoneen jatkeena.

Punavuoressa on helppoa nähdä ystäviä ja vaihtaa kuulumisia kahviloissa, ravintoloissa, lasillisen äärellä, shoppaillessa kivijalkaliikkeissä tai vain kävelyllä kaupunkimiljöössä. Toki usein kutsumme lähellä ja kaukana asuvia ystäviä ja perheitämme myös kotiimme kylään. Varsinkin kaupunkikavereita käy meillä usein ja se on tosi kiva juttu, pariskunta valottaa kaupunkielämän sosiaalista puolta.

Lue myös: Nämä ovat Helsingin halutuimmat asuinalueet

Lempipaikkoja Punavuoressa

punavuori kokemus

Parikunnan lempipaikkoja Punavuoressa ovat Uudenmaankadun Sushibar & Wine, ravintola Baskeri & Basso sekä Anna-Sofian uutena suosikkina vegeravintola YesYesYes Iso Roobertinkadulla. Lähiviinibaarina Soil Wine Room, brunssipaikkoina Green Hippo Cafe sekä Kuuma ja karkkikauppana pieni idyllinen Roobertin herkku ansaitsevat myös tulla mainituiksi. Sisustuskaupoista lifestyle-kauppa Nougat on Anna-Sofian lempipaikka pysähtyä ja nauttia vaikka vain silmänruokana kaunista tunnelmaa. Kesäisin myös Sinebrykoffin puisto on oiva paikka levittää piknik-viltti ystävien kanssa.

punavuori kokemus

Iso Roobertinkadun remontin valmistumisen jälkeen pariskunta ei keksi alueelle paljoakaan parannetaavaa. Kunhan pysyisi tällaisena kuin nyt on. Talvisin toki lumikaaos aiheuttaa usein ongelmia autojen parkkeeraukseen, mutta sekin asia kuuluu kaupunkielämään.

punavuori kokemus

Vaikka vietämme viikonloppuja ja lomapäiviä usein myös muualla kuin kaupunkikodissamme, niin on silti mainittava, että viikonloput ja lomapäivät ovat parasta aikaa myös Punavuoressa! Kesälomapäivät Punavuoressa, niitä päämäärättömiä päiviä kaupungin kaduilla ja suosikkikahviloissa odotamme jo!

Lämmin kiitos, että sain tulla luoksenne kylään Punavuoreen!

Hilla Stenlund

Lue myös muiden kaupunginosien esittelyt:

Eläväinen Sörnäinen

Urbaani Jätkäsaari meren äärellä

Kasvava Kalasatama lähellä luontoa

Idyllinen ja kodikas Vallila

Tyylikäs, mutta rento Töölö

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio