Niina Matikainen

Data-analyytikko Etuovi.com / Vuokraovi.com

Käyttäjät etsivät Etuovi.comin hakukoneen avulla unelmiensa asuntoa. Myynnissä olevia asuntoja rajataan erilaisilla ehdoilla, kuten hinnan ylärajalla tai huoneluvun valinnalla. Hakutilastoista erottuu yksi suosittu hakulauseke: omakotitalo Oulusta. Tällaisia hakuja, joissa on määritelty asuntotyypiksi omakotitalo ja alueeksi koko Oulu, mutta ei muita rajauksia, tehdään lähes 20 000 kertaa kuukaudessa. Pohjois-Pohjanmaalla moni siis haaveilee omakotiasumisesta – ilman kovin tarkkaa määritelmää talon hinnasta tai koosta.

Oulun omakotitaloja on siis suosittua hakea ilman mitään sen kummempia rajauksia, mutta sen jälkeen suosituin hakulause Oulun asunnoista on ”kerrostalo, 2h”. Kolmanneksi suosituin tapa hakea asuntoa Oulusta on rajata hakutuloksia kolmen huoneen rivitaloasuntoihin.

omakotitalo Heikkilänkangas Oulu
Keittiö on kodin sydän, ja tällaisen kodin sydämen voit löytää etsiessäsi omaa taloa Oulusta. Kuva: Etuovi.com / Kiinteistömaailma | Välityspalvelu N & M Oy LKV

Suosituimmat asuntohaut Oulusta:

 1. Omakotitalo, ei muita rajauksia
 2. Kerrostalo, 2h
 3. Rivitalo, 3h
 4. Kerrostalo, 3h
 5. Rivitalo, ei muita rajauksia

Hakuja tehdään usein jo hyvissä ajoin ennen asuntokaupoille ryhtymistä. Asuntojen selailulla saa hyvän yleiskatsauksen tarjonnasta, ja samalla voi pohtia omia asumisen tarpeita ja budjettia. Tällöin syntyy paljon näitä suosittuja hakulausekkeita, joissa ei ole määritelty juurikaan muita hakutulosten rajausehtoja, kuten hintaa tai tarkempaa sijaintia.

Jos olet tällä hetkellä kiinnostunut Oulun asuntojen hinnoista, voit tarkastella Oulun asuntomarkkinoita Oulu asuinalueena -sivulta, jossa on myös  lämpökartta Oulun myytävien asuntojen neliöhinnoista.

omakotitalo Jääli Oulu
Jääli on suosittu kaupunginosa, kun Etuovesta haetaan omakotitaloja Oulun alueelta. Tämä koti sijaitsee rantatontilla. Kuva: Etuovi.com / Lotvonen Brothers LKV Oy

Omakotiasujan suosituimmat asuinalueet Oulussa

Rajausehdoista suosituimpiin kuuluu alueen sijainti. Koko kaupungin sijaan siihen voidaan laittaa myös kaupunginosa, jolloin näytettävät tulokset ovat vain siltä alueelta. Maaliskuussa 2017 Oulun hakujen mukaan omakotitalojen suosituimmat asuinalueet olivat:

Oulun omakotitalo-hakujen top 10 aluetta:

 1. Haukipudas
 2. Oulunsalo
 3. Kiiminki
 4. Metsokangas
 5. Karjasilta
 6. Jääli
 7. Ritaharju
 8. Kivikkokangas
 9. Kastelli
 10. Kaakkuri

Listaus perustuu Etuovi.comissa tehtyjen omakotitalojen hakuihin maaliskuussa 2017.

Jos olet ostamassa taloa Oulusta, löydätkö yllä olevasta listasta sen asuinalueen, josta haaveilet? Onko listalla Oulun paras omakotitaloalue?

omakotitalo Kastelli Oulu
Kastelli on yksi Oulun halutuimmista kaupunginosista. Tämän kodin vetonaula on avara olohuone. Kuva: Etuovi.com / Kotilinkki Oy

Pohjois-Pohjanmaalla vahditaan myyntiin tulevia omakotitaloja

Jos hakujen avulla ei löytynyt ’sitä oikeaa’ juuri sillä hetkellä, hakuvahti auttaa etsimään sopivaa asuntoa jatkossa. Siihen määriteltyjen rajausten mukaan on mahdollista vastaanottaa ilmoituksia uusista myytävistä asunnoista. Tarkastellaan nyt hieman tarkemmin, minkälaisia vahteja Pohjois-Pohjanmaan omakotitaloista on tehty.

omakotitalo Kempele
Kempele on Pohjois-Pohjanmaan omakotitalojen hakuvahtien suosikki Oulun jälkeen. Tässä kohteessa on ihana lasitettu terassi ja avara olohuoneen ja keittiön yhdistetty tila. Kuva: Etuovi.com / Aurea Kodit Oy

Pohjois-Pohjanmaan halutuimmat kunnat, joista vahditaan myyntiin tulevia omakotitaloja:

 1. Oulu
 2. Kempele
 3. Liminka
 4. Muhos
 5. Tyrnävä
 6. Ii
 7. Lumijoki
 8. Raahe
 9. Ylivieska
 10. Kuusamo

Listaus perustuu Etuovi.comin käyttäjien tekemiin omakotitalojen hakuvahteihin, huhtikuu 2017.

omakotitalo Liminka Okkosenranta
Liminka on suosittu Pohjois-Pohjanmaan omakotitalojen hakuvahtien paikkakunnissa. Tässä talossa olohuone ja keittiö ovat lähekkäin. Kuva: Etuovi.com / Asuntokolmio Oy, Oulu

Kolmasosalle omakotitaloa vahtivista kelpaisi myös rivitaloasunto

Noin 34 prosenttia Pohjois-Pohjanmaan omakotitalojen vahdeista sisältää valinnan myös rivitaloasunnolle. Tämä tarkoittaa sitä, että kolmasosalle omakotitalosta haaveilevalle lähtee vahtiviesti myös myyntiin tulevista rivitaloasunnoista, mikäli muut rajausehdot toteutuvat. Noin 8 prosenttia omakotitalon vahdeista on asetettu myös kerrostaloasunnoille. Uuden kodin asuntotyyppi ei siis ole kaikille täysin ennalta päätetty, vaan asunnon muut ominaisuudet vaikuttavat päätökseen. Varteenotettava vaihtoehto voisi siis olla tarpeeksi iso kerrostaloasunto, vaikka omakotitalo olisikin pääasiallinen toive.

omakotitalo Kiiminki Oulu
Kun neliöitä on tarpeeksi, kotiin mahtuu myös työhuone. Tämä omakotitalo on Oulun Kiimingissä. Kuva: Etuovi.com / Kiinteistömaailma Oulu Puistola | Välityspalvelu N & M Oy LKV

Unelmatalo voisi olla neljä huonetta ja vähintään 90 neliömetriä

Keskimäärin pohjoispohjanmaalaisen omakotitalon toivotaan olevan yli 90 neliömetriä – tämä on omakotitalojen hakuvahtiin laitetun pinta-alan minimin mediaani. Suosituin alaraja on kuitenkin 100 neliömetriä, eli sitä on laitettu useammin kuin mitään muuta alarajaa.

Omakotitalojen vahdeissa suosituin huonelukumäärä on 4, mutta viiden huoneen omakotitalot ovat melkein yhtä usein vahdin kriteereissä. Yli viiden huoneen taloja vahditaan selkeästi enemmän kuin vain kolmen huoneen omakotitaloja. Kuitenkin noin 50 prosenttia ei ole valinnut huonelukumäärää, eli monelle pohjapiirustukseen merkittyjen huoneiden määrä ei ole kovin tarkka tekijä unelmien talossa.

Vaikka lämmitysmuoto ei ole kovin suosittu rajausehto, löytyy siitäkin selkeät suosikit: kaukolämpö ja maalämpö ovat omakotitalosta haaveilevien toiveita. Jos maalämpö lämmitysmuotona kiinnostaa, lue täältä blogista myös Arin juttu, jossa hän kertoo miten vanhaan omakotitaloon vaihdettiin lämmitysmuodoksi maalämpö.

omakotitalo Kivikkokangas Oulu
Oma koti, oma sauna… Tällainen sauna löytyy omakotitalosta Oulun Kivikkokankaalta. Kuva: Etuovi.com / Oulun Habita Oy

Pohjois-Pohjanmaa nousi esiin myös loma-asuntojen hakujen tilastoissa. Kuusamo on suosittu mökkipaikkakunta. Talven loma-asuntojen hakutilastoista kirjoittelin aikaisemmin täällä ja kesämökkien suosituimmat paikkakunnat löydät listattuna täältä.

Mitä rajauksia olet laittanut hakuun tai vahtiin? Teetkö hakuja hyvin väljästi, vai rajaatko hakutuloksia tiukasti esimerkiksi budjetin suhteen? Itse huomasin omalla kohdallani niin, että lopulta löysin uudeksi kodiksi sellaisen, joka ei olisi ensimmäisillä hakukerroilla päässyt hakutuloksiin. Välillä oli siis ihan hyvä etsiä asuntoa myös vähän väljemmillä hakuehdoilla.

Niina

talopiirros

Kiinnostaako asuntojen hintakehitys?

Tilaa sähköpostiisi asuntomarkkinakatsaus alueeltasi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio