Hilla Stenlund

Lifestyle-bloggaaja, ekonomi, koti-ihminen ja elämästä nauttija

Tällä kertaa kyläilin nuoren pariskunnan luona Helsingin Ullanlinnassa. Heidän kaunis kotinsa sijaitsee Tehtaankadulla Ullanlinnalle tyypillisessä jugend-talossa, jonka rappukäytävässä pääsen jo keskelle ylellistä tunnelmaa: vanhat kivilattiat, koristeelliset rappukäytävän kaiteet ja isot ovet asuntoihin. Elina Niskasen ja hänen puolisonsa kotiin astuessani huomioni kiinnittyy ensimmäisenä korkeaan huonekorkeuteen. Se tekee asuntoon tilan tuntua ja isoista ikkunoista valo tulvii sisäpihan kautta asuntoon.

Ullanlinna, ruotsinkieliseltä nimeltään Ulrikasborg, tunnetaan eteläisen Helsingin vehreänä, vauraana ja rauhallisena kaupunginosana lähellä merenrantaa. Ullanlinna on yli 10 000 helsinkiläisen koti ja sen tunnetuimmat kadut ovat Korkeavuorenkatu, Huvilakatu ja Merisatamanranta. Ullanlinnan maamerkkejä ovat Tähtitorninvuori, Johanneksenkirkko ja Olympiaterminaali.

Ullanlinna kokemus
Kuva: Etuovi.com

Tutustu Ullanlinnaan myös Etuovi.comin aluesivulla

Katso kartalta, minkälaisia asuntoja Ullanlinnassa on myynnissä tällä hetkellä

Ullanlinnan kauniit rakennukset ja arvokiinteistöt ovat rakennettu pääosin jugend-tyyliin 1900-luvun alkupuolella. Jugend-tyylille ominaista on epäsymmetrinen ja aaltoileva muotokieli sekä luonnonläheiset aiheet, jotka kasvavat kasvimaisiksi muodoiksi. Jugendissa rytmittelevät samanaikaisesti jyrkän geometriset muodot ja toisaalta spiraalimaiset piiskaniskut. Ullanlinnaan voi lähteä päiväkävelylle vain ihaillakseen upeita ja koristeellisia rakennuksia.

Mikä Ullanlinnassa on parasta?

Ullanlinnassa parasta on kaikki. Joka päivä astuessani kerrostalosta kadulle fiilistelen, että saanko minä oikeasti asua täällä. Ihaninta on ystävien lähellä asuminen, kahvilat ja kivijalkaputiikit, arkkitehtuuri, puistot ja meri. Kävellen pääsee kaikkialle, mutta myös julkiset liikkuvat erinomaisesti, Elina hymyilee ja luettelee Ullanlinnan parhaita puolia.

Niskaset ovat tuoreita ullanlinnalaisia, vaikka kaupunginosa on heille muuten tuttu jo vuosien takaa. He olivat vierailleet kaupunginosassa ystävien luona monia kertoja sekä tulleet alueelle viikonloppuisin nauttimaan kahviloista ja kävelylenkeistä. Elina oli haaveillut Ullanlinnassa vanhassa jugendtalossa asumisesta jo pitkän aikaa ja lopulta pariskunta päätti toteuttaa unelmansa.

Muutimme Ullanlinnaan marraskuun alussa 2018, eli olemme asuneet täällä nyt hieman yli neljä kuukautta. Asuimme tätä ennen isossa rivitalossa lähiössä, mutta se ei tuntunut ollenkaan meidän jutulle, vaikka 3,5 vuotta sitä tunnustelimmekin. Sitten vain päätimme ottaa kunnon irtioton: myimme rivarimme, auton ja puolet omaisuudesta ja muutimme pieneen asuntoon kaupungin ytimeen, Elina avaa Ullanlinnaan muuttoa edeltäneitä taustoja.

Meillä oli kaipuu kaupunkiin ystävien ja elämän keskelle, parikunta toteaa yhteen ääneen.

Muuttopäätös lähiöstä kaupunkiin ei kuitenkaan ollut hätiköity, vaan sitä valmisteltiin reilun vuoden verran ennen muuttoa. Pariskunta päätyi Ullanlinnaan sen parhaiden puolien ja tunnelman takia: alue on ytimessä, mutta kuitenkin samalla rauhallinen ja syrjässä, palvelut ovat kattavat ja työmatkat sujuu helposti.

Niskaset asuvat nyt Ullanlinnassa 1907 rakennetussa 44 neliöisessä yksiössä. Huonekorkeutta ja avaruutta riittää ja asunnon ikkunat ovat etelään sisäpihalle. Asunto on tavallaan yksi iso huone, jossa on olohuone, avokeittiö ja nukkumisalkovi. Asunto on myös täysin remontoitu ja se oli tuntunut kodilta heti ensimmäisen kerran kynnyksen yli astuessa.

Korkeavuorenkatu on kuin pala Pariisia

Ullanlinnasta kuulee sanottavan, että Korkeavuorenkadun ostos- ja kahvilakatu on pala Pariisia Helsingissä. Korkeavuorenkatu sijaitsee vain parin minuutin kävelymatkan päässä ydinkeskustasta, mutta sen tunnelma on rauhallisen kodikas ja intiimi. Kadun varrella sijaitsee houkuttelevasti erilaisia putiikkeja, kivijalkakauppoja, delikahviloita, bistroja, ravintoloita ja muutamia erikoisliikkeitä. Korkeavuorenkadulla riittää katseltavaa, ihasteltavaa ja viihtyisiä pysähdyspaikkoja moneen makuun.

Niskasen pariskuntaankin Korkeavuorenkadun palvelut ovat tehneet lähtemättömän vaikutuksen:

Suosikkimme on ehkä lauantaiaamun puurot aamukävelyn päätteeksi Korkeavuorenkadun Sis. Delissä. Puolisoni on myös aivan heikkona Korkeavuodenkadun Gateau-leipomoon ja hakeekin sieltä usein työmatkalla tuoretta leipää kotiin tullessaan tai croissantit sunnuntaiaamuksi aamupalapöytään, Elina luettelee pariskunnan lempipaikkoja.

Puolen kilometrin säteeltä löytyy ainakin viisi ruokakauppaa, joista Niskasten mukaan pirskahtelevin ja houkuttelevin on tietenkin Kapteeninkadun kulmassa oleva Anton&Anton. Se on pariskunnan unelmien ruokakauppa, jossa käydään kuitenkin lähinnä vain juhlapäivinä, jotta kauppa säilyttää omaleimaisen tunnelmansa.

Se on meille todellinen karkkikauppa, jossa asiointi on aina elämys. Ruokaostoksilla käydään usein yhdessä. Lähdemme reput selässä ostoksille ja reissu saattaa kestää kauankin, kun tutkimme Anton&Anton-kaupan valikoimaa ja tuoretiskejä kaikessa rauhassa, Niskaset kertoo yhdessä.

Ullanlinna on puistomainen ja vehreä kaupunginosa lähellä merta

Ullanlinnassa on lukuisia puistoja sekä kauniita rantakatuja, jotka ovat tuttuja monille lenkkeilyreitteinä tai kesällä ulkoilu- ja piknik-paikkoina. Ullanlinnan suurin puisto on Tähtitorninvuoren puisto, joka on tunnettu Engelin suunnittelemasta tähtitieteellisestä observatorio mäen huipulla. Merisatamanranta-katu sijaitsee nimensä mukaisesti rannassa, ja on suosittu ja kävely- ja juoksulenkkien kohde monelle helsinkiläiselle. Kesäisin rantakatu tunnetaan Helsingin Jäätelötehtaan jäätelökioskeista, jotka myyvät Helsingin isoimmat jäätelöpallot.

Niskasen pariskunnan lempipaikkoja Ullanlinnassa ovat juurikin puistot, etenkin Tähtitorninvuoren puisto sekä kävelyreitit merenrannan maisemissa.

Myös Löylyyn on ihana mennä vastaanottamaan kevättä ja tervehtimään aurinkoa, joka vihdoin saapuu meille pohjolaan meren takaa, Elina jatkaa.

Rannan tuntumassa sijaitseva kahden korttelin mittainen Huvilakatu on monen mielestä Helsingin kaunein ja kuvauksellisin katu. Katu alkaa Tehtaankadulta, Eiran sairaalan nurkalta ja päättyy aurinkoiselle Merikadulle. Kolmikerroksisten jugend-tyylisten asuinrakennusten värit, tornit ja ikkunaerkkerit kiehtovat valokuvaajia säällä kuin säällä. Monille Ullanlinnan Huvilakatu on tuttu Salatut elämät -sarjan ulkokuvausten miljöönä.

Ullanlinna kuuluu Helsingin halutuimpiin ja täten myös kalleimpiin asuinalueisiin. Alueen hintataso on noussut tasaiseen tahtiin viime vuosina. Yli 90 neliön asunnot ovat Ullanlinnassa erittäin haluttuja. Alueella asuu iäkkäämpiä eläkeläisiä sekä keski-ikäisiä pariskuntia, mutta rauhallinen alue houkuttelee myös perheitä, sillä alueella ja sen lähellä on kouluja ja päiväkoteja. Ullanlinnassa on myös jonkun verran vuokra-asuntoja, joten kaupunginosa toimii kotina niin sinkuille kuin opiskelijoillekin.

Lue myös: Tällaisia asuntoja Helsingistä himoitaan Etuovi.comin hakujen ja vahtien perusteella

Niskaset ovat jo tämän neljän kuukauden kokemuksella äärettömän tyytyväisiä tähän hyppyyn ja elämän täyskäännökseen muuttaa lähiön rivitalosta keskelle kauneinta Ullanlinnaa ja ystäviä.

Tulevaisuudessakin on joitain mitä odottaa:

Talomme sisäpihasta tulee ensi kesänä varmasti meidän suosikkipaikka, sillä siellä on pöytiä ja tuoleja, joille voimme mennä istumaan, lukemaan ja juomaan kupposen kuumaa, Elina fiilistelee jo pian saapuvaa kesää.

Lämmin kiitos Niskasen pariskunta, että sain tulla teidän luokse kylään Ullanlinnaan!

Hilla Stenlund

Lue myös muiden kaupunginosien esittelyt:

Eläväinen Sörnäinen

Urbaani Jätkäsaari meren äärellä

Kasvava Kalasatama lähellä luontoa

Idyllinen ja kodikas Vallila

Tyylikäs, mutta rento Töölö

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio