Hilla Stenlund

Lifestyle-bloggaaja, ekonomi, koti-ihminen ja elämästä nauttija

Uuden kodin etsiminen on ihanaa, inspiroivaa, mutta samalla myös aikaa vievää puuhaa. Unelmissa saattaa siintää mielikuva tulevasta kodista, mutta samalla on otettava huomioon budjetti ja realiteetit. Miten yhdistää esimerkiksi pariskuntana molempien toiveet ja miten edetä uuden kodin etsimisessä.

Aloitimme vajaa vuosi sitten uuden kodin etsimisen ja olemme tämän matkan varrella tehneet muutamia huomioita. Ajattelin, että tällä kertaa voisin jakaa ne kanssanne.

Tiedosta, mitä haluat uudelta kodilta

Uuden kodin etsiminen on parasta aloittaa selvittämällä omat tai yhteiset toiveet. Kun tietää mitä haluaa ja mikä itselle on asumisen kannalta oleellista, on helpompi lähteä liikkeelle prosessissa.

Me lähdimme kartoittamaan omia toiveitamme siten, että keskustelimme mieheni kanssa avoimesti omista ja yhteisistä toiveistamme. Suurin osa toiveistamme kohtasi, mutta osassa oli erojakin. Mietimme yhdessä, mitä haluamme seuraavalta kodiltamme. Avoin keskustelu ja toisen mielipiteiden huomioon ottaminen on tärkeää.

Modernia muotokieltä ja rentoutta olohuoneen sisustuksessa
Paritalokoti Vihdissä. Kuva: Etuovi.com / Uudenmaan Arvoasunnot: Paritalo, Vihti, Nummela, 173 m²

Selvitä budjettisi etukäteen ja ole realistinen sen suhteen

Budjetti määrittelee sen, mitä on mahdollista saada. Harva ostaa uutta asuntoa täysin ilman lainaa, vaan useimmilla asuntokauppaa liittyvät myös lainaneuvottelut. Lainaneuvottelut on parasta tehdä pankin kanssa mahdollisimman alussa, jotta voit olla varma omasta budjetista ja rajata hakujasi sen mukaan.

Me olimme päättäneet, että emme halua ottaa lisää lainaa, vaan uusi koti pitää löytyä mahdollisimman samalla hinnalla kuin mitä nykyisestä saamme. Käytännössä tuo päätös tarkoitti sitä, että suuremmat neliöt olisi etsittävä kauempaa Helsingistä. Tutkimme, että tuplaamme neliöt melkein samalla hinnalla, kun lähdemme 30 kilometrin säteelle Helsingistä poispäin.

Asuntomarkkinoita ja myytävänä olevia asuntoja on helppo lähteä tutkimaan verkossa omien hakukriteerien mukaan. Kaupunki, neliömäärä ja asuinalue ovat tärkeitä kriteerejä, mutta niitäkin oleellisempaa on määritellä hakuehtoihin oma budjetti. Vähitellen oma käsitys asuntojen hinnoista alkaa kehittyä ja ymmärrys lisääntyy. Pian tiedätkin jo, mitä sinun budjetilla on mahdollista saada. Me seurasimme asuntoilmoituksia useammista kanavista, muun muassa Etuovelta, muilta netin markkinapaikoilta ja sosiaalisen median ryhmistä.

Lisäksi kerroimme tutuille ja joskus tuntemattomillekin, että olemme etsimässä uutta kotia; puskaradio voi toimia näissä asioissa todella tehokkaasti. Saimmekin muutamia hyviä vinkkejä ystäviltämme ja keskustelimme parista kohteesta, jotka olivat tulossa vasta myyntiin. Suu siis kannattaa avata ja kaikki kivet kääntää asunnon hankinnan yhteydessä. Toisaalta läheisiltä voi saada joskus liikaakin neuvoja ja mielipiteitä. Loppujen lopuksi päätöksessään pitää aina kuunnella itseään ja tehdä päätökset sen mukaan, mikä itsestä tuntuu parhaalta.

skandinaavinen keittiö
Kerrostalokoti Helsingissä. Kuva: Etuovi.com / Bulevardin Kotimeklarit Oy LKV: Kerrostalo, Helsinki, Töölö, 57,5 m2.

Asunnonostajan aktiivisuus on avainasemassa

Uuden kodin etsiminen vaatii aktiivisuutta. Varsinkin Uudellamaalla ja suurissa kaupungeissa asuntokauppa käy kiivaana ja hyvät kohteet liikkuvat vauhdikkaasti. Myös sinun on oltava hereillä, jotta ehdit mukaan ensiesittelyihin tai katsomaan asuntoa jo ennen sitä. Osa asunnoista myydään ennen ensiesittelyä, mikä tarkoittaa sitä, että ostajat ovat olleet valppaina.

Aktiivinen asunnonetsijä voi asettaa hakuvahdin, joka ilmoittaa sinulle kun kriteereihisi sopiva asunto on lisätty portaaliin tai välitysliikkeen sivuille. Hakuvahtia kannattaa hyödyntää.

Asuntokauppa vaatii rohkeita päätöksiä

Kuten edellä totesin, hyvät kohteet ovat suosittuja ja menevät kaupaksi nopeasti. Ostajana huomasin, että siksi täytyy olla valmis nopeisiin päätöksiin. Oletko valmis tekemään tarjouksen heti näytön jälkeen kun sopiva osuu kohdalle? Toki faktoihin ja asuntoa koskeviin dokumentteihin täytyy tutustua kunnolla, mutta ripeää päätöksentekoakin tarvitaan.

Päätöksenteossa korostuu itsensä tunteminen sekä se, että tiedostaa mitä seuraavalta kodiltaan aidosti haluaa. On helpompi tehdä päätöksiä, kun omat sävelet ovat selvät.

Elämä on valintoja – kaikkea ei voi saada

Uuden kodin etsimisessä pätee vähän samat lainalaisuudet kuin deittailussa. Jos olet liian kranttu, ei sopivaa paria helpolla löydy.

skandinaavinen sisustus keittiössä
Paritalokoti Espoosta. Kuva: Etuovi.com / Bo LKV Helsinki Oy: Paritalo,, Espoo, Nikunmäki, 106m2

Ainakin me olemme joutuneet tämän matkan varrella rehellisesti toteamaan sen, että kaikkea ei voi saada. Jostain on tingittävä. Jos haluat asua Helsingin keskustassa, ei koiria voi päästää vapaaksi omalle pihalle. Jos haluat enemmän tilaa, saattaa se tarkoittaa pidempää matkaa työpaikalle. Uudiskohteessa säästyy remontilta, mutta hinnassakin sen huomaa. Toisia viehättää vanhan talon tunnelma. Jossain asunnossa saattaa olla kaikki kohdillaan, mutta sauna puuttuu. Olet aina unelmoinut suurista ikkunoista, mutta sitten tuleekin vastaan muuten ihana koti pienillä ikkunoilla. Mitä tehdä näissä tilanteissa?

Kaikkea ei voi saada, mutta tietyt prioriteetit voi miettiä valmiiksi. Mitkä asiat ovat meille ne tärkeimmät ja mistä voimme tinkiä. Vaativa voi ja saakin olla, mutta krantuksi ei kannata ryhtyä. Joskus uuden kodin löytäminen vaatii hieman luovuutta ja sopeutumistakin.

Kuva: Hilla Stenlund

***

Siinä minun vinkkini uuden kodin etsintään. Joillain unelmakoti tulee nopeammin vastaan, toisilla se vie pidemmän aikaa. Onneksi jokaista odottaa jossain se unelmien koti, jota varten kannattaa nähdä vaivaa. Millaisia vinkkejä sinä antaisit uuden kodin etsintään?

Hilla Stenlund

Jos nykyinen asuntosi on vielä myymättä, kannattaa lukemista jatkaa vaikka tämän blogin äärellä: Asunnon myynti itse – miten me onnistuimme?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio