Niina Matikainen

Data-analyytikko Etuovi.com / Vuokraovi.com

Yhteistyössä:

Onko suunnitelmissasi laittaa omistusasunto vuokralle Helsingissä? Vuokraovi.comissa voit vuokrata omaa asuntoasi yksityisilmoittajana. Kokosimme muutamia faktoja perustuen Vuokraovi.comissa olleisiin ilmoituksiin viimeisen vuoden ajalta.

Yksityisillä vuokranantajilla tarjolla lähinnä yksiöitä ja kaksioita

Suuri osa yksityisilmoittajien vapaista vuokra-asunnoista on yksiöitä tai kaksioita. Vain joka viides yksityisen vuokranantajan ilmoittama asunto Helsingissä on kolmio tai sitä suurempi asunto. Mikäli isompaan asuntoon on vaikea löytää vuokralaista, mieti sopiiko omistusasuntosi vuokrattavaksi vaikka soluasuntona.

Yksityisten vuokranantajien asuntojen huoneluvun jakauma Helsingissä

omistusasunto vuokralle Helsingissä: huoneluvun jakauma
Huoneluvun jakauma sen kertoo: yksityiset vuokranantajat vuokraavat Helsingissä lähinnä yksiöitä ja kaksioita. Tässä tilastossa on kaikki asuntotyypit; suurin osa yksityisten vuokranantajien asunnoista on kerrostaloissa, mutta tilastossa on mukana myös omakotitalojen vuokrailmoituksia.

Pienten vuokra-asuntojen markkinointiajat keskimäärin lyhempiä

Yksityisilmoittajan vuokrailmoitus Helsingissä sijaitsevaan asuntoon oli esillä Vuokraovi.comissa keskimäärin 16 päivää. Puolet ilmoituksista poistettiin siis reilun kahden viikon kuluessa ilmoituksen julkaisusta. Kerrostaloyksiöiden keskimääräinen markkinointiaika on 12,5 päivää ja kerrostalokaksion 17 päivää. Kerrostalokolmion keskimääräinen markkinointiaika on kolme viikkoa eli 21 päivää. Helsingissä on siis edelleen keskimäärin nopeampaa löytää vuokralainen pieneen asuntoon kuin isoon.

Kokosin alla olevaan taulukkoon Helsingin eri kaupunginosien keskimääräisiä markkinointiaikoja yksiöissä ja kaksioissa. Näihin kaupunginosiin on viimeisen vuoden aikana ilmoitettu eniten yksityisten vuokranantajien asuntoja Helsingissä. Kaupunginosan määritelmä tulee ilmoituksen tiedoista eli ilmoittajan antamana. Markkinointiajalla tarkoitetaan sitä, kuinka monta päivää ilmoitus on esillä Vuokraovi.comissa.

Yksityisilmoittajien keskimääräisiä markkinointiaikoja (päivissä)

 1h2h
Alppila716
Etu-Töölö1015
Haaga19,528
Hietalahti27
Jätkäsaari17,5
Kallio1516
Kamppi2415
Lauttasaari9,511
Punavuori15,519
Taka-Töölö23,5
Töölö1439
Ullanlinna1927
Vallila77
Vuosaari24,5
Lähde: Vuokraovi.com 2018

Taulukossa on tyhjiä kenttiä, jos havaintoja ei ollut tarpeeksi luotettavan keskimääräisen markkinointiajan laskemiseen.

Esimerkiksi Vallilassa sekä yksiöiden että kaksioiden keskimääräinen markkinointiaika on viikko. Etu-Töölössä yksiön vuokraamisen meni keskimäärin 10 päivää ja kaksion vuokraamiseen 15 päivää, mikä on keskimäärin vähemmän kuin niissä vuokra-asunnoissa, jotka on luokiteltu yleisemmin Töölöön. Kalliossa yksiön ja kaksion keskimääräisessä markkinointiajassa on vain yhden päivän ero, eli siellä niin yksiöt kuin kaksiot löytävät uuden vuokralaisen keskimäärin yhtä nopeasti.

Omistusasunto vuokralle – millaiset ehdot vuokrasopimukseen?

Helsingin vuokra-asuntojen yksityisilmoittajien ilmoituksista noin 13 prosentissa etsittiin vuokralaista määräaikaiseen vuokrasuhteeseen. Jos haluat laittaa omistusasunnon vuokralle, mieti haluatko solmia vuokrasuhteen tietylle aikavälille vai onko parempi, jos vuokrasuhde voi päättyä irtisanomisajan puitteissa milloin tahansa? Jos tarvitsetkin omistusasuntoasi omaan käyttöön, saat toistaiseksi voimassaolevalla vuokrasopimuksella vuokratun asunnon takaisin käyttöösi kuuden tai kolmen kuukauden kuluttua riippuen vuokrasuhteen kestosta. Tarkemmat tiedot niin vuokralaisen kuin vuokranantajan irtisanomisajasta löydät asuinhuoneiston vuokrauksen laista.

omistusasunto vuokrataan Helsingissä
Helsingin Sörnäisissä vuokralle tarjotaan nätisti kalustettua kaksiota. Kuva: Vuokraovi.com / Yksityinen vuokranantaja

Entä millainen vakuus olisi hyvä? Monessa Vuokraovi.comin ilmoituksessa se on kahden kuukauden vuokra. Jotkut toimijat tarjoavat vuokra-asuntoa myös huomattavasti pienemmällä vakuudella. Vakuuden avulla voit turvata esimerkiksi vuokralaisen aiheuttamia vahinkoja huoneistolle. Hyvä vuokratapa ohjeistaa kirjaamaan vuokrasopimukseen, että vakuus annetaan kaikkien sopimuksesta johtuvien velvoitteiden täyttämisen turvaamiseksi.

Noin 17 prosenttia yksityisten vuokranantajien ilmoituksista oli kalustettuihin asuntoihin, eli osa vuokraa huoneistoaan huonekalujen kanssa. Erityisesti määräaikaisissa vuokrasuhteissa on yleistä vuokrata asuntoa kalustettuna. Voi olla hyvä idea laittaa omistusasunto vuokralle huonekaluineen esimerkiksi matkan ajaksi – saat samalla vähän rahaa matkakassaan.

Lue myös aiempi kirjoitus Yksityinen vuokranantaja – hyödynnä markkinatietoa.

Mikäli etsit tietoa Helsingin vuokra-asuntojen keskimääräisistä vuokrista, löydät neliövuokrat postinumeroittain Helsingin vuokra-asumista käsittelevästä kirjoituksesta. Vuokraovi.comin ilmoittajana saat käyttöösi myös omistusasuntoasi vastaavien asuntojen vuokratilastot, joiden avulla voit pohtia sopivaa vuokrahintaa vielä tarkemmin.

-Niina

Tässä tekstissä on hyödynnetty Vuokraovi.comin dataa, jossa on Helsingin vuokrailmoituksia ajalla 06/2017-05/2018.

PS. Jos olet asunnon omistaja ja mietit asunnollesi sopivaa vuokratasoa, kokeile Vuokraovi.comin vuokralaskuria!

talopiirros

Kiinnostaako asuntojen hintakehitys?

Tilaa sähköpostiisi asuntomarkkinakatsaus alueeltasi.

Katso myös nämä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio