Niina Matikainen

Data-analyytikko Etuovi.com / Vuokraovi.com

Miten asuntomarkkinat ovat kehittyneet koronakevään jälkeen? Millainen on ollut myytävien asuntojen ja loma-asuntojen kysyntä kesällä 2020? Selvitimme, miltä asuntomarkkinan tilanne näyttää Suomen suurimman asuntojen markkinapaikan Etuovi.comin datan valossa.

Kirjoitin toukokuussa 2020 blogitekstin siitä, miten koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne näytti vaikuttaneen asuntomarkkinoihin silloin saatavilla olleilla tiedoilla. Silloin oli havaittavissa koronan vaikutuksia erityisesti asuntojen myyntiaikeissa, eli myytäviä kohteita tuli selkeästi tavallista vähemmän markkinoille. Kysynnässäkin tapahtui selkeä notkahdus maaliskuun puolivälin jälkeen, mutta pian se nousi ennätyskorkeaksi. Eniten kysyntä kasvoi sellaisilla kohteilla, joissa on oma piha, eli omakotitaloilla, rivitaloasunnoilla sekä loma-asunnoilla.

Kysyntämittarit ovat edelleen korkealla

Heinäkuussa 2020 Etuovi.comissa tehtiin 28 % enemmän myytävien asuntojen hakuja kuin vuotta aiemmin ja enemmän kuin koskaan aiemmin. Erityisesti omakotitalojen, mutta myös rivitaloasuntojen kysyntä on kasvanut. Muutamana aikaisempana vuonna omakotitalojen hakujen määrä on kasvanut heinäkuusta elokuuhun siirtyessä, joten niiden kuumin myyntisesonki ei ole vielä ohi!

asuntokauppa kesällä 2020, erityisesti omakotitalot ovat kiinnostaneet asunnon etsijöitä
Kuva: Etuovi.com / OP Koti Helsinki Oy LKV, Espoo

Myös kerrostaloasuntoja haettiin heinäkuussa enemmän kuin vuotta aiemmin, mutta hieman vähemmän kuin tämän vuoden tammikuussa. Kerrostaloille on siis aina kysyntää, sillä ne sijaitsevat pääasiassa paikkakuntien keskustoissa eli halutuilla sijainneilla lähellä palveluita ja liikenneyhteyksiä.

Lue myös: Nämä ovat Helsingin halutuimmat alueet

Heinäkuussa Etuovi.comissa vieraili ennätykselliset 1,2 miljoonaa käyttäjää joka viikko (lähde: Google Analytics). Myös yhteydenottopyynnöt myyntikohteista olivat ennätystasolla.

Myytävien asuntojen määrä ei kehity samaan tahtiin kysynnän kanssa

Etuovi.comin datan perusteella asuntomarkkinoilla on koronakevään jälkeen edelleen pientä vajetta uusista myytävistä kohteista viime vuoteen verrattuna. Vaikuttaa siltä, että tarjontaa ei ole tarpeeksi vastaamaan ennätyskysyntään. Vaikka esimerkiksi omakotitalojen kysyntä on ennätyskorkealla, niitä on laitettu myyntiin edellisvuotta vähemmän. Lisäksi niiden myynnin huippusesongin piikki siirtyi eteenpäin: viime vuonna omakotitaloja tuli markkinoille eniten toukokuussa, kun tänä vuonna niitä on tullut myyntiin eniten kesäkuussa.

Myös loma-asuntojen suhteen markkinoiden tarjonnan eli myyntiin tulleiden kohteiden piikki siirtyi noin kuukautta edellisvuotta myöhemmäksi toukokuulta kesäkuulle. Tänä vuonna tammi-heinäkuussa onkin tullut myyntiin melkein yhtä monta mökkiä kuin vuotta aiemmin vastaavina kuukausina.

Kerrostaloasuntoja tuli heinäkuussa myyntiin edellisvuotta hieman enemmän, mikä korjaa tilannetta tavallista hiljaisemman kevään jälkeen. Katso lisää tietoa kohdemäärien kehityksestä Asuntomarkkinat-sivulta.

Markkinointiajat ovat lyhentyneet

Kysynnän ja tarjonnan kehittymisen epäsuhta on johtanut siihen, että osa kohteista on poistunut markkinoilta aiempaa nopeammin. Jotkut asunnot ovat siis voineet löytää uuden omistajan ripeämmin asuntomarkkinoiden erikoistilanteen vuoksi.

Esimerkiksi loma-asunnoilla on yleensä keskimäärin hyvin pitkät markkinointiajat: moni mökin ilmoitus on esillä useamman kuukauden ennen kuin se löytää sopivan ostajan. Tämän vuoden alkupuoliskolla julkaistuista mökkien myynti-ilmoituksista kuitenkin melkein kolmannes (31 %) on poistunut myynnistä alle kuukaudessa, kun vuotta aiemmin vain viidennes (19 %) poistui vastaavassa ajassa.

Samaa nopeutumista on nähtävissä myös muissa asuntotyypeissä – myös kerrostaloissa, jotka yleensäkin menevät kaupaksi melko nopeasti. Ostajalle tämä tarkoittaa sitä, että lainalupaus pankista on hyvä olla jo ennen asuntonäyttöön menemistä. Jos löydät kiinnostavan asunnon, joka on hyvällä sijainnilla ja sopivalla pyyntihinnalla, siitä on luultavasti moni muukin kiinnostunut.

Lue lisää tilastotietoa asuntojen markkinointiajasta Etuovi.comin Asuntomarkkinat-sivulta.

Tehdäänkö loppukesästä keväällä toteutumatta jääneet asuntokaupat?

Heinäkuussa 2020 Etuovi.comin käyttäjät jättivät ahkerasti vahteja: uusia vahteja tehtiin 39 % enemmän kuin vuotta aiemmin. Moni asunnon ostaja on jäänyt odottamaan, että sopiva asunto tulisi myyntiin. Mikäli myytävien asuntojen tarjonta kehittyy suotuisasti, voi se näkyä kauppamäärien selkeänä nousuna loppukesästä ja syksyllä.

Uudiskohteita on tullut tammi-heinäkuussa myyntiin 22 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. Sekin vaikuttaa osaltaan myytävien asuntojen vähäisyyteen. Koska rakentamispäätökset saattavat viivästyä koronaviruksen aiheuttaman epävarmuuden takia, asuntomarkkinoille kaivataan erityisesti käytettyjä asuntoja myyntiin.

Lue myös: Viisi syytä, miksi nyt on hyvä aika laittaa asunto myyntiin

Jos olet miettinyt asuntosi myymistä, tutustu Etuovi.comin myyntioppaaseen!

-Niina

talopiirros

Kiinnostaako asuntojen hintakehitys?

Tilaa sähköpostiisi asuntomarkkinakatsaus alueeltasi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio