Hilla Stenlund

Lifestyle-bloggaaja, ekonomi, koti-ihminen ja elämästä nauttija

Tällä kertaa olen vierailulla Kruunuvuorenrannassa Silvia Nikolovan kodissa, joka valmistui asukkaiden käyttöön vasta loppusyksyllä 2018. Koti tuoksuu uudelle ja pinnat hohtavat puhtaina astuessani sisään Silvian eteiseen. Ensisilmäyksellä huomaan, että tässä kaksiossa neliöt ovat tehokkaasti käytössä, uudiskohteelle tyypillisesti. Makuuhuone on tilava ja olohuone yhdistyy saarekkeen takana avokeittiöön. Lisäksi asunnossa on avara lasitettu parveke, joka on kesällä kuin ylimääräinen huone.

Kruunuvuorenranta on Helsingin Laajasalon läntisin osa-alue. Suuri osa Kruunuvuorenrannasta on toiminut vuosia öljysatamana, mutta tällä hetkellä alueelle on suunnitteilla laaja merellinen ja luonnonläheinen asuinalue. Tulevaisuudessa alue asuttaisi arviolta 13 000 asukasta vuoteen 2030 mennessä. Läntistä osaa Laajasalosta on aikaisemmin kutsuttu Tahvonlahdeksi, mutta nimi Kruunuvuorenranta otettiin käyttöön vuonna 2012 kun alueen kehittäminen aloitettiin.

kruunuvuorenranta asuinalue
Kuva: Etuovi.com | Kruunuvuorenranta kartalla

Kruunuvuorenrannasta tekee erityisen kiinnostavan siihen liittyvä Kruunusillat-hanke, jonka rakentaminen on arvioitu alkavan vuonna 2020 ja valmistuvan vuonna 2026. Kruunusillat yhdistävät 10 kilometrin raitiotieyhteydellä Laajasalon, Korkeasaaren ja Kalasataman aina Hakaniemen rantaan asti. Kruunuvuorensilta tulee olemaan Suomen pisin silta, noin 1200 metriä. (lähde)

Tutustu Kruunuvuorenrantaan Etuovi.comin aluesivulla

Katso kartalta minkälaisia asuntoja Kruunuvuorenrannassa on myynnissä

Mikä Kruunuvuorenrannassa on parasta?

Kruunuvuorenrannassa ehdottomasti parasta on alueen rauhallisuus, luonnonläheisyys ja se, että uusi kotini sijaitsee nyt täällä. Olen asunut Kruunuvuorenrannassa vasta kolme kuukautta, mutta silti tämä tuntuu jo kodilta ja paikalta, jossa viihdyn, Silvia avaa alueen parhaita puolia.

Silvia Nikolova muutti marraskuussa 2018 juuri valmistuneeseen Setlementtiasuntojen vuokra-asuntoon Kruunuvuorenrantaan. Omistusasuntojen lisäksi Kruunuvuorenrantaan nousee monimuotoista asumista, joten erilaisia asumisvaihtoehtoja on tarjolla. Setlementtiasunnoissa vaalitaan yhteisöllistä asumista, mikä tarkoittaa arjen kohtaamisia sekä asukkaiden yhdessäoloa ja yhteistoimintaa.

Kerrostalossamme on viihtyisät asukastilat, jotka ovat aina avoinna kaikille. Tiloissa järjestetään monenlaista toimintaa talon asukkaille, lisäksi talossa on upeat saunat ja asukkaille avoin kuntosali täynnä uusia laitteita, Silvia hehkuttaa uuden kotinsa asukastiloja, jotka toimivat oman asunnon jatkeena.

Ensi kesältä odotan kävelylenkkejä pitkin Laajasalon rantoja, pyöräretkiä lähialueen luontokohteisiin ja tietenkin uimarantoja. Rakastan uimista, joten mikäpä olisi parempi paikka asua kuin Kruunuvuorenranta, Silvia jatkaa.

Tärkeimmät palvelut, kuten koulu, päiväkoti, kirjasto ja kauppakeskus löytyvät läheltä. Ihan pian Kruunuvuorenrantaan avautuu myös oma pieni lähikauppa, jolloin arkiostoksia on helppo hoitaa kotikulmilla.

Tällä hetkellä Silvia Nikolova käy asioilla bussilla tai pyörällä Laajasalon kauppakeskuksessa, Herttoniemessä ja joskus myös Kalasataman REDissä, jonne metrolla pääse helposti.

En koe, että palveluiden vähäisyys olisi mitenkään ongelma täällä. Lähellä on jo nyt kaikki tarpeellinen ja tulevaisuudessa palvelut vain lisääntyvät. Palveluiden kehitystä ja lisääntymistä on myös mukava seurata, Silvia jatkaa.

Lue myös: Nämä ovat Helsingin halutuimmat kaupunginosat

Kruunusillat yhdistävät Kruunuvuorenrannan tulevaisuudessa osaksi kantakaupunkia

Kruunuvuorenrannan kallioilta näkymät ovat vertaansa vailla. Rannan tuntumasta näkyy monille Helsingin edustan saarille, kuten Katajanokalle, Korkeasaaren ja Suomenlinnaan. Kantakaupungin ja Laajasalon saaren väliin jää Kruunuvuorenselkä. Etäisyys Katajanokalle on noin kaksi kilometriä ja Kauppatorille kolme kilometriä.

Vaikka Kruunuvuorenrannasta on linnuntietä Helsingin keskustaan vain kolme kilometriä, kestää matka tällä hetkellä puolisen tuntia mannerta pitkin Helsingin keskustaan. Tulevaisuudessa keskustasta Kruunuvuorenrantaan pääsee ratikalla vartissa, kun Kruunusillat-hanke yhdistää Laajasalon ja Kruunuvuorenrannan osaksi kantakaupunkia.

Kruunusiltojen jälkeen Kruunuvuoresta tulee siis osa kantakaupunkia, kun ajallinen etäisyys keskustasta kutistuu varttiin. Se onkin asia, joka kiinnostaa parhaillaan monia asunnon ostajia, asuntosijoittajia sekä merellistä maisemaa ja luonnon rauhaa arvostavia ihmisiä.

Vielä siltaa ja ratikkayhteyttä on vaikea kuvitella tänne, enkä rehellisesti sanottuna itse ihan usko aikatauluun, jolloin sillan on suunnitteilla valmistua. Mutta kyllä se varmaan joskus vielä valmistuu, kuten länsimetrokin, Silvia naurahtaa.

Kruununsiltojen valmistuminen on myös asia, mikä houkuttelee alueelle uusia asukkaita ja kiinnostaa asunnon ostajia myös hintojen nousun näkökulmasta. Osa alueelle muuttaneista asukkaista varmasti odottaa asuntonsa hinnan nousua päivänä, jolloin raitiovaunuyhteys keskustaan meren yli lopulta aukeaa.

Sen huomaa, että alue kiinnostaa ihmisiä. Täällä ajelee ihmisiä, jotka katselavat nousevia taloja ja selkeästi pohtivat alueen potentiaalia omaksi asuinalueekseen, Silvia on laittanut merkille.

Vanha öljysatama muuttuu viihtyisäksi merelliseksi asuinalueeksi

Tulevaisuudessa vanhan öljysataman alueen lisäksi Borgströminmäki ja Kruunuvuorenrantaan johtavan Koirasaarentien itäpuoleinen metsäkin tullaan rakentamaan asuinalueeksi.

Kruunuvuorenrannan asuinrakentaminen on tiivistä, mutta ympäristöä ja alueen historiaa kunnioittavaa. Suuri osa alueesta jää yleiseen käyttöön puistoiksi, luonnonsuojelualueiksi ja virkistyskäyttöön.

Täällä todellakin aistii sen, että luonto on lähellä. Laajasalo on kauttaaltaan vehreä ja sen rantoja pitkin kulkee ihanat kävelyreitit, joista me kaikki alueella asuvat saamme nauttia päivittäin, iloitsee Silvia.

Yksi suosikkipaikoistani tässä lähistöllä on myös Stansvikin kartano, jonka leipomosta voi käydä ostamassa tuoretta leipää tai pullaa ja viikonloppuisin siellä tarjoillaan esimerkiksi brunssia. Kartanon miljöö vanhoine puineen ja merenrantoineen on upea kokonaisuus, kuvailee Silvia yhtä alueen suosikkipaikoistaan.

Kruunuvuorenrannan suunnittelussa ja rakentamisessa pyritään ottamaan luonnon, merellisyyden ja maisemien kunnioittaminen mahdollisimman hyvin huomioon.

Esimerkiksi Gunnilankallio rakennetaan keskelle luontoa kallioita ja männikköä säästäen. Haakoninlahden yhteispihat ovat suuria ja viehättävä ranta palvelee kaikkia helsinkiläisiä. Myös Kruunuvuorenrannan korttelit nousevat terassimaisina kalliorinteeseen ja rakennusten kerroskorkeus kasvaa ylöspäin mentäessä, jolloin lähes kaikista asunnoista on merinäköala.

Olen myös lukenut, että tuohon rantakadulle on sitten myöhemmin tulossa pieniä putiikkeja, kahviloita ja ravintoloita, joissa voi viettää aikaa samalla merellisestä maisemasta nauttien. Mielenkiinnolla odotan tulevaisuutta täällä, Silvia tuumii tuoreena kruunuvuorenrantaisena.

Lämmin kiitos Silvia, että pääsin kylään luoksesi ja esittelit minulle Kruunuvuorenrannan parhaita paloja uuden asukkaan näkökulmasta.

-Hilla Stenlund

Lue myös muiden kaupunginosien esittelyt:

Yhteisöllinen ja luonnonläheinen Oulunkylä.

Nuorten aikuisten suosima Kallio.

Eläväinen Sörnäinen

Urbaani Jätkäsaari meren äärellä

Kasvava Kalasatama lähellä luontoa

Idyllinen ja kodikas Vallila

Tyylikäs, mutta rento Töölö

Yksi kommentti sivuun “Kehittyvä asuinalue Kruunuvuorenranta – merellistä luonnonrauhaa uusille asukkaille

  1. Kruunuvuorenranta on paisunut kartassa käsittämään lähes puolet Laajasalosta…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Sammio