Hilla Stenlund

Lifestyle-bloggaaja, ekonomi, koti-ihminen ja elämästä nauttija

Munkkiniemi, ruotsinkieliseltä nimeltään Munknäs, on läntisessä Helsingissä Pikku Huopalahden ja Laajalahden välissä sijaitseva kaupunginosa. Nimensä mukaisesti Munkkiniemi on niemi merenrannalla, jonka kerrostalot on rakennettu pääosin 1930-luvulla.

Munkkiniemi on kuulunut 1600-luvulta lähtien Munkkiniemen kartanon maihin. Kartanorakennus sijaitsee edelleenkin hyvin hoidettuna Munkkiniemen kaupunginosassa.

Helsingin keskustan suunnasta saapuessa Paciuksenkatu johtaa kantakaupungista Munkkiniemeen. Sen suorana jatkeena on Munkkiniemen puistotie, joka muodostaa kaupunginosan pääakselin. Munkkiniemen puistotien pohjoispuolella sijaitsee perinteikäs Munkkiniemen yhteiskoulu, jossa toimii nykyisin peruskoulun yläluokat sekä lukio. Kerrostalojen katutasoissa on kahviloita, putiikkeja, kampaamoja sekä lähikauppoja alueen asukkaiden arkiasiointiin.

munkkiniemi
Kuva: Etuovi.com

Tutustu Munkkiniemeen Etuovi.comin aluesivulla

Katso kartalta minkälaisia asuntoja Munkkiniemessä on myynnissä

Anna Borovikova muutti Munkkiniemeen joulukuussa 2017 ja on viihtynyt asuinalueella erinomaisesti.  Munkkiniemessä Annaan vetoaa kaupunginosan rauhallisuus, puistomaiset kävelyreitit, yhteisöllisyys sekä rannan läheisyys.

Asun 29 neliön yksiössä täällä Munkkiniemessä jo toista vuotta ja olen viihtynyt alueella paremmin kuin hyvin. Ennen muuttoani Munkkaan olin edellisenä kesänä viettänyt tällä usein aikaa; käynyt ystävien kanssa kahvilla ja pitänyt piknikkiä alueen puistoissa. Silloin jo ajattelin, että tänne olisi joskus kiva muuttaa, Anna muistelee.

Mikä Munkkiniemessä on parasta?

Annan ei tarvitsee kauaa miettiä, vaan vastaus kysymykseen tulee kuin apteekin hyllyltä.

Munkkiniemessä on parasta ehdottomasti hyväntuuliset ihmiset, yhteisöllisyyden tunne, pienet putiikit ja kahvilat, ranta, meri ja ratikka numero neljä, jolla pääsen suoraan keskustaan.

Erityismaininnan voisin antaa vielä Munkkiniemen yrittäjille, joiden palvelualttius on omaa luokkaansa. Täällä kokee itsensä tervetulleeksi kahviloihin ja pieniin putiikkeihin, Anna jatkaa.

Alueen palveluista haluan nostaa esille kahvila Tarinan. Se on ihan mun lempparipaikka. Tulen sinne seurustelemaan ystävien kanssa, tekemään töitä etätyöpäivänä tai syömään herkullista lounasta. Myös kahvilan korvapuustit ovat mainitsemisen arvoisia, Anna hehkuttaa suosikkikahvilaansa.

Munkkiniemi kuuluu Helsingin halutuimpiin asuinalueisiin, lue lisää! 

Merimaisemaa ja kauniita rakennuksia Munkkiniemessä

Lempipaikakseen Anna mainitsee Munkkiniemestä kävelyreitin merenrannassa ja kaikki kauniit rakennukset ja talot siellä. Rannassa kulkeva polku on hänen vakiolenkkinsä. Myös Seurasaaren ulkoilualueelle on Munkkiniemestä lyhyt matka lenkille.

Munkan rannassa käyn rauhoittumassa illalla auringonlaskun aikaan tai haen aamulla virtaa uuteen päivään. Rantapolun varrella on yksi erityisen kaunis maisema, josta aukeaa näkymä pitkille silloille lahden yli, Anna kuvailee lempipaikkaansa.

Myös jalankulkijoita arvostetaan Munkkiniemessä. Autot ajavat täällä maltillisemmin kuin keskustassa. Johtuu varmaan siitä, ettei tämä oli läpiajoreitti, vaan täällä kulkee lähinnä alueen asukkaat, anna kuvailee kaupunginosan liikennettä.

Keskustelumme aikana tulee myös selväksi, että Munkkiniemessä viihtyy liikunnallinen asukas. Lenkkireittejä riittää, Alepa-pyörillä voi kulkea työmatkoja, Talin liikuntamahdollisuudet ovat lähellä, Munkassa on urheilukenttä ja lapsillekin löytyy leikkipuistoja. Mutta yhden liikuntatoiveen Anna silti mainitsee tulevaisuutta silmällä pitäen.

Täältä Munkkiniemestä puuttuu kuntosali. Tai ainakaan itse en ole täältä sellaista vielä kahden vuoden aikana löytänyt. Siinä vinkki jollekin kuntosaliketjulle tai -yrittäjälle. Olen varma, että kuntosalille löytyisi täältä asiakkaita.

Klassinen ja kaunis kaupunginosa tulevaisuudessakin

Munkkiniemen klassiseen ja tyylikkääseen maineeseen on ollut vaikuttamassa useita tunnettuja henkilöitä. 1900-luvun alussa arkkitehti Eliel Saarinen suunnitteli alueesta eurooppalaishenkistä kaupunginosaa bulevardeineen ja rakennuksineen. Suunnitelma ei täysin toteutunut, mutta osia siitä on nähtävissä edelleen Munkkiniemessä, kuten Hollantilaisentien rivitalot ja Kadettikoulu.

Alvar Aalto puolestaan rakensi alueelle kotitalon ja ateljeensa, jotka sijaitsevat urheilukentän laidalla kirjaston vieressä. Ne ovat nykyisin suosittuja vierailukohteita. 1970-luvulla Einari Teräsvirta suunnitteli Hotelli Kalastajatorpan, jonka yhteydessä toimivassa Valtion vierastalossa yöpyy nykyisinkin tunnettuja vierailijoita – viimeisimpänä nimekkäänä vierailijana presidentti Donald Trump kesällä 2018.

Anna Borovikova toivoo, että alueen kauneuden ja pariisilaisen hengen lisäksi Munkassa säilyisi tulevaisuudessa yhteisöllisyys ja pienet kivijalkakaupat. Niin, että Munkkiniemessä saisi tuntea jatkossakin olonsa kotoisan turvalliseksi.

Toivon, että erilaiset tapahtumat, kesäinen torikahvila, pihakirpputorit, pienet kivijalkaputiikit, eläväiset kahvilat ja kaupunginosan asukkaita yhdistävät kohtaamiset ovat jatkossakin osa tätä kaupunginosaa, Anna pohtii Munkkiniemen tulevaisuutta.

Kiitos Anna että sain vierailla luonasi ja tutustua kanssasi Munkkiniemeen!

Hilla Stenlund

Lue myös muiden kaupunginosien esittelyt:

Kehittyvä asuinalue Kruunuvuorenranta.

Yhteisöllinen ja luonnonläheinen Oulunkylä.

Nuorten aikuisten suosima Kallio.

Eläväinen Sörnäinen

Urbaani Jätkäsaari meren äärellä

Kasvava Kalasatama lähellä luontoa

Idyllinen ja kodikas Vallila

Tyylikäs, mutta rento Töölö

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio