Niina Matikainen

Data-analyytikko Etuovi.com / Vuokraovi.com

Kun mietit asunnon ostamista tai myymistä, kannattaa hyödyntää monia tiedonlähteitä päätöksenteon tukena. Apunasi asuntokaupoilla Helsingissä on Etuovi.comin tilastot. Vilkaise nämä ohjeet ja tartu tiedonpalasiin miettiessäsi esimerkiksi sopivaa hintaa tai odotettavissa olevaa myyntiaikaa.

Selvitä Helsingin asuntojen neliöhinnat ja muut tilastotiedot

Oletko miettinyt, paljonko maksaa keskimääräinen kerrostaloasunto Helsingissä? Onko oma asuntosi kalliimpi kuin tavanomainen helsinkiläinen rivitaloasunto? Kuinka nopeasti asunto myydään keskimäärin Helsingissä?

Löydät Helsingin aluesivuilta tiedot keskimääräisistä neliöhinnoista, markkinointiajoista, kohdemäärästä ja vaihtuvuudesta. Voit vertailla esimerkiksi kerrostaloasuntojen tilastoja huoneluvun mukaan, eli näet erikseen yksiöiden, kaksioiden ja kolmioiden keskimääräiset neliöhinnat Helsingissä. Sivu tarjoaa myös lämpökartan asuntojen neliöhinnoista, joten voit tutkia alueiden välisiä eroja.

paritalo myynnissä Vesala Helsinki
Tämän paritaloasunnon neliöhinta on hyvin lähellä Helsingin paritalojen keskimääräistä neliöhintaa, joka oli vuoden 2018 tammikuussa 3 621 euroa. Kuva: Etuovi.com / Habita Tikkurila / Vantaan Habita Oy

Tammikuussa 2018 Helsingin kerrostaloyksiöiden pyyntihinta oli keskimäärin 6 329 euroa neliömetriltä, kun taas kaksioiden pyyntihinta oli 5 452 euroa ja kolmioiden pyyntihinta 4 927 euroa. Tämän tiedon löydät aluesivulla olevasta taulukosta ja voit vertailla myös hintojen muutosta vuoden takaiseen.

Tiesitkö, että Helsingin kerrostaloyksiöiden keskimääräinen markkinointiaika oli tammikuussa vain 14 päivää? Esimerkiksi ostajalle tämä tarkoittaa sitä, että kannattaa toimia nopeasti, mikäli löydät unelmiesi yksiön myynnissä Etuovi.comissa.

Asuntokaupoilla Helsingissä: tilastot 01/2018

Neliöhinnan mediaani Markkinointiajan mediaani Kohteita Vaihtuvuus
Kerrostalot 5408 e/m2 40 päivää 3319 kpl 29 %
Rivitalot 3600 e/m2 75 päivää 395 kpl 24 %
Paritalot 3621 e/m2 71 päivää 173 kpl 29 %
Omakotitalot 3500 e/m2 111 päivää 204 kpl 18 %

Lähde: Etuovi.com

Arvioi asunnon hintapyyntö hintalaskurilla

Jos olet harkitsemassa asunnon myyntiä, mutta mietit vielä sopivaa pyyntihintaa, kokeile Etuovi.comin asunnon hintalaskuria. Myös asunnon ostajana voit arvioida laskurin avulla, miten pyyntihinta vertautuu alueen muihin vastaaviin asuntoihin. Voit vertailla eri kokoisia asuntoja eri sijainneissa. Hinta-arvio perustuu Etuovi.comissa olleisiin asuntojen myynti-ilmoituksiin.

Muista kuitenkin, että jokainen asunto on yksilö, ja erityispiirteiden takia hinta-arvio ei välttämättä tuota toivottua lopputulosta. Esimerkiksi kattohuoneistot ovat usein paljon kalliimpia kuin alueen keskimääräinen asunto.

Tutustu alueen erityispiirteisiin

Myös kun tarkastelet asuntomarkkinaa yhä alueellisemmin, voi sinulle olla apua Helsingin aluesivusta. Sieltä löydät Helsingin kiinnostavimmat asuinalueet ja tietoa niiden erityispiirteistä, esimerkiksi Punavuoren kalleimmat myynnissä olevat asunnot.

asuntokaupoilla helsingissä: punavuori kerrostalo
Helsingin Punavuoressa liikenneyhteydet ovat hyvät. Alueella on paljon vanhoja asuntoja, jotka ovat viime vuosina käyneet läpi kattavat remontit. Kuva: Etuovi.com / RE/MAX Royal | Kiinteistönvälitys Kalavaara Oy LKV

Ostajana voit olla kiinnostunut alueen esittelyvideosta ja voit vertailla viereisiä asuinalueita keskenään. Missä Helsingin kaupunginosassa olisikaan mukavinta asua? Arvostatko tulevalla asuinalueellasi luonnonläheisyyttä, kaupunkimaista miljöötä, hyviä liikenneyhteyksiä vai jotain muuta? Voit vertailla keskenään esimerkiksi Ullanlinnaa, Helsingin keskustaa ja Töölöä.

punavuori poreamme kylpyläosasto kattohuoneisto
Tätä juttua kirjoittaessa tämä kattohuoneisto on Punavuoren kallein myynnissä oleva asunto. Kuva: Etuovi.com / Bulevardin Kotimeklarit Oy LKV

Tarkastele aluetta kartalla

Myynnissä olevien asuntojen kohdesivulta näet, mitä palveluita asunnon läheisyydessä on, kun selaat Etuoven täysversiota eli vaikka tietokoneella. Pystyt tarkastelemaan lähellä olevia kauppoja ja etäisyyksiä lähimpiin bussipysäkkeihin. Perheelliselle päiväkodit ja koulut ovat varmasti mielenkiintoisia tietoja. Asuntokaupoilla Helsingissä avainasemassa sijaintia miettiessä ovat palveluiden saavutettavuus ja julkinen liikenne.

Vaikka tuntisit asunnon lähialueen kadut ja palvelut täysin ulkoa, voi silti olla hyödyllistä vilkaista aluetta kartalla. Helsingin kaupungin karttapalvelusta voit tarkistaa, onko lähistöllä valmisteilla olevaa asemakaavaa. Voit myös tarkistaa, kulkeeko asunnon läheltä pyörätie kätevästi työpaikallesi.

Vilkaise myös aiempi kirjoitus, jossa on lisää vinkkejä asuntomarkkinoiden seuraamiseen.

-Niina

talopiirros

Kiinnostaako asuntojen hintakehitys?

Tilaa sähköpostiisi asuntomarkkinakatsaus alueeltasi.

Katso myös nämä

Yksi kommentti sivuun “Asuntokaupoilla Helsingissä – näin hyödynnät markkinatietoa

  1. Mielenkiintoinen analyysi. Ehdotus analyysin aiheeksi uudesta näkökulmasta: miten uudehkojen/uudisasuntojen hinta/hintapyyntö on kehittynyt viimeisten 10..20 vuoden aikana, riippuen siitä kuinka paljon historiadataa löytyy. Esimerkiksi mikä oli 2008 rakennetun kerrostaloasunnon keskimääräinen myyntihinta pääkaupunkiseudulla uutena ja miten samojen asuntojen hintapyynnöt ovat eläneet vuosittain tähän päivään asti. Sanotaan että jatkossa uusi asunto alkaisi käyttäytyä kuin auto joka menettää arvoaan joka vuosi. Onko tälle väitteelle oikeasti kokemusperäistä perustetta?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio